Заложници на екрана

Така наречената заложническа драма в Сливен бе събитие, което съвсем естествено привлече интереса на хората. Стрелба с пистолет, неизвестен (в началото) похитител, неизвестни (в началото) заложници, барети и психолози, които летят с хеликоптер, и всичко това без сценарий. Всеки момент може да се случи всичко, така че хората, които имат свободно време, неминуемо стават заложници на телевизионния екран.

Телевизионният екран, който уж показва всичко и веднага, но часове по-късно се оказва, че поднесената информация е невярна. Многократно.

Телевизионният екран, който уж прави всичко това в името на демокрацията и свободното слово, но всъщност пречи на преговарящите и изнервя похитителя.

Първо от Лондон се включи вътрешният министър, който заяви, че престъпникът е наркоман от Сливен. Това, разбира се, е най-добрата версия за управляващите, защото на тях не им харесва идеята, че в страната има бедни и отчаяни хора, готови да обират банки без да са дрогирани. По-късно се разбра, че похитителят не е от Сливен и не е наркоман, но съобщението е подразнило и без това изнервения нападател.

На следващия етап се включи областният управител на Сливен. Неговият кабинет се оказа на метри от екшъна и той даде обилни интервюта на живо в новинарските емисии на всички възможни телевизии. Човекът правилно призова зяпачите от съседните сгради да не стоят по прозорците и медиите в хор повтаряха призива му. Лошото обаче е, че областният управител се вживя в ролята на висш МВР служител и като Гюро Михайлов отказваше да напусне поста си, защото там бил „кризисният щаб".

Естествено, кризисният щаб бе на съвсем друго място и на полицията е отнело доста енергия, докато озапти този антитерорист любител.

Много любителски действия имаше и в телевизионните студиа, където водещите се правеха на психолози и се опитваха да общуват с 27-годишния Стефан Петров, очевидно надявайки се, че той гледа именно тяхното високорейтингово предаване.

Водещите смело задаваха на събеседниците си и „остри" въпроси от типа: Смятате ли, че охраната в банката е на ниво?; Ще преразгледате ли концепцията си за охрана?; Пестят ли банките от заплати на охранители? Обучени ли са вашите служители как да действат в подобни ситуации?

Аз пък искам да задам няколко контравъпроса. Обучени ли са телевизионните водещи как да се държат при отразяване на заложническа драма? Нормално ли е, когато полицията помоли да не се предава пряко картина от входа на банката, водещата на сутрешен блок да призове живеещите в квартала да снимат и изпращат кадри по мейла? И едва няколко минути по-късно да се сети, че трябва да добави с половин уста: „без това да застрашава вашия живот".

При положение, че очевидно става въпрос за успокояване на похитителя и запазване на неговото честолюбие. Защото това е неудачник, който не само се страхува от разстрел, но и най-вече този разстрел да не бъде показан по телевизията. Но една суетна тв водеща не може да повярва, че има хора, които не желаят да живеят пред камерите.

Банковата драма повдигна и стария въпрос за общуването между политиците, техните пресцентрове и журналистите. Не е нормално медиите няколко часа да не знаят дали премиерът наистина е бил в Сливен и дали още не е там. Както не е нормално и определени богоизбрани журналисти да имат директна връзка с него.

Един нахакан телевизионер, който не крие близките си отношения с властта, дори се похвали в ефир, че е изпратил SMS на Бойко Борисов, за да го пита къде е, но още нямал отговор.

Изключително аматьорско бе и включването през втората вечер на известна криминална репортерка. Тя бе кисела през цялото време и още с първите изречения показа колко й е неприятно да стои навън в студения и, както често се случва, ветровит Сливен. Последвалият репортаж бе изцяло повлиян от настроението й и накратко звучеше така: „Писна ни вече втора вечер да се занимаваме с това. Ако ще се самоубива, да се самоубива. Ако ще излиза, да излиза".

Хубаво е, че медиите се стремят да покажат всичко, но въпросът е доколко помагат и доколко пречат в подобни ситуации. Иска ми се телевизионните водещи (особено тези от сутрешните блокове) да се замислят поне за миг как биха се чувствали, ако похитителят е в тяхната медия и именно те са заложници. Ще им бъде ли приятно колегите им да се катерят по балконите на съседните сгради и да призовават гражданите от квартала да снимат и изпращат клипчета по мейла.

Иначе от екшъна в Сливен научихме и няколко любопитни неща. Че една от най-богатите жени в България не може да върже две изречения в ефир. Че улиците на Сливен все още са разкопани и че изпитващите за шофьорска книжка са все същите киселяци, с които почти всеки от нас се е срещал.

Защото според психолозите, Стефан Петров е бил разстроен не от това, че са го скъсали на изпита, а от отношението на изпитващия към него. И това е била последната капка в горчивата чаша, сервирана от живота на един аутсайдер.

