Махат винетките до три години?

Министър Росен Плевнелиев не изключи възможността винетките да бъдат премахнати. Идеята за това лансира премиерът Бойко Борисов по време на дискусия с немския бизнес вчера.

Винетките сами по себе си са един междинен модел, а това е модел, който рано или късно ще бъде заменен в България с по-качествени варианти на таксуване по пътищата, обясни министър Плевнелиев.

Според него такъв вариант са т. нар електронни тол системи. Плевнелиев допълни, че в Германия, където те са въведени, приходите се увеличили седем пъти.

Той уточни, че вече е създадена работна група между МРРБ и МФ. Тя ще работи шест месеца, за да провери всички технологии, след което трябва да излезе със становище.

Единственият начин тази държава да върви напред в пътния сектор, е да гарантира качествени системи за събиране на приходите, коментира министърът.

По думите му въвеждането на новата технология ще отнеме поне три години.

Тагове: винетки
#1 NN 28.05.2010 в 10:47:56

Б Германия парво има за какво да се сабира пътна такса у второ пътната такса се събира само за товарни автомобили с обсто тегло на 12 тона. Това бил проблема на България защо несе инвестира в система за събиране на данаци и акцизи, и намаляването на измамите с ДДС тогава сте се овеличат приходите поне с 40%

Новините

Най-четените