Само един производител пусна хляб по рекламираните от земеделския министър Мирослав Найденов нови стандарти. Надеждите за повече не се оправдаха. Жт трите вида утвърдени стандарти за бял, "Добруджа" и типов, е пуснат само бял. Според Агенцията по храните се чакат още 15 производители.
Цената за 650-грамов самун е 90 ст. (1,38 лв./кг), съобщи в. "Труд". Почти колкото е и цената на останалите самуни. Засега е пуснат само в София.
Фирмата не смята да произвежда типов и "Добруджа".
Още около 15 хлебопроизводители чакат през техните фурни да мине инспекция от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ако проверяващите заключат, че в тях има условия за производство на "България", след Великден те също ще започнат да го предлагат, съобщава "Труд".
Хлябът по държавни рецепти може да се прави само с брашна по стандарт. Засега одобрение за такива брашна имат две мелници - в София и в Сливен.
Стандартът предвижда брашното и маята, от които се прави "България", да не съдържат ГМО. При изпичането му се допуска да има единични пукнатини с дълбочина до 1 см, иначе кората трябва да е равна. На третия час след изпичането хлябът трябва да възстановява първоначалната си форма след леко натискане с ръка.
В него се допускат до 1,2 грама сол на 100 гр продукт. По изключение могат да се влагат минимални количества аскорбинова или оцетна киселина, както и мастни киселини. При производството се водят записки за процеса на изпичане и се поддържат дневници, пише в стандарта.
Особеност на хляба е, че е с трайност само 2 дни.