Какво да се случи с Борисовата градина?

Столична община събира идеи за реконструкция и преустройство на Борисовата градина, които да залегнат в официалната регулация на градския парк - т.нар. Подробен устройствен план. Той трябва да внесе яснота кое, какво и защо правим в парка.

Както вече писахме, сред идеите на седемте екипа от проектанти има доста екзотични предложения, сред които телевизионен планетариум, шумоизолираща „скална стена" за катерене по протежението на бул. „Драган Цанков" , както и редица нови съоръжения, основно спортни, и увеселителен парк.

Предложенията са за повече алеи, места за отдих, наука и развлечения, за велоалеи, каквито няма, а също и регулиране на съоръженията на хранене.

Някои от участниците в конкурса предлагат възстановяване на историческия облик на Борисовата градина - езеро с лодки, обсерватория и ботанически парк, каквато някога е била, а други - „осъвременяване" с Галерия за съвременно изкуство, плавателен канал с лодки и многофункционална спортна зала.

Не е ясно дали всичко това ще се случи, но със сигурност големият разговор за градския парк тепърва започва, още повече че там има и няколко частни имота, сред които бившето „Софияленд" и плувен комплекс „Мария Луиза".

Главният архитект на София Петър Диков успокои страстите с уверението, че каквото и да се с Борисовата градина - този исторически символ на София, целта е тя да се поддържа подобаващо като парк. Специално жури ще класира участниците през юни и след това се коригира проекта - победител. Това е първият етап от дългата процедура по съгласуване и приемане на Подробния устройствен план.

Зелената територия от 350 хектара е атакувана многократно през годините заради особено апетитните й терени - и от мащабни намерения за строителство, и от дребни търговци без разрешение.

Ясно е, че Борисовата градина има нужда от промяна, защото е претрупана в частта при Орлов мост (историческа) и неглижирана в другия край при гара „Пионер" и т.нар. Ловен парк. В момента там изчезват растителни видове и цветни масиви, макар едно от миналите й предназначения преди повече от век е на разсадник - Дендрариум.

Затова ви предлагаме, съвсем демократично, да си кажете мнението - какво се случи с любимата на всички Борисова градина.

#2 тъп 27.05.2015 в 20:42:49

покъртителна тъпота - защо само по един отговор???

#3 белоризецплах 28.05.2015 в 08:45:52

Тази анкета е идиотска-на всеки въпрос има поне по два отговора,но втория автоматично изключва първото отбелязване. И освен това София няма кмет.Явно след изборите пак ще е така.

#4 strawsPulledAtRandom 28.05.2015 в 13:22:50

Да, анкетата е много зле. Не можеш да предложиш "опазване на р. видове" и то през 3 реда разлика с "опазване на р. видове + нови". Другите предложения като "осветление" vs "сигурност" и т.н. логически и структурни недомислици няма да ги коментираме. Това неволно публикувани чернови на нахвърляни върху салфетка идеи ли са? Проявете малко самоуважение! Дори когато правиш нещо, което няма да види бял свят, трябва да го правиш добре заради себе си, а това е публикувано пред стотици, може би хиляди. Аз също бих искал да избера едновременно няколко опции, сред които например велоалеи, стена за катерене и безплатен стриптийз бар. А последното дори го нямате като опция!

Новините

Най-четените