"Ние сме това, което ядем" - гласи клишето и това е съвсем вярно. Като се направи равносметка какво ядем в масовия случай в България, на човек може да му настръхне косата: хляб с консерванти, краве масло със свинска мас и палмова мазнина, сирене пак с палмова мазнина, колбас от смлени рога и копита, шунка пълна с вода, в която цветът, вкусът и мирисът се дължат на Е-та, яйца от кокошки, хранени с ГМО, мед, пълен със захар, кисело мляко, направено от сух субстрат, пържола от животни, тъпкани с хормони и антибиотици, плодове и зеленчуци, пръскани и торени с пестициди и нитрати.
Това е най-схематично всекидневната храна, която ни се пробутва масово в магазини, закусвални и ресторанти под нехайния поглед на куп контролни органи, които финансираме с данъците си. И сякаш колкото повече стават контролните органи и нормативните регламенти,
толкова по-некачествена, фалшива и вредна става храната ни
Добре дошли в страната на ментетата, в която родопският боб е от Египет, а пазарджишките домати - от Полша и Македония.
Освен че са заблуждаващи, основните хранителни продукти масово са лишени от натуралност. Те ни тровят, съдържат канцерогени, причиняват алергии и обриви, стомашни разстройства. Няма обаче спирачка за боклуците, маскирани като храна. Проблемът е огромен, но в държава, в която повече от половината население е бедно, качеството на продуктите явно е последната му грижа. Потребителите масово са неинформирани какво означава здравословно хранене и какво качествена стока. Затова алъш-веришът върви и само спорадични скандали напомнят за съмнителните продукти, с които хората масово се хранят.
Последният скандал беше предизвикан от проверка на асоциация "Активни потребители", която показа, че производителите на масла от краве мляко масово заблуждават потребителите. Оказа се, че между 30 и 80% от мазнините в пет продукта са от свинска мас и палмова мазнина, а водата в повечето е над нормата. Същата организация потвърди и подозренията, че медът, който се продава по магазините, не става за нищо - половината от изследваните продукти с етикет "Мед" не съдържат никакъв мед.
И как да е другояче, след като сигурно сме единствената държава в света, в която магазините имат
специален щанд за имитиращи продукти
Как изобщо е възможно да се разрешава производство на фалшиво сирене и фалшиво мляко? Тази привилегия си я осигуриха българските млекопроизводители при управлението на ГЕРБ. Месопроизводителите вкараха вода в колбасите - "колкото поеме". Производителите на консерви успяха да направят лютеница без нито един домат - с внесено от Китай пюре. Безглутенови продукти трудно могат да се намерят. Подобрители има в брашното и във всички тестени продукти. Дори пресният хляб изобилства от Е-та. Вероятно някои пекарни за домашен хляб правят изключение, но как да разберем - в средата на декември те ще бъдат задължени също да сложат етикети на стоките си и тогава ще стане ясно какво има в тях. Апропо по същото време в ресторантите ще бъдат длъжни да информират клиентите какви и откъде са продуктите, които им сервират. И много неприятни истини ще лъснат.
Големи измами текат и по линия на оцета - продаваният химикал с надпис "Оцет" подлъгва наред домакините с ниската си цена. Вместо натурален винен оцет масово се пробутва синтетична оцетна киселина Е260, която се правела от петролни източници или от карбониране на метанол с добавка на оцветител Е150. И забележете - това не е забранено. Според закона оцет може да се произвежда единствено по натурален път от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. Да, обаче и киселината бива законна -
само трябвало да се продава с етикет "Кисел продукт"
И това ако не е безумие! По тази логика фалшивото сирене се продава с етикет "Млечен продукт". Затова и фалшивият мед може да бъде кръстен "Сладък продукт" и Агенцията за безопасност на храните да счита проблема за решен. Защото излиза, че всяка гадост е разрешена, стига да е означена по-завоалирано. Така канцерогенни съставки влизат всеки ден в храната ни, а заболяванията от рак стават все повече.
Агенцията уж по безопасност на храните посрещна хладнокръвно новината, че в кравето масло има свинска и палмова мас, че медът е от захар. Никакво вълнение няма, че някои хора могат да получат усложнения на здравето от това - напротив, лъха пълно безразличие. Щели да бъдат взети проби и ако резултатите за ментетата се потвърдят, щели да бъдат предприети "необходимите административни мерки". Тоест на виновните ще им се размине с по една глоба - за неверни етикети, а не че продават ментета.
Самите производители също не са изненадани. Те били наясно, че няма достатъчен контрол, а за почтеност и регулация в бранша и дума не може да става. С две думи - всичко е официално. По същата логика преди дни на винопроизводителите им беше разрешено да слагат
повече захар и вода във виното тази година, защото гроздето не успяло да узрее.
