Ако питаш италианците, най-хубавите ястия са най-простичките.
Особено подходящ за зимата пример за това е класическата супа от Тоскана Риболита. Вкусна, засищаща и питателна, навремето тя е била начин за оползотворяване на остатъци.
Риболита означава "сварен отново, претоплен" и е обединявала стар хляб с изостанала супа - често минестроне.
Ястието е бедняшко, корените му датират чак от Средновековието, и като такова има стотици вариации. В основата са старият хляб, бял боб и евтини зеленчуци.
---
В Тоскана обичат супи със стар хляб - ето още една:
---
Днес Риболита обичайно се приготвя от нулата, но остава една от любимите, класически супи от тази част на Италия. И въпреки че няма месо, е идеална за зимата, и късите, навъсени, студени дни.
Бобът и хлябът правят супата гъста, а колкото повече зеленчуци се сложат, толкова по-богат става вкусът. Консистенцията може да се контролира според предпочитанията - ястието да е по-воднисто и да наподобява повече супа, или да се сгъсти до текстурата на каша.
Тук прилагаме примерна рецепта за Риболита, но това е ястие, което предполага вариации, така че съставките и дори пропорциите са по-скоро ориентировъчни.
Необходими продукти:
- 3 скилидки чесън, накълцани на ситно
- 1 глава червен лук, на ситно
- 1 стрък праз, нарязан
- 2 моркова, нарязани
- 2 стръка целина, нарязани
- 200 картофи на кубчета, или тиква, или ряпа - по желание
- Щипка чили - по желание
- Дафинов лист
- 1 консерва домати
- 1 чаша сухо бяло вино
- 2 литра вода или зеленчуков бульон
- 200 г бял боб от консерва
- 250 г кейл, зеле, или друг листен зеленчук
- Кора пармезан, или просто парче пармезан
- 200 г стар хляб, нарязан на кубчета
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтин в тенджера и сотирайте лука, морковите, праза, целината, картофите, чесъна, дафиновия лист и чилито. Подправете ги със сол. След като омекнат добре, добавете виното, боба, бульона и доматите, и оставете да поврят за около 20-тина минути.
Ако искате по-кремообразна текстура, може предварително да намачкате част от боба в малко бульон.
Накрая добавете кейла, пармезана и хляба, подправете със сол и чер пипер. Гответе, докато хлябът започне да се разпада.
Сервирайте с настърган пармезан.
А за класиката минестроне можете да прочетете тук: