Различните са като нас

Първото родено дете за 2015 бе изоставено на грижите на лекарите в бургаската болница. Майката, 22-годишна избяга, после размисли и се върна. Нюанс в новината ли е етническият й произход?

Споменаването на думичката "ромски" в комбинация с престъпност, изоставяне на деца и т.н. поражда омраза, расизъм, ксенофобия... И не решава проблема. Премълчаването, че проблем има, също няма да го реши. Колкото и БХК, и други НПО да си заравят главата в пясъка като щрауси, всъщност така те само наливат вода в мелницата на националисти и криворазбрани патриоти.

Изказването на един министър за едни линейки предизвика нечуван скандал заради думата „цигански". Целофаненият активизъм се възмути. Факт е, че един министър няма право да говори така.

Болезнен факт е, че има проблем в Бърза помощ. Още по-болезнен факт (особено за битите) е, че се бият лекари. Убеден съм, че ако министър Москов не бе споменал думата „цигански", това щеше да е поредната новина, която отминава и заминава, наред с Бионсе на корицата на британския Vogue. И заваляха расистки изказвания по адрес на ромите, искания за оставка на министъра, появи се неизменното „Ами ако умре дете", последвано от „Ами ако убият лекар"... Намесиха кучетата, котките...

Иначе министър Москов така и не показа статистиката къде бият лекари. А трябваше. Да видим кои са тези квартали и махали. Също така във Франция и Великобритания има т. нар. no-go адреси. Защото дори в самолета казват "... кислородни маски ще паднат пред вас. Поставете своята маска, преди да помагате на околните".

Безопасността на лекари и пожарникари е с приоритет преди спасяването на жертви. Това като отговор и за тези, които се чудеха защо пожарникарите чакат да спрат взривовете преди да влязат да гасят складовете с боеприпаси. Затова там, където се води война обявяват хуманитарно примирие, за да влязат екипи на Червения кръст. И в цялата дискусия нямаше нито една идея за решаване на някой от многото проблеми. Само безсмислено говорене.

Първото родено дете за 2015 в Кипър също е българче. Някой може и да каже, че майката е избягала от лошата ситуация в родината си и е поела нелеката участ да бъде емигрант. Поне така обикновено изглеждат любимите за медиите репортажи на тема клети българи, принудени да ядат чужд хляб, защото няма друг избор, бурканите с лютеница, луканките, Облаче ле бяло и изоставените майки, дето плачат.

А хората просто вече имат свободата да избират как и къде да живеят.

Всъщност, не всички имат тази свобода. И не при всички става въпрос за свобода. Някои бягат от войната. И бягайки от бомбите в Алепо, попаднаха на гостоприемните българи в село Розово. Помните ли го? Или беше отдавна и вече няма значение.

И като казах свобода, докато в редица страни дават на гей семействата основни човешки права като брак и осиновяване, у нас всяка година се води дискусията трябва ли да има гей парад или не? Аз предлагам компромис. Хайде да няма гей парад, но да разрешим гей браковете и правото на гей двойки да осиновяват деца. Мисля, че това е по-важната крачка напред.

Вече видях написана чутовната глупост, че ако детето живеело в дом на гейове щяло да има грешна представа за света... По този логика и "в дом на българи" е същото...

Какво да направим с родителите, които говорят на децата си за България на три морета... Не създават ли те грешна представа за света? Иначе сериозно, наистина ли по-доброто място за едно дете е в дом за изоставени деца, вместо в гей семейство? Представям си ужаса в очите на някои - дете от ромски произход, отгледано от гейове...

Горките вие. То би имало шанс да бъде пълноценен член на това общество, за вас май вече е късно.

През 2014 г. изпълнител от ромски произход спечели „Гласът на Франция". В заглавието на първата му песен има думата „цигански". В България падна ахкане и охкане, когато изпратихме Софи Маринова на Евровизия. Нищо, че в песента ѝ се пееше на повече езици, отколкото средностатистическият патриот може да разпознае.

Сега върнете се отначало и проверете колко пъти съм споменал „толерантност и различни". Нито веднъж. Защото тези хора не са различни. Те са като нас. Те нямат нужда от толерантност. Имат нужда от нормално човешко отношение. От Добър ден, от Благодаря.

Нямат нужда от милиони за интегриране, нито от огради за изолиране. Имат нужда от държава, която да им покаже ясно, че имат същите права, но и същите задължения. Същата отговорност, но и същата защита. Това е първата крачка към изкореняването на расизма и ксенофобията.

А можем ли да я направим през 2015?

#1 Govedo13 06.01.2015 в 10:03:35

Аз желая да попитам автора, щом смята че ТЕЗИ хора не са различни, колко близки приятели цигани има? Или колко цигани дори познава поименно? Колко колеги цигани има? Колко приятели цигани има жена му и колко съученици цигани детето му? Колко цигани дарители познава? Колко често вижда циганин работодател? Кога за последно циганин му е помогнал с каквото и да е ? Колко често е засичал цигани в Опера или Театър? Реалността е че ТЕЗИ хора са етнически капсулирана група, хранена със данъците на работещите българи, поощрявана от държавата да се размножава и закотвена във примитивния строй, САМО за да може да си продават гласовете масово и евтино. Проблема не в циганите а в българите. Не е нормално някой да е съгласен да дава голяма част от данъците си да издържа втори, а вторият да определя кой да управлява. Фактически всеки работещ българин плащащ данъци е осиновил и изхранва един циганин или един пенсионер. А въпросните гласуват вместо него и определят кой ще го управлява.

