Големите в ЕС признаха сирийската опозиция

След като Франция и Италия признаха сирийската опозиция, същото ще стори и Великобритания. Външният министър Уилям Хаг съобщи, че Лондон вече ще счита опозиционната коалиция против режима на Башар ал - Асад за „единствен легитимен представител" на сирийския народ.

Това потвърждава сценария, че режимът на Дамаск върви към пълна изолация в международен план, докато противниците му все повече ще набират скорост и подкрепа отвън.

Освен това, Лондон ще покани коалицията да излъчи свой политически представител. И още - ще й осигури финансова помощ от 1.6 млн. паунда за „комуникационно оборудване", както и помощ за създаване на нейните политически и хуманитарни структури.

Наскоро разкъсаните бунтовнически групи и революционни фракции се обединиха под общото име Сирийската национална коалиция на опозицията, също както стори либийската опозиция.

Великобритания счита, че сирийската опозиция вече е „заслужаваща доверие алтернатива на правителството на Асад".

Нейният говорител Уалид ал - Буни вече коментира британското решение като „много важно" , то било „окуражаващо за повече сирийци да се присъединят към коалицията, да й вярват, както и за други европейски държави да я признаят".

Все още няма дипломатическо решение за кървавия сирийски въпрос, който отне 30 000 човешки живота, разруши градове и отприщи бежански вълни.

Турция и шест страни от Арабския полуостров също легитимираха сирийската опозиция. САЩ все още се въздържат да я признаят за „правителство в изгнание".

Европейският съюз излезе декларация, в която признава коалицията за „легитимен представител" на сирийския народ, но не и като единствен такъв.

До момента основният пасив на бунтовническите сили бе тяхната разпокъсаност, дори враждебност. Ето че различните фракции на съпротивата се сплотиха зад лидерството на ислямския проповедник - реформатор Ахмад Моаз ал- Хатиб.

На фона на дипломатическите ходове, бойните действия в Сирия продължават с пълна сила.

Бунтовниците успешно атакуваха централата на Министерството на информацията в Дамаск. Щетите са леки, но са ясен сигнал към държавните медии, които описват съпротивата с термина „терористи". В последно време опозицията залага на тактики с коли - бомби и спорадичен ракетен обстрел над целите си.

Продължават боевете за овладяване на град Дераа, както и, разбира се, за столицата Дамаск, чийто южни покрайнини силите на революцията успяха да овладеят.

Новините

Най-четените