Ислямът ни плаши. Защо?

77% от гласувалите в анкетата на Webcafe.bg  не искат джамия в София. Традиционният ислям, какъвто се изповядва в България, очевидно плаши.

Повод да попитаме беше разрешението на местните власти в Ню Йорк да позволят строителство на мюсюлмански център с джамия до Кота Нула - площадката, където до 9/11 се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център.

Категоричното не за втора джамия в София ни дава повод да попитаме защо ни плаши ислямът... Демонизирането му на Балканите едва ли би донесло нещо добро. Очевидно в представите на българина  една от големите световни религии продължава да се асоциира с църквата  в Батак, робството, ислямската дъга, "Време разделно", Осама бин Ладен и други взривоопасни смеси, резултат от облъчването за терористичните заплахи с ислямски адресат и архетипи.

В България най-голямата етническа група - тази на българските турци, изповядва исляма. Но голяма част от ромите - каква точно, ще установи насроченото за 2011 преброяване, също станаха мюсюлмани в последните 20 години.

Времената на националистическите митинги през 90-те години на миналия век, когато по площадите озверели българи крещяха: "Вън турците от България", отмина. Даже и "Атака" прибра възгласите и подобни изстъпления за по-добри времена, макар и по рационални подбуди - в Брюксел не гледат с добро око управляващите от ГЕРБ да имат подобна политическа сила за партньор.

Вече е време да свалим крака от педала, който натискаме докрай в последните две десетилетия... Разумното осмисляне на ситуацията и на света, в който живеем, предполага проява на по-голяма етническа и верска толерантност - именно за да попречим на войнстващия, т.нар. "пустинен ислям" да намери свои места на Балканите.

В Скопие в началото на годината местни мюсюлмански духовници предупредиха Ислямската религозна общност, че трите големи джамии в македонската столица -  Яя паша, Исен бег и Тутун суз, са "окупирани" от духовници-уахабити. Вместо религиозни обреди, пришълците разпространявали фундаментализъм.  

Всеки четвърти в света е мюсюлманин

По света живеят 1.57 милиарда мюсюлмани, което означава, че почти всеки четвърти човек на Земята е последовател на исляма, установи миналата есен проучване на форума "Пю" за религия и обществен живот. Изследването на американския мозъчен тръст е правено в продължение на три години в 232 държави и територии с друг статут.

Тази година форумът "Пю" започна такова проучване и за християнското население, което по последни данни наброява между 2.1 и 2.2 милиарда души.

Около 38 милиона последователи на исляма живеят в Европа. В Германия те са 4 милиона - малко по-малко, отколкото в Северна и Южна Америка взети заедно. Във Франция живеят 3.5 милиона мюсюлмани, а във Великобритания - 1.6 милиона.

Над 300 милиона последователи на пророка Мохамед или една пета от всички мюсюлмани в света живеят в държави, в които ислямът не е доминиращата религия. И в много случаи тези мюсюлмански малцинства са многочислени. В Индия например живеят 161 милиона мохамедани, които съставляват едва 13% от цялото й население. Индия е страната с третото по многочисленост мюсюлманско население, след Индонезия (203 милиона души) и Пакистан (174 милиона).

#1 strahil 14.06.2010 в 12:09:44

"Ислям" е само една дума. Хората зад нея ни плашат. Крайно време е Европа и САЩ да престанат с толерантността над разни радикални групировки, независимо от техните цели и религии. Вчера беше карикатурата на Мохамед, утре кой знае. Цензурата е зло, терористите са зло, религиите са зло, а ние търпим всичко. Още повече в България обстановката винаги е и ще си остане нажежена заради 5 века издевателства, които 5 века не са свършили толкова отдавна. Как и да свършат, като ДПС се усеща във всеки слой на държавата, като настройват българските ислямисти срещу християните? Общо взето религиите навсякъде трябва да се премахнат и тогава ще лъснат чистите подбуди на всеки човек. Няма да се крият зад някакъв месия, а ще бъдат сами за себе си - с тяхната воля, техните действия и съответните последствия. Ако това е любовта и смирението, на което ни учат религиите - fuck them.

#2 rado84 22.06.2010 в 16:39:39

"Над 300 милиона последователи на пророка Мохамед или една пета от всички мюсюлмани в света живеят в държави, в които ислямът не е доминиращата религия." Мдам, няма отърване от тая напаст.

#3 Love 20.08.2010 в 18:24:56

В България всичко се преекспонира и всеки си гледа неговата изгода,а обикновените хора без значение христяни или мюсюлмани да се чудят как да си свързват двата края.А да не говорим,че политическите борби пък насаждат омраза между самите хора.А реално няма никаква причина хората да се мразят един друг.Друго,което разделя хората са медиите,те казват ето еди къде си има терористичен акт на ислямска групировка,но всеки нормален човек христянин или мюсюлманин си дава сметка,че тероризма,не е на основата на религия,а по-скоро борба за власт,изнудване и т.н.Та нима терористичните групировки са само ислямски ами какво е ИРА в Ирландия.Да обаче хората са си коне с капаци.Колкото до циганите те нито са христяни,нито мюсюлмани,каквото и да говорят,те са си сателитно общество и се прикрепят към религията и традициите на общонстта,с която живят в досег,така намаляват шанса да бъдат отхвърлени,ако утре ситуацията се смени на 180 градуса и те ще си сменят идеологията в унисон със ситуацията.Така че не исляма плаши хората,а хората са стадо и на където го подкарат на там върви,а заради политическите междуособици накрая страдат обикновените хора.

