Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Риболита - сгряваща супа за зимата от Тоскана

Постна, но засищаща Снимка: iStock
Постна, но засищаща

Ако питаш италианците, най-хубавите ястия са най-простичките.

Особено подходящ за зимата пример за това е класическата супа от Тоскана Риболита. Вкусна, засищаща и питателна, навремето тя е била начин за оползотворяване на остатъци.

Риболита означава "сварен отново, претоплен" и е обединявала стар хляб с изостанала супа - често минестроне.

Ястието е бедняшко, корените му датират чак от Средновековието, и като такова има стотици вариации. В основата са старият хляб, бял боб и евтини зеленчуци.

---

В Тоскана обичат супи със стар хляб - ето още една:

---

Днес Риболита обичайно се приготвя от нулата, но остава една от любимите, класически супи от тази част на Италия. И въпреки че няма месо, е идеална за зимата, и късите, навъсени, студени дни.

Бобът и хлябът правят супата гъста, а колкото повече зеленчуци се сложат, толкова по-богат става вкусът. Консистенцията може да се контролира според предпочитанията - ястието да е по-воднисто и да наподобява повече супа, или да се сгъсти до текстурата на каша.

Тук прилагаме примерна рецепта за Риболита, но това е ястие, което предполага вариации, така че съставките и дори пропорциите са по-скоро ориентировъчни.

Вариациите на Риболита са много и зеленчуците в нея са по избор. Снимка: iStock
Вариациите на Риболита са много и зеленчуците в нея са по избор.

Необходими продукти:

  • 3 скилидки чесън, накълцани на ситно
  • 1 глава червен лук, на ситно
  • 1 стрък праз, нарязан
  • 2 моркова, нарязани
  • 2 стръка целина, нарязани
  • 200 картофи на кубчета, или тиква, или ряпа - по желание
  • Щипка чили - по желание
  • Дафинов лист
  • 1 консерва домати
  • 1 чаша сухо бяло вино
  • 2 литра вода или зеленчуков бульон
  • 200 г бял боб от консерва
  • 250 г кейл, зеле, или друг листен зеленчук
  • Кора пармезан, или просто парче пармезан
  • 200 г стар хляб, нарязан на кубчета

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтин в тенджера и сотирайте лука, морковите, праза, целината, картофите, чесъна, дафиновия лист и чилито. Подправете ги със сол. След като омекнат добре, добавете виното, боба, бульона и доматите, и оставете да поврят за около 20-тина минути.

Ако искате по-кремообразна текстура, може предварително да намачкате част от боба в малко бульон.

Накрая добавете кейла, пармезана и хляба, подправете със сол и чер пипер. Гответе, докато хлябът започне да се разпада.

Сервирайте с настърган пармезан.

А за класиката минестроне можете да прочетете тук:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените