10 причини да се преместите в Канада след падането на визите

Ако Валония най-после склони на CETA, има голяма вероятност в скоро време да пътуваме без визи до покритата с кленове и секвои Канада. Отава изпрати писмени гаранции до София и Букурещ с уверението, че през 2017 г. ще пуска съвсем свободно българи и румънци.

Честито да ни е!

Сега когато никакви визи не възпират бъдещата българска експанзия в Северна Америка, можем да изпълним нашия патриотичен дълг - настъпи моментът да си върнем златото, дето ни го изнесоха канадските капиталисти! Да, знам, че никой не го е виждал това фантастично злато, но пък за сметка на това всеки е чувал за него.

Блянът на прехода да продадем червената Лада за билет до Канада, вече ще може да се осъществи изключително лесно. Достатъчно е просто да се юрнем вкупом, да поплакнем очички и да се тагнем от Ниагара във Фейсбук.

А ако вземе, че ни хареса - можем просто да останем да си поживеем там, в дървени къщички сред безкрайни езера и диви борови гори!

Ето ги и 10-те основни и доста мотивиращи причини, поради които да се преместите да живеете в Канада.

1) Канада е най-миролюбивата страна от нейния ранг

Канадците са щастливци. Вероятно затова не участват във войни с други страни, въпреки че Канада е член на НАТО, а въоръжените й сили са на много високо ниво.

Канадците представляват микс представители на различни раси, култури и религии. Повечето от тях имат своя живот в Канада, но и поддържат силни връзки със своите корени в Европа, Азия, Африка, Южна Америка и Австралия. Ако се наложи да се бият за честта на Канада - те със сигурност ще го направят, но мирът и приемствеността са възпитават у тях още от ранна детска възраст.

Канада насочва своето влияние основно върху мироопазващи мисии, а не върху инвазии, за разлика от много страни от нейния икономически ранг. Може да се каже, че Канада е най-миролюбивата велика сила в света. Представяте ли си колко хубаво би било, ако всички велики сили бяха такива?

2) Мултикултурното общество

В който и по-голям град в Канада да се настаните, със сигурност ще се почувствате така, сякаш се намирате едновременно в няколко различни страни.

Това културно разнообразие напомня за Балканите, но за разлика от нашия полуостров, културният микс в Канада не е само между Ориента и Европа, а има влияние и от Китай, Индия, Индонезия, Франция и Италия едновременно.

Официалните езици в Канада са два - английски и френски. Всяка провинция възприема един от двата езика като официален, но повечето местни жители владеят добре както френски, така и английски език.

Няма никакво съмнение, че канадците обичат разнообразието. Точно това отключва пред вас възможността за изключителна и доста патриотична бизнес стратегия: открийте ресторант ресторант в Монреал, кръстете го „Хан Българан" и издигнете величествения трибагреник пред него.

Задължително включете в менюто му шкембе-чорба, туршия, кисело зеле и люта гроздова ракия! Ако пък вземе, че им хареса на канадците (то няма как да не им хареса всъщност), създайте цяла верига кръчми. Първо в съседния квартал, после в съседния град, след това в съседния щат... И така, докато окупираме цяла Канада, което да доведе до нейното анексиране и поставянето на паметник на цар Самуил във всяка канадска махала!

3) Има достатъчно място за всички

Канада е една от малкото силно проспериращи западни страни, която не е заплашена от пренаселване. Значителна част от населението е съсредоточена в и около големите градове като Торонто и Монреал. Остават още много огромни територии, които може да бъдат заселени в бъдеще.

Населението на Канада е едва 35 160 000 души, което е 2 пъти по-малко от това на Обединеното кралство. И всиките тези едва 35 милиона души живеят във втората по площ държава в света. Повечето от тях населяват провинциите Онтарио, Квебек, Британска Колумбия и Алберта. Едва 2 500 000 души заедно обитават Нунавут, Юкон, Северозападните територии, островите „Принц Едуард", Нюфаундланд и Лабрадор, Нова Скотия и Ню Брънзуик.

В Онтарио - най-населеният щат в Канада - живеят 13 милиона души или повече от 1/3 от канадското население. За сведение, само населението на Ил дьо Франс (парижката агломерация) се състои от 12 милиона души. Толкова хора живеят и в Москва. А в най-населения град в Европа, Истанбул, живеят 14 милиона души - с милион повече от населението на на целия щат Онтарио.

Най-слабо населената територия на Канада е Нунавут. Площта й е повече от 2 милиона кв. км, а населението й не надвишава 37 000 души - два пъти по-малко е от това на Пазарджик.

4) Ще гледате хокей вместо футбол

Казват, че каквото е футболът за европейците, това е хокеят за канадците - макар че не всеки канадец играе хокей, така както почти всеки европеец е играл футбол с тайфата от махалата поне веднъж в живота си.

