48 на сто от българите вярват на църквата?

Вчера с изумление прочетох резултатите от социологическо изследване: 48% от българите вярват на църквата.

Имайки предвид, че организацията "Българска православна църква" е най-големият земевладелец в държавата и не плаща данъци и осигуровки, не е учудващо че може да си позволи да си плати за подобни резултати.

Дори вероятно са поръчали да не прехвърлят 50% процента, за да не е твърде подозрително.

За секунда обаче ще се опитам да приема, че резултатите са коректни и представителни, и ще се хвана за главата. Какво биха означавали тези резултати?

На първо място, че обществото ни е по-заблудено от колкото можем да си представим. Тази организация, която би трябвало да представлява "традиционната религия за България" (както е записано в срамния член 13 от Конституцията) е най-нереформираният остатък от тоталитарния 45-годишен режим в страната.

Организация, пълна с кадри от бившата Държавна сигурност и пълна с носталгия по отминалите дни. Дни, в които организацията им уж е трябвало да бъде репресирана, но всъщност религиозната й същност е била подменена с това уродливо ... нещо, което виждаме и до днес.

Дали наистина 48% вярват на Марин Минков (известен като "патриарх Максим"), изключително близък до тоталитарната върхушка и избран от нея на този си пост? Или пък на  Николай Севастиянов (Николай Пловдивски)?

Дали вярват на онези "църковни служители", които развиват търговска дейност на базата на всички привилегии, които държавата им е подарила без да се допита до гражданите си? Как е възможно човек да вярва на уж религиозна организация, която вече 20 години не е направила нищо друго, освен да се бори за привилегиите си, и не си мърда пръста за да участва в социално значими проблеми?

Аз лично, при все че се интересувам от тези неща, не съм чул организацията "Българска православна църква" да организира прояви в помощ на нуждаещи се. А уж това е една от дейностите й.

Всичко което чувам, е как заклеймява и анатемосва неща, които първо не разбира, и второ - не й е работа да се меси. Бесняха и се пенявиха срещу всякакви светски прояви като концерти и паради, и в същото време заложиха една бомба със закъснител в лицето на религиозната пропаганда в училище.

Отказвам да повярвам, че живея в държава, 48% от населението на която вярва в подобна организация. Ще приема по-скоро че е проява на помпане на мускули пред правителството, което за сравнение според проучването има подкрепа от 40%.

В смисъл, вижте ни, нас хората ни подкрепят повече от вас, не се опитвайте да ни разваляте рахатлъка че ще стане лошо.

#1 ot4eto 10.09.2010 в 15:10:02

Тъжно но факт. Не мисля обаче, че резултатите са платени. В действителност толкова хора вярват. Аз дори познавам няколко фундаменталисти, които смятат че светът е на 6000 години. Без коментар. Разбирам че автора търси разумно и обективно население, но болшинството от хората не са способни на това. Защото: а) не е лесно да се мисли б) за да бъдеш обективен, трябва а приемеш че може да грешиш в) трябва да се лишиш от изключително приятни и успокояващи психиката розови очила да погледнеш светът, такъв какъвто е. В началото е голям шок и повечето слагат очилата твърде бързо, преди да свикнат със светлината.

#2 Hermine 10.09.2010 в 15:34:11

Според същото проучване, вдъхновило автора на тази статия, 40% вярват на ГЕРБ, 42% вярват на полицията, 27% одобряват Божидар Димитров, а 36% се кефят на Георги Първанов. На този фон, че 48% вярвали в църквата ми се вижда даже малък процент. Що да не одобряват 48% църквата, като представата им за църква и религия се свежда до боядисване на яйца, ядене на козунаци и и театрални сватбени ритуали. Но както правилно е отбелязано, тя църквата сама се е поставила в това положение, че то и в какво друго положение да бъде с тия явни, скрити и полуприкрити агенти.

#3 boris 10.09.2010 в 16:07:40

А какво означава "варват в църквата" въпросат може да е одобрявам и неодобрявам. Вярвам в някаква организация е странно

#4 Art Pepper 10.09.2010 в 17:02:00

"...Имайки предвид, че организацията "Българска православна църква" е най-големият земевладелец в държавата и не плаща данъци и осигуровки, не е учудващо че може да си позволи да си плати за подобни резултати. Дори вероятно са поръчали да не прехвърлят 50% процента, за да не е твърде подозрително..." По-горното изказване е великолепен комплимент за състава на Синода на БПЦ! Искрено се съмнявам в съществуването на толкова високо познаване на някои механизми в обществото и толкова високо IQ у членовете на Светия Синод.