#1 kibrito 26.03.2011 в 15:45:26

#2 raymond 26.03.2011 в 15:47:41

Тази Сливенска история имаше своето впечатляващо начало,премина през доста продължително развитие и на края се увенча със сравнително спокойна кулминация.Даже и застреляният охранител е на път да оживее,а се оказа,че похитителят бил едно добро момче.Дори и да не го бяхме чули,пак щяхме да се досетим,че щастливият финал дължим на светкавичната намеса на г-н Бойко Борисов.И ако си позволявам някакво обобщение,то е,че от цялата гюрултия тай-печеливши са нашите истерични медии,които вместо истината разпространяват "Всички гледни точки".Твърде удобните им гледни точки, с което пораждат съмнения,че си правят тайни поръчки и плащат хонорари за "възникването" на ефектни медийни сценарии.Така,както ни затрупват със "свидетели",автори на чудовищни лъжи за Япония,за Кадафи и други теми,които държат нас, робите в страх.Много бих искал някой да ме опровергае с доказателства,че българите имаме ПОЛЗА от българските медии.Поне малка...

#5 Копа 26.03.2011 в 19:42:01

Гледайки новините, от известно време се потвърждават някои съмнения. Журналистите се изпращат на специални курсове, където ритуално си късат дипломите (тези които имат). После ги учат да са нагли, подли, подмолни, да унижат интервюирания или съответно да му оближат каквото е наредено. Учат ги да гледат приятелски, да прекъсват постоянно, да говорят по-високо от интервюирания опонент, на всяка цена да кажат мнението си ( личното? ). Постоянно се правят преки включвания и се говорят вече казани неща, за които не ми пука. Канят се хорица, които си умират да ги дават по талавизора. Който не се справя или не иска се изритва от медията. Да ходи в кабеларките или да си дращи в блога. Нови кадри има. Новините по националните телевизии възпитават идиоти. По-възрастните хора възприемат всичко казано по новините за чиста монета - щом е казано, така е! Секирата пада. Новината е на първо място, жертви от всякакъв вид са добре дошли! Ако няма новина - направи я!

#6 AlahAkbar 27.03.2011 в 11:14:50

Ако хванат и претрепат няколко от тези лешояди наричащи се журналисти, аз съм за!

#7 MacAllister 27.03.2011 в 13:27:39

Май почва да си личи едно много неприятно разделение в България - идиоти и хора с всичкия си (не задължително гении или дори средноинтелигентни). Най-лошото е, че ще излезе, че идиотите са навсякъде, където се предполага да има някаква мисъл или ако не мисъл поне трезва оценка за собствените си възможности във връзка с поетите отговорности и т.н. Не знам защо се раздухват абсолютни глупости, игнорират се всички смислени теми, вместо сериозни въпроси към онези дето трябва да са отговорни пред нас, се завиват едни локуми на безсмилени теми или детайли. Споменавал съм маи, гледам BBC и да съм и да не съм тук и не може на човек да не му направи впечатление разликата. На Острова политика не може да влезе в студиото и да си приказва сладки приказки - има и такива, но те се водят изявления (май са платени) от еди кой си за 5 минути понякога. Виж като се говори за нещо човека го разпъват на кръст, въпросите са смислени и в дълбочина, никой не се вайка за предразсъдъци и как трябвало да бъде или как е другаде, а за последствия и взаимовръзки между различни политики и механизми, повтарям в дълбочина. Правят го и журналистите и спорещи в дебати. Като се случи нещо като в Сливен се следи, ама никой не се превъзнася да каже "всичко", да пълни часове ефирно време със сричането на несвързани хора, нито пък има шанс да видиш министър-председателя да се занимава с такова нещо. Да, има предавания за работата на полицията, дори има поредица, която е почти като CSI, но за истински случаи в процес на разследване, където съответния водещ на разследването подробно обяснява какви улики имат, стига се дори до трудноразбираеми научни обяснения (от полицаи) и моли хората да помогнат за нови като обяснява и как, какви, къде. Няма Цветанов (който може да е там, но едва ли ще прихване) да приказва абсолютни глупости, ако някой следвател, полицай или, който и да е се изтърве да каже нещо обвинително журналистите го прекъсват и го карат да каже "allegedly" (твърди се, предполага се) и това се случва постоянно, не се майтапя, това е манталитет на журналистите! Няма министър говорещ като господ кой какъв и в какво е виновен, че бил наркоман и т.н. Не казвам,че са идеални, имат си проблеми, колкото искаш, но ако става реч за медии и обществено съзнание, тъй като ми се случи да съм на гости и да погледам 2-3 часа българска телевизия тия дни ... ами нашата звучи като детската градина. При положение, че поне половината български народ знае добре чужди езици не виждам защо въобще потребяват долнокачествения местен ефирен продукт. На всички ни е ясно защо се получава така и че няма да се оправи отгоре, единствения начин е да не го потребяваме и да го оставим да изчезне.

#9 Falcon 28.03.2011 в 00:50:00

Подкрепям мнението на Копа-това,на което са заприличали новинарските емисии ме кара да изляза от стаята щом вкъщи пуснат коя да е от националните телевизии в 7 часа.А по-специално в БТВ-там просто са ми дотегнали с техните преки "сензационни" включвания(които отвсякъде си личи,че отчаяно се опитват да копират американски или друг чужд аналог),където въпросния репортер май се справя по-добре като стойка за микрофона,отколкото да каже нещо ново.

Новините

Най-четените