Неоспорим факт е обаче, че хокеят е националният спорт на Канада. И когато дават мачове по телевизията, можете да предположите какво правят повечето канадци в този момент.

Макар и Канада да е спокойна страна, а жителите й да са тихи и миролоюбиви хора, нищо не може да се сравни с настроението им след хокеен мач. Когато канадският отбор губи, по улиците на големите градове започват размирици. Когато печели - радостните „размирици" са още по-големи.

5) Социалната система

Искате да станете майка или баща в Канада? Няма проблем! В Канада, също както и в България, може да си вземете едногодишен отпуск след раждане на дете, като ще получавате значителна част от заплатата си. Това всъщност е привилегия, която малко родители по света имат.

Разликата с България е, че ако детето е припознато от двама родители, те трябва да си поделят това време за майчинство и бащинство, като най-често майката остава да се грижи за детето вкъщи през първите 6 месеца след раждането, след което се връща на работа.

Бащата поема грижата за детето и не ходи на работа от шестия му месец до навършването на една годинка.

6) Ниските нива на насилие и престъпност

В сравнение с нивата на престъпност в по-голямата част от света, Канада е просто рай - тя е една от най-безопасните страни в глобален мащаб.

През 2010 г. в Канада са регистрирани 554 убийства. За сравнение, през същия период в САЩ са регистрирани 12 996 убийства. Това означава, че 5 на 100 000 души биват убити в САЩ, а в Канада едва 2 на 100 000.

7) Евтиното, но качествено образование

По данни от 2014-а година, Канада е седмата най-популярна дестинация за образование в света. Но защо млади хора от цял свят отиват в Канада с единствената цел да учат там? Високата толерантност и традиционното за канадците гостоприемство към представители на чужди култури са сред основните причини, които студентите от чужбина най-често посочват за избора на Канада за своята образователна дестинация.

Университетът „Мак Гил", намиращ се в Монреал, е едно от най-престижните висши учебни заведения в света и попада в глобалния топ 30 на университетите. Сред най-добрите в света са Университетът в Торонто и Университетът в Британска Колумбия.

Чуждестранните студенти обаче трябва да заплащат доста високи такси, за да се обучават в Канада, докато за канадските студенти таксите са по-скоро символични, също както и за повечето специалности в България.

8) Отличното здравеопазване

Здравна система се финансира директно от данъците на гражданите и повечето услуги са на символични цени, особено в сравнение с тези в САЩ. Поради тази причина щатски граждани често прибягват до фиктивни бракове, за да може да се възползват от евтиното лечение.

Здравното осигуряване в различните провинции включва различни услуги. Общото межу тях е, че клиничното лечение е напълно безплатно. Очните прегледи и посещенията при стоматолог обаче се заплащат допълнително и не се покриват от базовата осигуровка.

За да посетите лекарски кабинет в Канада, понякога ще ви се наложи да чакате с часове, също както и в България. В общи линии, може да се обобщи, че здравето на нацията в Канада е в ръцете на нейните граждани, като отделяните за здраве средства се разпределят доста по-разумно, отколкото в България.

9) Мощната икономика е в хармония с дивата природа

Канада е една от страните с най-много диви кътчета, където човешки крак вероятно никога не е стъпвал. Страната е втората по площ държава в света след Русия, като държи дял от 7% от световното производство на енергия от възобновяеми източници.

Добре позната е със своите красиви пейзажи - огромни сладководни езера, реки, океани, обширни планини и полета. А по-голямата част от северните й територии, където не живее почти никой, са покрити с лед и сняг.

Освен че природата на Канада е изключително красива и разнообразна, тя е богата на полезни изкопаеми и природни горива, най-вече на злато, никел, диаманти и нефт. А това означава, че другите страни по света гледат на Канада като износител на тези суровини (да, знам, че изнесеното току-що е в противоречие с твърдението на едни националисти от една телевизия, която пък телевизия си има дори и партия, но това е самата истина).

И именно наличието на толкова много природни богатства е причината икономиката на Канада да е 10-ата в света.

10) Равноправието, толерантността и европейският дух са на висока почит

Канадското общество е едно от най-добре развитите по отношение на секуларизма. В него всеки може да се води от своите вярвания и желания, всеки може да бъде щастлив по своему, като е налична изключително добре утвърдена етническа, културна, религиозна и сексуална толерантност.

В кандаското правителство на Джъстин Трюдо броят на мъжете и жените е равен. Някои министри са не само чужденци по призход, а и чужденци по рождение.

Еднополовите бракове са легални в цяла Канада от 2005 г. - цяло десетилетие преди САЩ (и кой знае още колко десетилетия преди България).