#6 Hermine 10.09.2010 в 17:33:28

Коментарът на АртПепър ме наведе на един въпрос към автора, та да попитам аз : Я да обясни, за какво й е на Църквата да плаща за такива проучвания, като е най-големия земевладелец в държавата и не плаща данъци и осигуровки? Тя е постигнала данъчната нирвана и е покорила имуществения Олипм, в българското му измерение разбира се. И ще му отговоря защо българите й вярват, това разбира се, ако повярваме на представителната извадка на Мира Янова. Вряват на Църквата, защото Църквата като такава не краде от техните данъци и осигуровки, не ги облага с данъци, не се намесва в личните им отношения, не ги заставя да вярват или да не вярват в нещо, не ги принуждава да променят хранителните си навици, нито възгледите си за брака, семейството, разводите, изневерите. Струва ми се, че е безсмислено да изброявам повече причини.

#7 Konstantin 10.09.2010 в 19:25:28

Отказваш или не, това е истината. Ако повече хора вярваха, щяхме да живеем по-добре, а не по законите на престъпността и разврата, които вашите вдъхновители - масоните прокарват. Всеки човек един ден става вярващ, но е за предпочитане това да стане приживе!

#8 Ariman 10.09.2010 в 21:13:31

В човека е заложено да вярва и когато попиташ един човек на когото му е обяснявано, че е източноправославен и който не спазва традициите и обичайте, но усещайки ги като нещо добро се асоциира с тях, съвсем нормално е да смеси желанието си да вярва с доверието в дадена иституция. Това и е и особенното на църквата, че въплащавя вярата, затова 48 процента са разбрали въпроса като "Вярвате ли в бог" и 48 процента вярват.

#9 Ateista 11.09.2010 в 08:07:14

Само пълен,завър6ен идиот може да вярва в тази глупост наре4ена църква. Аман от средновековни малоумници...

#10 Ateista 11.09.2010 в 08:09:44

Сега про4етох тъпотиите на лудия Константин. Лекувай се докато е време - всеки проглежда,препоръ4ително преди да стане скелет...

#11 ot4eto 11.09.2010 в 11:08:38

Константине, защо не сравниш данните за престъпността от религиозната Америка с атеистичните скандинавски държави? Хайде тичай и се върни да кажеш какво си открил. Хермине, Напротив, църквата те кара да вярваш във всякакви глупости. Говорещи храсти и змии, космически дядо с брада и хайде да не изброявам. Не само това, в момента има движение да се върне вероучението в училищата. Ако успеят, вашите деца ще учат тези глупости вместо фактите които сме открили за света и законите на които се подчинява. Баба ми работеше преди години работеше в една църква и е била свидетел на доста пикантни сцени. Попове се бият за кръщене, борба кой да вземе храна и кърпи и тн. Всеки път когато някой почине, кръсти се, ожени се и тн. влизат пари в църквата. Необложени с данъци. Пари на данъкоплатците, които никой не следи къде и как се харчат. Да ви подсещам ли за охраната и мерцедесите на Николай? Че и други като него. Църквата не принуждава хората да сменят хранителните си навици ? Постенето какво е според вас? Църквата не се намесва в личните отношения? Квиченето по повод светски събития като концерта на Мадона и протеста на гейовете какво бяха? Не е ли това насаждане на омраза и дефиниране какво трябва да бъде бракът според тях? Че и ордени раздадоха след това на разни включили се в мученето. Църквата като доктрина е по своето същество диктатура. И имаме късмет че живеем в светска държава, възприела европейските ценности. Имаме разделение между власт и църква. Вече видяхме какво е когато църквата има политическа власт - инквизиции, религиозни войни, горене на вещици. И ние сме дали нещо на света в това отношение - насилственото и кърваво покръстване и гоненията на богомилите. И това не е характерно само за Християнството. Вижте само днешен Иран или Саудитска Арабия.

#12 Konstantin 11.09.2010 в 12:48:34

Ти, приятел, трябва да си починеш: в огромната Америка там, където има религиозност престъпността е десетки пъти по-ниска, от мегаполисите, където религиозността е символична и не ангажира и 5% от жителите. А в Скандинавските страни Лютеранската църква е държанто вероизповедание по Конституция!

