НЕ на безумните цени на горивата

Днес ще се проведе нов национален протест срещу високите цени на горивата, като организатор на инициативата отново е гражданското движение "СИЛА", което стоеше в основата на акциите от началото на миналата година.

В столицата мястото на протеста, озаглавен „Не на безумните цени на горивата", е пред Народното събрание.

Началният час, който е предвиден от организаторите е 15:00 часа, а онлайн заявките се събират в интернет, където участие за заявили около 5000 души от 17 града в страната.

Организаторите искат гориво до два лева с ДДС и настояват за пълна прозрачност при ценовото определяне и за осигуряване на конкуренция при доставките.

Днес ще бъде представена декларация, в която се описват причините за протест, искания, които бяха отправени към управляващите и все още не са изпълнени, както и анализ на тежката ситуация в държавата.

Цената на най-масовия бензин А - 95 държи рекорда от 2,57 лв. за литър вече близо седмица.

От ГС "СИЛА" изтъкват, че няма страна в Европа, в която цената на дизела да превишава тази на бензина.

В момента дизелът е по-евтин от България в Кипър, Литва, Латвия, Люксембург (с около 8 стотинки), Полша, Румъния и Словения. В Естония, Франция и Испания цените на нафтата са горе-долу като българските.

В автошествията от миналата година протестиращи спираха на бензиностанциите и си наливаха гориво за стотинки.

#1 Оня Дето Го Трият 26.02.2012 в 10:02:25

НЕ на безумните протести.....по български! "...протестиращи спираха на бензиностанциите и си наливаха гориво за стотинки..."

#3 John Smith 26.02.2012 в 12:06:21

Чудя се на хората ,които излизат да протестират, да стачкуват, да се бият по барикадите и да умират за някакви каузи... Защо??? Дават си здравето и живота за да могат дебили като Оня да си гледат кефа и пишат простотии по форумите. Безмислено е...

#5 Оня Дето Го Трият 26.02.2012 в 13:49:15

Джон смит Просълзих се почти от тоя патос.... Поводи за протест има хиляди, но айде няма нужда от такива малоумни прояви. Ако се замислиш ще разбереш защо... В България може да се патентоват 101 начина за безмислено провеждане на протест и още толкова за нелогични неформулирани искания И още веднъж - мисли преди да пишеш нещо

#6 Rodrigo Diaz de Vivar 26.02.2012 в 14:58:18

Да бе, верно пише Оня. За какво да се хабим да протестираме срещу горивата и респективно покачващите се цени на ... всичко, я виж как тричат кучета мизерните селяни от Странджанско. Ей това е то умна цел, да защитим 5-6 кучета от къпане в студена вода.

#7 Fedar 26.02.2012 в 15:09:25

НЕ на високите цени на горивата и енергията! НЕ на проучванията за шистов газ в България! ДА на пълната зависимост от Москва!

#8 Оня Дето Го Трият 26.02.2012 в 15:41:13

Fedar Изумяващо е как мъдрите коментатори тук не виждат никаква, ама никаква връзка между двете. Още повече че и частниците в двата протеста са почти едни и същи.... кажи ми, не е ли шизофрения това?

#9 No name 26.02.2012 в 16:00:04

"Как можем да разпознаем хейтъра? Както може би се досещате „хейтър” идва от думата „hate”, която в превод от английски означава „мразя”. Според Urban Dictionary понятието „хейтър” означава „човек, който не може да бъде щастлив от успехите на другите”. Вместо да се радват на постиженията на хората, те изтъкват тъкмо най-големите им пропуски. Но да не бъркаме понятията. Хейтърите съвсем не са ревнивци. Хейтърът не иска да е като лицето, което той хейтва. Той иска само и единствено да критикува злобно. Друго определение за хейтъра е „човек, чието обичайно състояние на душата е да изпитва омраза/неприязън към заобикалящата го действителност”. Онлайн деформацията „хейтър” е субектът, който изпълнява действието “hate speech”. Това е непровокирана омраза, изразена чрез словесна агресия. Днес думата „хейтър” е широко използвана от много млади хора, които обаче не си дават сметка какво се крие зад понятието и кои всъщност са истинските хейтъри. Къде можем да открием хейтъра? Всъщност хейтърите се раждат във виртуалното пространство. И там виреят най-добре. Защо? Защото в Интернет човек стига да иска може да бъде анонимен. А те точно това и търсят. "

#10 John Smith 26.02.2012 в 17:57:11

Оня и Моториста, мнението ми за ваште особи го знаете......тъпунгери сте и трябва да Ви се обяснява. Не е важна целта на протеста,важно е тоя скотски народ да се научи да протестира, да си отстоява правата, да не е с тва робско мислене, да осъзнае ,че и от него зависи,че нещо може да се промени......от Уфца да стане Лъв. Приемете ,че това са вид тренировки, репетиции преди Големия Кютек, които предстой. Така че бих протестирал и за изкупната цена на черешите в Кюстендилско.