При всички положения Канада е много по-близка до Европа, отколкото до САЩ, при това в почти всяко едно отношение. Това си личи и на пръв поглед - както от начина на обличане на канадците, така и от архитектурата на сградите в големите градове, от многото театри и кафената.

#2 SilvioGesell 24.10.2016 в 14:55:45

За пътуване ясно, ще трябва ли виза за работа?

#3 gothic 24.10.2016 в 15:14:14

Да не пропускаме и качествения канадски рок.

#5 GETI 24.10.2016 в 15:58:48

визите не са толкова от значение за България, колкото поробващите CETA / TTIP. малки и средни производители ще фалират. тези споразумения са много по-страшни и засягат милиони хора, отколкото няколко хиляди души да чакат за виза. кой баламурник вярва,че Канада,САМА с население 35 милиона души,налага търговско „споразумение“ с преговори при затворени врати,на 500 милионна Европа

#6 Donchev 24.10.2016 в 16:35:13

Защо трябва да се чака да паднат визите? И сега, ако научиш френски, можеш да отидеш да живееш в Канада. Колкото до търговското споразумение, някой знае ли какво представлява?

#8 sim4o 24.10.2016 в 16:58:17

SilvioGesell | 24.10.201614:55 За пътуване ясно, ще трябва ли виза за работа? ------------------------- Aми ти имаш право ДА СИ 90 ДЕНА в Канада и това е максимумът на пътуването ти - до сега се искаха визи за пътуване, сега май ще е без визи, ако покажеш ,че за тези 90 дена имаш как да се издържаш.. Не, не е разрешена работа , ако си на посещение .. а и каква точно работа мислиш да почнеш, след като си за 90 дена????? то докато почнеш- и се връщаш?? .. що не опиташ по програмите аu pair или Work and Travel Canada .." Студентска бригада в Канада – до скоро изглеждаше невъзможно, но вече е реална възможност. Ако си редовен студент и знаеш английски, не пропускай възможността да работиш една година легално в Канада. А дали ще си търсиш сам оферта или ще се възползваш от услугите на партньорите ни – изборът е изцяло твой. Програмата .. .. Work and Travel Canada е програма за културен обмен за студенти редовно обучение, с много добро ниво на владеене на английски език. Програмата дава право на участниците на 12 месеца легална работа в Канада. Оферта може да се търси както самостоятелно, така и със съдействието на партньорите ни в Канада. Кой може да участва Всичко, което е необходимо, за да отидеш на студентска бригада в Канада, е да си български гражданин, студент редовно обучение, да си до 30 години и да говориш добре английски или френски. ..Цената на програмата за Канада е 829 канадски долара. За да се запишеш за участие по програмата, първоначално трябва да ни донесеш студентска книжка, уверение, паспорт, ISIC карта и една снимка. .." Ако искаш пък Разрешение за работа - ето : http://www.cic.gc.ca/english/work/index.asp П.П То с много държави имаме безвизов режим за пътуване, но за работа се иска фирмата да ти извади виза и работно разрешително. Така е например в Сърбия! .. Така е и за Русия, дори да си краткосрочна (под 60 дена) командировка!

#9 Ко Мент Атор 24.10.2016 в 17:33:18

На екскурзия има кво да се види. За живот в Канада е съвсем друго. Визите не са били проблем и до сега, за тези които имат роднини в Канада. Емиграцията обаче е нещо различно. Гледайки нещата от Бг изглеждат доста по-различно отколкото са в действителност. Но все пак е добре да имаш възможност да отидеш. Да видиш със собствените си очи, да опознаеш и други части от света. А дали ще ти хареса - никой не знае!

#10 sim4o 24.10.2016 в 18:25:49

Ко Мент Атор | 24.10.201617:33 Визите не са били проблем и до сега, за тези които имат роднини в Канада. .." --------------- И без да имаш роднини не е чак толкова трудно .. Ей примерно пакети за почивка - зимен туризъм в Калгари .. купуваш - чемодан, самолет- Калгари! И българите си пътуваха, даже и без да имат роднини .. не е зле наистина, ако човек има свободно време да пътува - в Канада има какво да се прави! Ето, да не съм голословен: ... "Една любопитна новина броди из българските медии - шефът на "Белла България" застрелял канадска бяла мечка. Напълно законно, срещу 60 хиляди долара канадското правителство позволява лова на ограничено количество бели мечки всяка година. Шефът на "Белла" е Венцислав Георгиев. Компанията действа в хранителния сектор- произвежда различни видове колбаси, теста и масла. Служителите й наброяват над 2000 души. Венцислав Георгиев очевидно е ентусиазиран ловец- освен бялата мечка е отстрелял и чудесен елен." .. Като , канадското правителство , ако си декларирал ловен туризъм и си показал, че имаш предплатена услуга, не ти прави никакъв проблем за престой до 90 дена! Все пак, ако и малкото формалности отпаднат ще е по-лесно за българските туристи, ако са решили да посетят и да се насладят на дивата и красива природа на Канада!