Химията и примесите в храната ни едва ли ще изчезнат, докато някой не осъди някоя от замесените държавни институции за обезщетение. Защото това, че храната вреди на здравето, е отдавна доказано. И въпреки уж взетите мерки по училища и детски градини децата от малки ядат цялата палитра от Е-та, които вече са във всичко. С добавка на свинска мас и палмова мазнина. Нищо не може да ги измести от менютата и от лавките заради ниската им цена. Здравословното е на втори план.
И докато редуват мюсли с Е-та със сирене от палма и баници, в които едва ли има краве масло и истинско сирене, малчуганите вече нямат право на торти за рождените си дни в градината. Домашната храна за нашите институции явно е равносилна на отрова. Точно обратно е мнението на привържениците на здравословното хранене - именно приготвена в домашни условия храна може да гарантира високо качество за разлика от всичко купено. Детските градини обаче забраниха и домашните, и купените торти, и докараха децата до празнуване с картонени заместители. Апропо, през последните две десетилетия масовите отравяния с храна се дължаха не на домашна храна или торти със сертификати от хубави сладкарници, а на мръсни кухни по заведения и столове. Но явно мерникът на контролните органи, които са отговорни за безобразията, е толкова изкривен, че ментетата и химията са идеалът им.
Забелязал ли е някой, докато текат новините, да речем с последното журналистическо разследване, как не се споменават имената на Хранителните вериги направили гафа, фирмите произвеждали некачествения продукт? Според мен трябва ясно да се упоменават имената на всички по веригата, само тогава ще има и резултат. А предния коментатор ако иска нека да си ходи на село и произвежда колкото си иска е-та, щом човек се е нагърбил със някакъв бизнес в производството то нека да е качествено, тогава и ще се търси Българското!
Боклуци се търсят, боклуци се предлагат. Загледайте се на излизане от супермаркетите какво има в повечето колички - по 10 бутилки трилитрова бира, чипсове, бутилки олио, евтини вафли и бисквити, евтин бял хляб в големи количества, и т.н. Не че няма избор от по-здравословни храни - във всяка една от немските вериги например може да се купят млечни и месни продукти правени за бели хора. Просто българина си предпочита да се натъпче с много и некачествено, отколкото с малко и здравословно.
Архангел Коментара ти е безобидно невеж, фактът че слагаш ГМО под общ знаменател просто е комично! Не всяка генетично модифицирана храна е вредна, но със сигурност в списъка има много които са, и напълно доказано, забавно как изфабрикува някакви несъщестуващи изследвания, хаха! Като има стотици с различни източници и акридетирани от известни учени!
Аз лично смятам, че имам висока култура за хранене защото това тяло не е от днес за утре, след 20 години като ни откажат половината органи к'во правим. Коментирал съм и преди, възможно е да се храни човек евтино и здравлосвно, но си има жертви, а и трябва да се образова. Трябва да е информиран от А до Б за храната която яде, защото това е напълно нормално и аз го наричам МОДЕРНА ЕВОЛЮЦИЯ. Както преди ние сме еволюирали да ядем определен тип храна, а не пасем трева, така времената се промениха и сега трябва да не парадираш с това " не ме интересува к'во ям т'ва е за путювци и вегани " защото този начин на мисли, диктува хранителния бранш в момента и този начин на мислене ни възпира от високата култура за хранене в която ще фалират всички боклуци.
След като производителите на дрехи са задължени да направят етикет в който да пише от какво е дрехата (например 45%памук 30 % полиестер и тн.) значи и производителите на храни ТРЯБВА да пишат какво е процентното съотношение на състава на храните !!!
Мануела, хубаво е че повдигаш въпроса за радиацията, точно в тази тема. Да те попитам, ти какво разбираш от радиация? Физик ли си? Можеш ли да спориш с физиците, които твърдят, че с изключение на ограничен периметър около Чернобил, Фокушима и териториите, където се извършват опити с ядрени взривове, радиацията предизвикана от тези събития не надвишава общия радиационен фон? Предполагам, че не можеш. И въпреки това си против това. И аз също. Прави ли сме? Може и да не сме, но с подобни опасности шега не бива и затова по-добре да ги няма, отколкото да проверим верността на твърденията върху главите си. Същото е и с ГМО.
При 7 милиарда души на планетата, ако искат всички да слагат по нещо в устата, сме осъдени все повече и повече да се примиряваме с навлизането на ГМО. Неизбежно е, дори да не ни харесва, дори да знаем че е вредно. То и газовите изпарения от автомобилите са вредни и ни убиват бавно, ама някак си сме се примирили с тях. И с редица други неща. А по-вредно от ГМО-тата е мита, че през соца всичката храна е била една чистичка, екологична, вкусна и.т.н. Който има родители ходили по бригади в заводи за храни може да ги пита за хигиената и качеството на храната тогава. Мита за лютениците и саламите ще рухне на момента
"ашладиcаната cлива ГМО ли е" Точно толкова, колкото човек с присаден бъбрек е ГМО.