#3 spensnяta 06.01.2015 в 10:59:26

Авторче, авторче.......... айде да не пиша нищо за тебе че .......

#4 popleta 06.01.2015 в 13:38:00

Саше,Сашееее,много си прост Саше!

#5 паяка 06.01.2015 в 18:39:50

Що да е прост Сашето, за такава работа е нает, това си бачка човекът. Гладно не се ходи. А и Топлофикация чука на вратата, и ЧЕЗ, и ВиК, и телефона, и телевизията, и нета... и дребни дечиня ако му подсмърчат...

#6 Harry 06.01.2015 в 20:18:03

Софи Маринова бе изпратена по политически причини на евровизия, нямаше музика в песента й, а и тя е посредствена певица.

#7 Rodrigo Diaz de Vivar 06.01.2015 в 23:59:00

Harry, Софи Маринова е невероятна певица. Да, пее като циганка, с цигански маниери, но... Бога ми... тя си е циганка. Съвсем друг е въпроса дали харесвам тези ромски гласови чалъми, но си е талантлива, невероятен глас има. Самата тя в едно интервю беше учудена и каза нещо в смисъл: "Обвиняват ме, че пея като циганка. Като каква искат да пея?! Като норвежка ли? Та аз СЪМ циганка, не намирам нищо срамно в това!"

#8 Алилуйщина 07.01.2015 в 01:30:49

Забележете колко бързо учат,колко хитри стават авторите/анти българисти/- „БХК, и други НПО да си заравят главата в пясъка като щрауси , всъщност така те само наливат вода в мелницата на националисти и криворазбрани патриоти.“… „Сега върнете се отначало и проверете колко пъти съм споменал „толерантност и различни". Нито веднъж.“… Реално!!! В цялата пропаганщина се говори за Мултикултурализъм! Мултикултурализма е средство на раздробяване на обществото на отделни групи по различни признаци. Неспособни да се обединят за една обща кауза при наложителност , поради етнически, религиозни и културни различия. При нужда може да се предизвикват конфликти точно на тази база. В основата на мултикултурализма е принципа разделяй и владей. Феминистките, малцинствата, еколозите,емигрантите, хомосексуалистите винаги „говорят истината”, защото те по презумпция са от групата на „подтиснатите”. И от позицията на „подтиснати” те, според тях самите, виждат истината много по-ясно от обикновения бял/ хетеросексуален /човек, който ги „подтиска”. Това всъщност е перфектен огледален образ на марксисткия пролетарски морал и интелектуално надмощие над „злите буржоа”. В действителност, феминистките, хомо-активистите и анти-расистите отказват да приемат истината, точно както комунистите отказваха да я приемат. Убедени, че са сплашили своята опозиция, феминистките ще ни докарат вода от 10 кладенеца, за да ни убедят-че мъжете и жените са абсолютно еднакви във всяко едно отношение. Гей активистите ще ни наговорят един куп лъжи – че хомосексуализмът бил генетичен, че имало животни хомосексуалисти и че,те просто се борят за човешки права. Либералите правозащитници ще се втурнат да ни обясняват как неинтегрируемите всъщност желаят да се интегрират, но ние ги възпираме с нашия скрит расизъм, който е толкова скрит, че не съществува, но трябва да бъде изкоренен преди да се е появил.И всеки/нормален/опонент обявяват за зло, с което потвърждават собствената си абсурдна теория за господството на белите хетеросексуални /мъжки/ расистки шовинистични свине.

#9 Сърце Червено 08.01.2015 в 12:59:55

Алилуйщина то хубаво пишеш за либерастията в обществото ама що никой не написа ред за икономическия неолиберализъм ? Не смяташ ли,че той е причината за мулти културата? Защото бизнеса на неолиберализма използва много умело мултикултуризма

#10 dimis 16.05.2015 в 02:39:44

Горкият автор... Циганите не са просто етнически капсулирана група, те доброволно се САМОкапсулират. Те все още не могат да забравят чергарското ми минало, но света бързо се променя - за добро и за зло - така, че се налага сами да положат усилия да се адаптират, не е задължение на мнозинството да го прави. А толкова голяма толерантност към тях няма никъде друга по света. И какво се получава - качват ни се на главата... Припомнете си историята в Катуница, която прави чест не само на българския етнос, но и на дежурно оплюваните - вкл. и в този сайт - футболни агитки. Тя освен другото доказа, че дискриминация на циганите в България не съществува. Защо тогава толкова силно ви се иска да ни убедите в обратното?? А за хомосексуалните - да си държат сексуалността под юргана, както правя и аз. И честно казано, от свирепата хомопропаганда в webcafe вече ми писна... Но всичко това е характерно за фасадната демокрация - тя насърчава диктатурата на малцинствата от всякакъв тип.

Новините

Най-четените