Започва предизборната кампания за европарламента

Официално започва предизборната кампания за Европейски парламент. От 22 до 25 май гражданите на Европейския съюз ще изберат новия европарламент, който ще ги представлява през следващите 5 години. Президентът Росен Плевнелиев ще направи изявление по повод началото на предизборната кампания от 13.00 часа.

За 17-те мандата, определени за България в Брюксел, на 25 май се борят 15 партии, 6 коалиции и четирима независими кандидати.

До крайния срок са регистрация на кандидатите в ЦИК документи подадоха 15 партии, 6 коалиции и шестима независими кандидати, с което кандидатите за евродепутати станаха общо 318 души. По-късно стана ясно, че ЦИК не допуска независимия кандидат Алекс Алексиев до изборите, тъй като не отговаря на изискването да е живял последните 6 месеца в България или в друга европейска страна. Алексиев живее в САЩ и тама е настоящият му адрес.

Централната избирателна комисия проведе публичен жребий за номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети, които се регистрираха за участие в евровота на 25 май. Социолозите очакват основната битка за места да бъде между БСП и ГЕРБ. И двете политически сили имат възможност да спечелят до шест мандата, а в европарламента се очаква да изпратят евродепутати и от ДПС.  "България без цензура", АБВ, Реформаторският блок и "Атака" също имат шансове да спечелят мандати.

През следващия месец е забранено публикуването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания, а медиите са задължени да обявят по подходящ начин, когато имат платен предизборен репортаж. Всички медии трябва да обявят на интернет страниците си договорите, сключени с политическите сили и независимите кандидати.

#1 Гризли 25.04.2014 в 10:16:48

Грешно заглавие... По-правилно е да се каже "Започва българският цирк" за европарламента...

Новините

Най-четените