10 Scientific Studies Proving GMOs Can Be Harmful To Human Health http://www.collective-evolution.com/2014/04/08/10-scientific-studies-proving-gmos-can-be-harmful-to-human-health/ 65 Health Risks of GM Foods http://www.responsibletechnology.org/gmo-dangers/65-health-risks/1notes GMO Scandal: The Long Term Effects of Genetically Modified Food on Humans http://www.globalresearch.ca/gmo-scandal-the-long-term-effects-of-genetically-modified-food-on-humans/14570 Дори някои да са спекулации, просто не може да отхвърлиш факта, че със сигурност не е възможно да са безвредни напълно....
Нали знаеш, че българския сайт има същата автентична тежест колкото за жената която разправяш? ГМО-то има много повече изследвания които клонят към това, че е вредно, от колкото, че е безвредно. Мислиш ли, че в ЦЕЛИЯ европейски съюз щеше да е забранено, ако не беше вредно? И осъзнавате, че сърдечните проблеми, туморите и диабета са скочили точно в тези последни 20 години в ПЪТИ от миналото? Което се ДЪЛЖИ ГЛАВНО на диетата в ежедневието ни. Графа на САЩ за увеличението на ДИАБЕТ http://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/aag/images/2011/new-cases-diabetes-adults-chart.gif В последните години е скочил 3-4 пъти!! Което е главно зареди затлъстяването и диабет ТИП 2, но пак е директно свързано с храната! Увеличение на рака! http://www.oxfordcancersolutions.com/images/default-album/approach_graph_v1.png?sfvrsn=0 през последните 20 години Отново 3-4 пъти увеличение http://www.cdc.gov/diabetes/statistics/cvd/fig1.gif Сърдечните проблеми също... Вярно, че това се дължи и на типа храна главно, но е факт, че в ЕВРОПА статистиките са съвсем различни, ако изключим дебелите от UK... Пиша всичко това не за да се правя на интересен, ами някои хора да осъзнаят това, че щом някаква вреда не ни убива бързо, не означава, че не ни убива бавно. Статистиките сами говорят сами за себе си, българите сме едни с най-лошото здрав в Европа? Психологически? Може би, но това ни въздейства и физеологически и също за решенията ни. Днес може да не ви пука, но след 20 години? С тази убита здравна система в България, ако не се пазите вие самите, никой няма да му пука за вас утре, което е болезна истина, ще се поредния умрял от нещо и забравени. И на каква цена? На това, че просто сте решили да казвате "Мееех, то всичко е вредно, да не ям ли" Повечето които са прочели или започнали да четат коментара ще си помисли... "Пффф... поредния хахо който се бори за ня'ква цел" Да обаче, точно защото мислим, така си позволяват да ни заливат с отрови и боклуци. Бил съм свидетел на производството в България и проверките как според вас се взимат? С Качество? ААаа... има по-евтино от качеството, същото което вие правите като ви спре полицая за нарушение 10лв, ама там играта е по-голяма. Наистина ще бъда много по-щастлив, ако хората осъзнаят значението на храната върху живота си и не позволяват да ги тъпчат поне там, както правят с нас в политиката.
"...#Имаше БДС и ГОСТ, контрола беше зврски - да имам познати, които са присъствали и/или работили в такива предприятия - и не, че е нямало салами куча радост с тоалетна хартия,.." А да ти прави впечатление, че двете неща жестоко си противоречат? Уебем ти стандартите, дето позволяват салам с тоалетна хартия Точно това имах предвид и потвърждаваш думите ми - абсолютен мит е, че навремето храната е била чиста, хигиенична и чак толкова здравословна!
