Столична община - и "гаф" за милиони

Столичният общински съвет отмени решението си за изплащане на задължения към частния превозвач "Карат С". Причината е грешно изчислена по-висока лихва, която съветът гласува да изплати преди две седмици.

Вместо 3,3 млн. лв. следваща проверка установила, че тя е 621 000 лв., което означава, че местният бюджет е можело да бъде ощетен с 2,6 млн. лв. Докладът за изплащането на лихвата беше внесен от зам.-кметовете по финансите и по транспорта Дончо Барбалов и Любомир Христов. Информацията за дължимите суми била подадена от Центъра за градска мобилност.

"Каквото и да казвате, абсолютно съм съгласна, че става дума за грешка, гаф", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова, която е вносител на отменящия решението доклад. Засега няма оставки, каквито днес поиска опозицията. Общинският съвет ще възложи проверка чрез анкетни комисии кой е виновен за грешката.

Заради гафа общинските съветници от БСП поискаха оставките на зам.-кметовете по направления транспорт и финанси Любомир Христов и Дончо Барбалов.

"Направих голяма грешка, че се доверих на екипите на Центъра за градска мобилност. В случая се оказа, че тяхната информация за дължимите на "КАРАТ С" лихви е меко казано неточна", каза в свое оправдание Дончо Барбалов. Той допълни, че центърът най-добре знаел какви са лихвите по задълженията, осчетоводени от тях.

"В случая се оказа, че информацията на Центъра е меко казано неточна. След съгласуване с кмета Йорданка Фандъкова Барбалов е възложил два екипа да направят проверка по случая - единият е работил в Центъра за градска мобилност и е набирал информация от счетоводните документи.

Вторият екип е бил в Столичната община и е правил изчисления на базата на извлечените от счетоводната система данни. С чиста съвест подадох информацията към кмета за  установените лихви", призна Барбалов.

Проверка предстои да установи кой в Центъра за градска мобилност е направил изчисленията. Интересен е въпросът кой от новото ръководство на дружеството е подвел Столичния общински съвет.

В крайна сметка центърът излиза с официален документ, чиито данни се оказват неточни, коментира Барбалов. Ще проверим и оригиналните счетоводни документи в центъра, за да се види дали няма несъответствие между данните от хартиения носител и въведеното в компютрите, каза още заместник-кметът по финанси.

Чия е фирмата

На сесията на СОС на 11 октомври, с гласовете на групата на ГЕРБ, която има мнозинство в общинския съвет, беше гласувано прекратяване на договора с "Карат С" при доста изгодни условия за частния превозвач - 10 млн. лв. за неразплатени фактури плюс 3.250 млн. лихви по плащания само за 2012 г.

OFFnews.bg цитира сини и червени общински съветници, според които това е подарък от 3.250 млн. лв. за спонсор на ГЕРБ. Миролюб Столарски официално не е е сред спонсорите на ГЕРБ, но се включи в предизборна кампания на Бойко Борисов, като подреди новите автобуси на пл. "Александър Невски" и връчи символични ключове на Борисов.

Това се случи, след като подписа договор с общината да обслужва част от линиите на градския транспорт и то на цена от 3.56 лв. на километър пробег при положение, че Центъра за градска мобилност (ЦГМ) работи на цена под 3 лв. Обяснението тогава беше, че ще инвестира в 68 нови автобуса "Мерцедес", които все още не са изплатени. За всеки един от тях общината ще трябва да доплати съгласно схемата на лизинга по още 190-200 хил. лева.

#1 pueblo 26.10.2012 в 02:39:58

еееееееееее хайде сега! верно ли не знаете на кого е фирмата симпатяги

#2 Who care 26.10.2012 в 09:49:11

Б@х маа му госпойце, и грешка. Близо 3 мил.

#3 Vortep 26.10.2012 в 16:30:28

[url=http://i45.fastpic.ru/big/2012/1026/53/13f55c8510aecae93d97b25be5516e53.jpg][img]http://i44.fastpic.ru/big/2012/1026/3b/f38afcc7fcc1b330722237020681583b.jpg[/img][/url] Как отрази събитието един "голям" портал

Новините

Най-четените