Каратисти в тока

Човек на бивш съдружник на премиера Бойко Борисов - Румен Николов-Пашата, повече от три години е в надзорния съвет на "ЧЕЗ България" ЕАД, което консултира и отговаря за работата на българските дружества, в които чешката компания ЧЕЗ има участие. Това са "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Трейд България", ТЕЦ "Варна", както и лабораторията на дружеството.

Новината най-напред съобщи Afera.bg, а след това и БиволЪ и Mediapool.bg.

Димитър Николов Стефанов, известен като Митко Каратиста, е назначен в "ЧЕЗ България" през октомври 2009 г. директно от компанията майка "ЧЕЗ а.с." от Прага, заявиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, цитирани от "Медиапул". Той не представлява държавата и министерството няма нищо общо с назначението. Държавата никога не е имала дял в "ЧЕЗ България" ЕАД.

Според сайта "Биволъ" Димитър Стефанов взема по 35 000 лева месечна заплата за участието си в надзора на "ЧЕЗ България", макар да не е ясно какви са му точни ангажиментите. Компанията е отчела за 2012 г. печалба от над 1 млн. лeва.

Сайтът посочва още, че докато Стефанов работи в ЧЕЗ представлява и фирма на небезизвестния представител на силовата групировка СИК Румен Николов - Пашата, с когото Борисов и соченият за организатор на престъпна групировка за отвличания - т.нар. Октопод, Алексей Петров, бяха съдружници във фирмата от началото прехода - "Будоинвест".

От май 2005 г. Каратиста е представител на дружеството "Омега 96", правоприемник на фирмата на Пашата "Омега 95". Румен Николов прехвърля собствеността си на офшорката "Кенут Маркетинг", която продължава да държи 100% от акциите. Стефанов си тръгва от "Омега 96" през юли 2011 г., посочва "Биволъ".

Не е ясно какво е образованието на Стефанов. Знае се, че в един определен момент Каратиста е бил и шофьор на Румен Николов-Пашата, а след идването на ГЕРБ на власт известно време е съветник на депутат в парламента.

Споменаването на името на Каратиста изважда от равновесие и премиера Бойко Борисов, и енергийният министър Делян Добрев.

Миналия петък дори се стигна до скандал в парламента. Антон Кутев от БСП зададе въпрос на Борисов за смяната на шеф на ДКЕВР, в който спомена и Митко Каратиста."Ако приемем, че бившият шеф на ДКЕВР не ви е уведомявал достатъчно ясно какво се е случвало в ЕРП дружествата, вие защо не питахте Каратиста, вие с Пашата се познавате, би трябвало да познавате и него", обърна се към премиера Кутев.

"Аз от години не съм го виждал, през мен и моите зали са минали стотици каратисти, така че нямам никакво желание да им следя развитието и от 15 години не го правя. Що се отнася до въпросния Димитър Стефанов, там вие спокойно може да питате вашия съветник и ръководител на ДАНС, това бяха негови състезатели, на Алексей Петров, човекът, който държеше и документите и дойде да ги представи срещу Станишев, така че има кого да си питате", заяви в отговор премиерът.

Делян Добрев категорично отказа да отговаря на въпроси за Каратиста. "Не знам кой е Митко Каратиста, никога не съм го виждал, държавата, доколкото знам в момента, няма представител в тези дружества, защото те са частни. Ако е назначавал някой Митко Каратиста то това не съм аз. Не знам, някой от министрите преди мен е, нямам информация, но ако ви интересува ще проверя", каза той на брифинг.

Новините

Най-четените