#11 Гризли 26.02.2012 в 18:40:32

Напълно подкрепям протестите! Само малко ми е странен начина на провеждането им... С шествия пред НС може цяла година да се стачкува, полза няма да има никаква! Само ще се разсмиват депутатите! Няма ли да е много по-ефективно да се блокират изходите на Нефтохим? Или изходите на Бургас?! Или да се блокират подстъпите към НС, та на депутатите да им се налага директно да минават през блокадите?! Сега на никой не му пука! Лукойл прави каквото си иска, другите вносители следват техните цени, защото горивата и без това се купуват, очевидно има споразумение, щом няма дори една стотинка разлика между цените на различните вносители... На правителството му е все едно, понеже така или иначе ние им плащаме горивото.. Да не говорим, че сигурно има много големи комисиони, които директно обезсмислят всякакви напъни за преговори... Иначе не виждам как може да не се направи елементарно сравнение между ОМВ в Австрия и Лукойл тук например... Какви са (напр.) заплатите на работниците там, какви са тук... И как при еднакви цени на суровината разлика в цените там и тук на практика няма?!

#12 Fedar 26.02.2012 в 19:08:34

Maскирания, ти пък понеже си голям умник, и затова сега протестираш срещу това, провит чието евентуално решение си протестирал преди месец. Ама нали викаш важното е да се протестира, пък нЕма значение за какво. Хората, които протестират и знаят за какво, се наричат граждани. А такива като теб - ЛУМПЕНИ!

#13 Оня Дето Го Трият 26.02.2012 в 19:14:40

Джон Смит Понеже с кухи глави не ми се говори, прочети коментара на Гризли - обяснил ти го е много добре вместо мен. А на мен ми върна вярата, че под тая статия и мислещи хора коментират...... Иначе да отидем да заредим на бензиностанцията за стотинки за да протестираме после против тая бензиностанция......Ами ако тя откаже да ни сипе протеста срещу нея отменя ли се или какво? За такива прости протестиращи бензина 5 лева трябва да стане!

#15 bzb 27.02.2012 в 01:20:45

Ако ще се протестира нещо, то трябва да е за доходи или за низа от безобразия (нводненията и проблемите със снега, като най-пресни примери), а не за цени на горивата, които в общи линии са като европейските. Някой от коментиращите писа, че (цитирам по памет) "този скотски народ трябва да се научи да протестира". Абсолютно съм съгласен! Но първо трябва да се научи да формулира адекватни искания. Протетсът за горивата е всичко друго, но не и адекватен. Е, за изпускане на напрежението и евтин популизъм вероятно става...

#16 John Smith 27.02.2012 в 10:30:32

Гризли,съгласен съм,че има и по-ефективни начини за протест и по адекватни. Съгласен съм и ,че исканията са лошо формулирани. Ок, да блокираме Нефтохима с велосипеди, да не зареждаме гориво.....Остава въпроса КОЙ ще го направи, кой ще дойде да блокира. Всеки си седи на webания задник и чака някой друг да свърши работата, а той да ръси акъл по форумите как нещо няма да стане. Има една дума "солидарност"...на мен цената на горивото може да не ми пречи, хапчетата да са ми евтини, живота да ми е песен, но ако ти си зле и протестираш за нещо, ще те подкрепя. Ето затова хората живеят в общества. Моториста: "Като лумпенизация на обществото се означава провеждането на политика, която води до увеличаване на дела на тези слоеве от населението(бездомници,клошари,престъпници,безработни и т.н.), както и разпространението на техния модел на поведение, и светоглед, в условията на обществена криза." Май от 20 год се провежда политика на лумпенизация или...

#17 Ицо 27.02.2012 в 15:00:46

Аз пък съм за още по-висок акциз на бензина. Макар че съм шофиор и имам кола. Но не я карам всеки ден. Ползвам градския транспорт. И карам само при нужда. И призовавам всички така да правят. Не си давам есметка че унищожаваме планетата с тези коли. Трябва да ги използваме само при наложителна нужда !!! И предлагам с част от този висок акциз да се финансира градския транспорт и да се намали цената на билета. Трябва да се поощтряват хората които НЕ карат кола.

Новините

Най-четените