Над 5000 гърци паникьосани от ХИВ-проститутките

СПИН скандалът в Гърция се разраства, 12 от серопозитивните проститутки ще се изправят пред прокурор в петък. От общо 17 заразени с ХИВ-вируса две са българки. Само една от задържаните - момиче от Русия - знаела, че е ХИВ-позитивна, но съзнателно е продължила да упражнява професията си.

Повече от 5000 мъже са информирали здравните власти, че са използвали услугите на жените, след като тяхната самоличност беше разкрита в пресата. Някои от клиентите вече са потърсили помощ и са приети за изследвания.

Реакциите в гръцкото общество са смесени. Хората са шокирани от това, че за първи път в медиите са обявени имена на серопозитивни проститутки. Много от тях си обясняват това с изборите - сегашният вътрешен министър е кандидат на една от политическите сили и има очевиден политически мотив.

Гърците са съгласни, че проституцията трябва да бъде подлагана на по-активен държавен надзор - едва 1% от публичните домове в момента са законни. Само за една година оборотът им е нараснал в пъти и се равнява на 1 млрд. евро годишно.

Разкриването на самоличността на заразените момичета в медиите е категорично нарушение на човешките права, според Яна Тавание от Българския хелзинкски комитет. Пред бТВ тя обърна внимание, че снимките са публикувани не само в Гърция, но и у нас.

#1 AlahAkbar 04.05.2012 в 12:52:11

Значи пари за курви имате, а гадини мързеливи?

#2 Ицо 04.05.2012 в 15:26:46

В Хелзинки ако знаят какви ги плещят тия от Българския Хелзингски Комитет ... ще си сменят името на града. А на Гърците браво - че имат легални публични домове !!! Това е начин да се бориме срещу СПИН А който ходи по улиците при проститутки - ето така става. И пак браво за огласяването на имената - как иначе да се пазим от тези които сеят заразата.

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 04.05.2012 в 17:07:32

Ако има начин госпожица Яна Тавание да посочи кое точно човешко право им е нарушено, като е разкрита самоличността на проститутките. Че и категорично. Правата на човека са изключително сериозно понятие, а не дъвка с която всеки сладкодумен мениджър в който и да е комитет, било то и хелзинкски, може да си пляска езика или клавиатурата. Има Декларация за правата на човека [UDHR], може да се прочете на достатъчно места. Право на човека също е, ако нещо може да ти причини смърт или смъртоносно заболяване, да знаеш кой или какво може да ти го причини. По темата. Не знам кои са били клиентите на тези проститутки, но ... аз съм шокиран. Какъв неудачник трябва да си, че да си легнеш с такива чудовища [на външен вид]. Ей сега разгледах снимките и ... че то която и да е ромка от нашите магистрали да избереш, ама която и да е, е все едно една от стоте най-секси жени в света на "FHM".

#4 fALLEN 04.05.2012 в 17:27:12

тука още фирмите с вредно кисело млеко и колбаси не огласяват, там са изтъпанили имената на курвите... май нема скоро да стигнем гърчолята, колкото и да им се подиграваме.

Новините

Най-четените