Manuela Gerenova Генетично модифицирани организми (ГМО) са организми, чийто генетичен материал е изменен чрез техниките на генното инженерство. Тези техники са известни като рекомбинантна ДНК технология. С помощта на тази технология ДНК молекули от различни източници се комбинират ин витро в една молекула, за да се създаде нов ген, който след това се прехвърля в дадения организъм и му придава нови свойства – например картофи, които произвеждат отрова срещу колорадски бръмбари. Генното инженерство позволява да се подберат единични гени, които да бъдат прехвърлени от един организъм в друг, както между сходни, така и в отдалечени видове. „Първото поколение” ГМ култури носят характеристики като резистентност към определени хербициди или вредители. Това са главно соя, памук, маслодайна рапица, царевица. Целта е да се улесни управлението на плевелите и вредителите. „Второто поколение” ГМ растения – целят по-високи добиви, подобряване на качеството и хранителната стойност, по-високи нива на есенциални мастни киселини или витамини, отстраняване на алергени и др. „Фармацевтични” трансгенни растения, от които се произвеждат фармацевтични продукти като ваксини, терапевтични протеини и др. Мит е, че ГМО могат да решат проблема с глада. Още в зората на ГМО и големите обещания за по-високи добиви се заражда иначе хуманната идея, че това е начин да преборим световния глад и кризата с храните. Големите надежди обаче се превръщат в още по-големи разочарования. ГМ културите съвсем не се оказват така желаната евтина алтернатива на глада. Пример за това е провалът на т.нар. златен ориз – ориз, обогатен с витамин А, предназначен за населението на страни като Индия. За жалост хората, за които е предназначен този ориз, нямат възможност да си купят дори обикновен ориз, какво остава за по-скъпия, “златен” ориз. При генното инженерство все още няма начин даден ген да се вкара на точно определено място в клетката. Така гените попадат на случайни места, взаимодействат си с други гени и дори могат да нарушат тяхната дейност. В допълнение на желаната инсекто- или хербицидоустойчивост, голяма част от ГМ растения съдържат и маркерни гени за антибиотична резистентност. Съществува риск тези гени да бъдат пренесени от растението към болестотворни бактерии, при което бактериите ще развият устойчивост към съответния антибиотик, с който биват третирани. ГМ продукти съдържат нови протеини, които досега не сме консумирали. Така например, макар и неприсъщо, в ГМ царевицата има протеини на бактерии, в ГМ картофите – протеини на вируси, а в ГМ доматите – рибни протеини. Все още няма достатъчно изследвания относно реакциите, които ГМ храните биха могли да предизвикат в човешкия организъм за един по-дълъг период от време. Риск за човешкото здраве съществува и поради нарастващата употреба на хербициди, които причиняват множество хронични заболявания. ГМО се разпространява опасно лесно. Обикновените растения могат да бъдат опрашени от полени на ГМ растения. Вятърът, насекомите и животните благоприятстват разнасянето на полените на големи разстояния, което може да доведе до кръстосано опрашване и замърсяване на обикновените растения с ГМО.
Всъщност, по-здравословно би било да ни разкажеш, първо за да направим информирания си избор и второ- за да не ти тежи на съвестта утре, че си лишил народонаселението от възможността да направи това.
Значи да се чувствам късметлия, че намирам време и не ме мързи да си копам доматите и зарзаватите, да си бера плодните дървета и част от тях да попълнят течната ми диета, независимо като фреш или двоен дестилат? Късметлия, че се интересувам живо, къде мога да купя споменатите продукти директно от производител - сирене, мляко, яйца, types of processed cheese (не само кашкавал), мед, месни продукти без Е-та и т.н? Че в Сф вече има официални дни на пазарите за директни производители (Римска. И. Вазов), че вече има магазини, които не стига че са по-евтини от наложените вериги?!?! Какъв късметлия съм само...
Доколкото мога да чета на Български еик, струва ми се, че акцента на статията не е за/против ГМО, а за т нар. nutrition substitutes, които се произвеждат и влагат в ужасяващи количества във фабрично произвежданата храна. И е вярно твърдението, че вече няма отлика от "био" и гнмод, пример - соята в замразените пици, които няко тъдява с охота мачкат. Или ананасите от Камерун, дето зреят м/у Дуала и Пирея. Примери бол... А доколко и некои се опитват да са ехидни тъдява и да клъвват тонко, па после да реват от липса на нормален тон - Мануела, пускам ти едно откровение - едната ми баба ме научи да садя, копая и т.н. в редките момени, когато ги виждах с дедото като дете. Все пак, по соц-а Родопите все едно беха в чужбина. От начало ми бе странно, 'се пак "софеанчетата" ги не знаехме теа неща, не ви знам от блоковете в ескиза, дал' ви се е виждало срамотия да ровичкате чернозема. Бехме ърбън кидс, налазвахме некое и друго дърво, ма дотам. От другата ми баба бях слушал за бомбардировките над София, балове, царя и пр, но когато и върнаха земята, не се поколеба да хване лопатата, макар и на възраст. Не просто свикнах, а се влюбих в това, когато мога, а гледам да е често, да се грижа за градините ни и аз. Когато купувам, заменям продукция знам, какво давам и какво получавам. Това, от друга страна, не значи че отричам, хм, любимата ти БИЛЛА. Понякога пазарувам и от там. Бтв, едно от нещата, които допринесоха категорично да избера да НЕ живея в Западна Европа бе храната. Без нотка на комполитност или ИЕ снобизъм. Безспорно, в БГ има много ментета, но има и много стойностни фактори, вярвам че и други ги забелязват.