#13 ot4eto 12.09.2010 в 14:11:26

Константин да църквата е държавна институция там, но хората масово са атеисти/агностици. Така че думите са ми напълно резонни. Твърдиш че престъпността е в пъти по ниска в религиозните региони? Къде са ти доказателствата? Покажи научно изследване, статистики, корелации. Или просто чувстваш вътрешно че е така? Ето няколко референции, статия и 2 труда любопитни за четене. http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article571206.ece - статия http://moses.creighton.edu/JRS/2005/2005-11.html - изследване http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-9125.1995.tb01176.x/abstract - изследване Отворете данните на ООН по демография и ще забележите следната взаимовръзка: 1) религиозност - ниско образование - висока престъпност - слаба икономика - висока раждаемост 2) слаба религиозност - високо образование - ниска престъпност - благоденствуваща икономика - ниска раждаемост Това са фактите, съжалявам че са такива, но са такива. Просто са такива. Можеш да ги приемеш, а можеш и да живееш в измислени светове, в които тези данни не съществуват. С тези неща не казвам че религията е корена на злото, тя е просто една от съставните му части. Тя е просто дефект на младите ни съзнания, наскоро пробудили се от древната тъмнината на животинския ум. Знам че е трудно и болезнено, но ще е полезно за нас ако вземем да спрем да живеем във фантазии а погледнем обективната реалност в очите. Защото всичко друго е психоза. Погледнете само изплашения Константин. Заболял, уплашил се че е смъртен и намерил това което иска да чуе в религията. Мисля че за психолозите повече думи са излишни. А каква е реалността? Той е жив благодарение на усилията на десетки медицински работници, хиляди учени създали лекарства и лекарски техники на базата на емпиричен анализ на реалността. Каква благодарност получават те? Заболява нашия, оживява и о господ ме спаси. Трябва ли да живеем във фантазии, които удовлетворяват изискванията ни? По щастливи ли сме? Да може би, но и пияният е по щастлив от трезвеника, защо всички да не сме постоянно пияни тогава?

#14 boris 13.09.2010 в 13:25:39

Извинавям се и аз, че поствам мнетие толкова късно, но се надявам темата да е все още интересна: ot4eto 1) религиозност - ниско образование - висока престъпност - слаба икономика - висока раждаемост ------------------------------------------------------------------------------------- С това не съм много съгласен, САЩ е една от страните с най-религиозна население, пона по лични наблюдения. Трябва ли да живеем във фантазии, които удовлетворяват изискванията ни? По щастливи ли сме? Да може би, но и пияният е по щастлив от трезвеника, защо всички да не сме постоянно пияни тогава? ----------------------------------------------------------------------------------------------- Ами в исвестен смисъл-да. Според религията, целта на "злото" ( както и да го разбираш), не се състои в това да те унищожи и убие, а в това да те накара да му служиш. А също според тази религия, главното оръжие на същото това "зло" с което те кара да му служиш е страхът от смъртта и болката. Както твоята, така и тази тази на близките ти.Та от там, религията казва, че тъй като нямаме даказателства за това какво става след смъртта, ако вярваме в задгробният живот, ние можем да стигнем до състояние на духа в което не се страхуваме от това че ще умрем, а човек достъгнал до такъв "акъл" никой нищо не може да го накара да направи насила. Защото няма с какво да го уплаши. И злото ще стане безсилно. Така и само така. Това не е само според християнството, но и според будизма. А ако приемем това, ще видим, че целта на религията е същата като на науката - да промени начина на мислене на хората. Тогава защо да е за изхвърляне. Надявам се да му разбираш, защото за да се изразя достатъчно ясно, в такава тема, трабва да изпиша поне една страница.