#4 Brejvik 04.08.2011 в 03:08:11

Да! Стига вече толерантност! Хора, изменници под прякора @Love@ - вън от Европа! Love ли - те ? Търпението ни е вече изчерпано и аз не желая някой да нарушава правата ми, като носи бурка или там никаб или каквото те там носят, защото фината ми аристократична душа СЕ ДЕПРЕСИРА! С бурки, забрадки и никаби да си ходят на Арабския полуостров, а тук в Европа трябва да се обличат ПРИЛИЧНО! Хич не се заблуждавайте като ви говорят за толерантност ислямистите от малки са закърмени да мразят! Целта им е единствено да оплодят колкото се може повече заблудени овце християнки, за да им обърнат вярата и да им вземат децата. Шът я спри да говориш, жено,че мисленето не ти се отдава, откакто тръгна с рязания,,,

#5 Архангел 04.08.2011 в 11:06:21

Та нима терористичните групировки са само ислямски ами какво е ИРА в Ирландия. .. ИРА и другите християнски терористи никога не са имали за цел да убиват невинни хора.Винаги са се обаждали за атентат за да се евакуират хората. Може да са искали да убият някой политик, но не и да убиват мирни хора.За разлика от арабските терористи, които убиват наред и колкото се може повече

#6 Архангел 04.08.2011 в 11:10:04

Толерантност може да има, но само с участието на всички страни! Не може тука ходжата да вие на свобода и да събужда хората охоло Халите или в Пазарджик, а аз като ида в Саудитска Арабия (ходил съм много пъти) да не мога да ходя с къси панталони, да не може да пия алкохол, да не може да ям по време на Рамазана на публични места.О да, бил съм НА ГОСТИ там, трябвало да спазвам реда на домакините?!А те като дойдат в Европа защо не спазват реда на европейските домакини? Някак си...хайде стига с тази празнословна толерантност!

#7 lele male 04.08.2011 в 11:20:35

хмммм.... Доста крайни мнения. Гледайте филма "Небесно царство"! Повече няма какво да коментирам.

#8 lina 04.08.2011 в 13:33:17

Плаши, защото, както се казва в по-предишен коментар, те искат толерантност към тях, когато се намират на чужди места, но не предлагат такава към другите на собствена територия. Дори повече, когато постигнат многочисленост на чужда територия, започват да натрапват собствените си правила на околните и там. Плаши, защото независимо, че това явление е присъщо на всякакви религии, то при исляма е войнстващо. Наистина е най-добре да се премахнат всички религии, но това няма да го допуснат “пастирите”, които единствено могат да паразитират на гърба на овце. Те и затова за завили като вълк на месечина да се въвежда вероучение в училищата, защото усещат как черджето под краката им се измъква. Колкото по-малко овце, толкова по-страшно за “пастирите”, и обратно. Много добре се оглеждат и “християнските въшки” в огледалото на исляма. Ей така, като при мюсюлманите от сутрин до вечер да се гъзят под час на молитва, в училище от малки да повтарят като мантри молитвите за промиване на мозъка и след това пожарникари и физкултурници няма да си имат ядове с разни Константин Ивановци (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/08/04/1133648_policaiat_osvetlil_dareniiata_v_mvr_napusnal_sistemata/) и подобни, а всички ще им ръкопляскат на публичните представленията и демонстрации. То това е целта!

#9 Georgi Marinov 04.08.2011 в 13:48:17

Никаква верска толерантност не решава проблема с исляма. Единственото, което го решава, че пълна нетолерантност към ВСИЧКИ религии. Ако и да приемем, че мюсюлманите са войнствени и агресивни, докато християните причиняват много по-малко такива неприятности, това по никакъв начин не променя факта, че и двете религии, както и всяка една друга религия, са аболютно безумни измишльотини съчинени от полуграмотни или абсолютно неграмотни номади живели преди хиляди години.

#10 Мина 04.08.2011 в 15:21:36

Защото някои (много!) хора се плашат от всичко, което им е ... различно!

#11 pueblo 04.08.2011 в 15:59:45

ам щот си е ебаломайката,затва.... лейди дуди отдолу да не мрънка много!щото тя е от знаменосците на чаршафите

#12 thaddeus 04.08.2011 в 16:56:36

@lele male Този филм е една зрелищна холивудска продукция... Моите уважения към Ридли Скотмного харесвам продукциите му, но е ДАЛЕЧ от историческите факти. Има доста кники за битката при Хатин. В същите тези книги тамплиерите са описвани малко по-различно (във филма бяха показани, като абсолютни боклуци)

#14 lele male 04.08.2011 в 17:25:50

RE 12 О, не, не! Не това имах предвид. Споменах филма, защато той май е единствената продукция на Холивуд, която представя мюсюлманите позитивно, както и идеята, че може да съществува мирно съжителство между мюсюлмани и християни. Също така и къде е проблемът - фанатиците – и от едната и от другата страна.

Новините

Най-четените