#11 cheung 24.10.2016 в 21:30:04

Благодарение на едни други френскоговорящи идиоти ще видим Канада през крив макарон.

#12 pixie 24.10.2016 в 21:49:17

Много далече, много студено и всички българи, които познавам там, са нещастни.

#13 cheung 24.10.2016 в 22:21:53

То щото България е карибите. И тук е студено.

#15 7 25.10.2016 в 20:22:45

Да направят специален член за валонците- споразумението да заобикаля тяхната територия...

#16 sim4o 25.10.2016 в 22:03:25

Уебкафенцето : .."Днес ще бъде обсъдено споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС. От него зависи отпадането на визите за българи и румънци..." ---------------------- ВЪОБЩЕ НЕ ЗАВИСЯТ ОТ НЕГО! Кафенцето, май си се объркало! Да препоръчам биричка студена и шкембе с мнооооооого лютоооо .. и дано се осафериш, а? Ей ти обяснение! Още 2013, ДАЛЕЧ ПРЕДИ да се заговори за каквато и да е СЕТА бе поставен въпросът ЗАЩО ВСИЧКИ граждани на САЩ и Канада пътуват БЕЗВИЗОВО в целия ЕС, а не всички граждани на европейския съюз имат право да пътуват за 90 дена безвизово? Ето - на вси Уебкафета, книги да четат : ".. .. съобщение на Европейската комисия, която днес бе домакин в лицето на еврокомисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, на среща с представители на България, Румъния и Канада по въпроса за визите ... .. разговорите участваха заместник-министрите ... Румен Александров и Филип Гунев, а от румънска - Йоан-Драгош Тудораке.. .. ...ЕК даде 2-годишен срок на Канада и на САЩ да премахнат визите за българи и румънци, който изтече. .. ЕК вече уточни, че ако установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави за срок от 12 месеца. .." Като по въпроса за визовата реципрочност имаме и решение : "Европейската комисия (ЕК) прие политическо съобщение до Европейския парламент и Съвета на ЕС относно актуалното състояние и следващите стъпки по отношение на липсата на реципрочност с някои трети държави в областта на визовата политика. Докато с Япония и Австралия беше постигната пълна реципрочност съответно през декември и през юни 2015 г., САЩ, Канада и Бруней продължават да прилагат визови изисквания за гражданите на някои държави .. Реципрочността в отмяната на визовия режим е принцип на общата визова политика на ЕС и съгласно правилата на ЕС, приети през 2001 г., ако в срок от 24 месеца липсата на реципрочност с трети държави не бъде коригирана, ... суспендиране на отмяната на визовия режим за гражданите на тези трети държави. Комисията има задължение да предприеме действия след изтичането на 24-месечния период. В случая на САЩ, Канада и Бруней този краен срок, определен от законодателя на ЕС, изтича 12 април 2016 г. .." Та КАКВА БЕЛГИЯ и КАКВИ споразумения те гонят бе , Кафенце??? Няма ли един редактор да ви монтира там един алкохолен дрегер? Имаме решение европейско .. от 2013 .. ако не паднат визите за ВСИЧКИ европейци за Канада, САЩ и Султанат Буруней - да се обмисли РЕЦИПРОЧНО ВЪВЕЖДАНЕ ОТ ЕС на визи за техни граждани, ако искат да пътуват! Въпрос на настояване е от българи и румънци, ЕК да изпълни тези реципрочни мерки час по-скоро! Толкоз!

#17 sim4o 25.10.2016 в 22:09:29

Ta необходимо е май да се обясни.. БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ„ КАКВО СПОРАЗУМЕНИЕ подписва Валония или Каталуния .. .. въпрос на реципрочност, на изпълнение на по-рано взети решения, па ако щете и на достойнство е, след като визите не са паднали в уречения срок, ЕС да ВЪВЕДЕ визи, както вече е споменавал, за граждани на САЩ, Султанство Бурней и Канада ако искат да посетят нашите земи!

#20 7 26.10.2016 в 09:14:38

Страната, която наистина ме кара да се замисля дали да не емигрирам, е именно Канада.- Най-доброто от Западна Европа и Северна Америка, в едно. А и Ню Йорк е на един хвърлей...

#21 7 26.10.2016 в 09:26:00

Имам предвид, че има само едно нещо, което е по-хубаво от едно гърненце с мед и това са две гърненца с мед... ПП Мет.

Новините

Най-четените