#15 ot4eto 14.09.2010 в 14:50:22

boris, ще започна отзад напред. Първо, науката и религията са едно и също нещо. Науката е комплекс от знания и теории, добити на базата на проверими експерименти и наблюдения. Религията е философия на вярата - не мисли, не питай, не се съмнявай - вярвай. Науката и религията имат напълно противоположни цели. Науката се занимава с опознаването на естествения свят и тя работи, само се огледай. Религията се занимава с митове, легенди, суеверия и т.н. трансцедентен свят. Първата категория може да се тества, втората трябва да се приеме на вяра, т.е. тя е догма. Науката взима своите заключения от наличните факти, затова тя постоянно се усъвършенства. Религията отрича фактите, различни от нейната догма. Науката възнаграждава най-високо хората които оборват някоя нейна теория. Например Айнщайн, показал че нютоновата теория е непълна. Ако днес оборите която и да е теория в науката, бъдете сигурен че ще получите нобелова награда. Религията възнаграждава тези които откриват факти за нея и отхвърля напълно тези които намерят факти против нея. Тя не се променя и развива защото е базирана на вяра. По същество, религията е философия на невежеството. Ти имаш обяснение за всичко и нищо. Не е нужно да търсиш и задаваш въпроси как работи нещо. Бог го е направил, точка. Сега, относно аргумента за ползата на липсата на страх от смъртта. Има ползи, но има и редица недостатъци. Първо, това е лъжа. Второ, липсата на страх от смъртта кара хората да правят ужасни неща. 1. Те уважават по-малко живота и следователно са по склонни да убият 2. Взривяват се в самоубийствени атентати в името на своя бог 3. Ако твоя политик вярва в задгробния живот, каква е гаранцията че ще положи всички усилия, за да подобри животът тук, на земята? 4. Контролът над хората чрез страх или обещания винаги е диктатура. Никой не може да ме убеди че диктатурата е нещо хубаво. (Не не съм анархист) Да ние хората имаме инстинкт за самосъхранение. Паникьосани сме от мисълта за смъртта. Затова фантазиите на църквата се продават като топъл хляб. Изключително трудно е човек да преодолее себе си и изкушенията на фантазиите и да стане атеист/агностик. Аз лично минах през доста фази и четене преди да стигна до тези си убеждения. Борис, ти чел ли си Библията?

#16 boris 15.09.2010 в 09:50:12

ot4eto ------------------------------------------------------------------------------- И аз ще започна от зад напред. Да, чел съм Библията и мисля че съм я чел "по смисъл" а не буквално. В тази тема, обаче няма дя се впускам защото за нея ми трябва конкретен въпрос върху който да пиша. Ще опитам накратко: "По същество, религията е философия на невежеството. Ти имаш обяснение за всичко и нищо. Не е нужно да търсиш и задаваш въпроси как работи нещо. Бог го е направил, точка." Учението на Иисус ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ТЕЗИ ВЪПРОСИ. Християнското учение се занимава с въпросите относно отношението на хората едни към други. Тоест "християнин" е човек който се отнася със своя брат човека по начина по-който е говорил Иисус. И така наречената "вяра" не е способността да се подчиняваш сляпо на някакви "заповеди" ( освен ако не бъркаш вярата с черквите поповете имами и прочие), а в това да вършиш добро по собствена воля. Тоест "доброто" е неотделимо от "вярата" защото ако правиш нещо добро по някакви логически причини то вече не е нищо добро, то е просто обикновенно сметкаджийство. "Науката взима своите заключения от наличните факти, затова тя постоянно се усъвършенства. Религията отрича фактите, различни от нейната догма." Ми добре - Иисус е казал - "обичай ближният тъй както себе си" в това се заключава основният смисъл на религията. Ами хайде заеми се ти да обориш този "факт" Едва ли ще можеш просто, защото той не е факт, а е насока - "път" по който някой ти е препоръчал да вървиш. Ако искаш върви, ако искаш недей. Религията не може да обоснове "логически" защо трябва да правиш това, защото ако го направи това е аналогично с това да заповядаш на някой да ти бъде приятел или да заповядаш на някоя робиня да те обича. Тя ще се подчини, но това не е никаква обич. Любов може да ти даде и някой който дори си наранил, какава "логика" какви пет лева? Това "противоречие" което откриваш между наука и религия е пълен абсурд, то е все едно някой корифей по геометрия да се чуди защо червеното не е крадратно - тоест абсолютизираш едни понятия и си мислиш, че те трябва да се отнасят за всички. "Науката се занимава с опознаването на естествения свят и тя работи, само се огледай. Религията се занимава с митове, легенди, суеверия и т.н. трансцедентен свят. Първата категория може да се тества, втората трябва да се приеме на вяра, т.е. тя е догма." Науката също се основава само и единствено на СЛЯПАТА ВЯРА, че ако резултата от един милион идентични експеримента е един и същ, то резултата от милион и първият експеримент ще е същият. На това се основават всички теории описващи "обективната реалност". Докажи ми точните причини поради които ние Знаем, че ще е такъв милион и първият резултат а не вярваме в това.

Новините

Най-четените