Три стъпки към Велика Албания

Малко след като през миналия месец министърът на външните ни работи се закани още тази пролет да започне процес на "идентифициране на новия граждански и политически елит" в балканските страни и да инициира организирането на голям балкански форум, взе, че се случи нещо. Навръх православния Великден край Скопие бяха убити по особено жесток начин няколко македонски младежи. 

Политически анализатори в съседство намесиха името на поредната Армия за освобождение, но този път не на Косово, а на окупираните албански земи. Конспиративният балкански ум съзря в тази паравоенна формация едновременно и сръбска, и косовска връзка.

Медиите в балканските държави се надпреварваха да публикуват догадки за националността на загиналите младежи и други "любопитни" подробности. Становище от официална София се чу едва когато от скопското вътрешно министерство установиха, че никой от убитите не е с българско гражданство.

Нашето дипломатическо ведомство преразказа тази информация, вместо само да бе проверило има ли български паспорт някой от жертвите. И използва повода, за да се присъедини към реакцията на Европейския парламент и да изкаже съболезнования на близките на загиналите. Становище на официална София не се чу. 

Водещи специалисти в бившата югославска република Македония и фактори от международната общност определиха ситуацията в страната като напрегната, но без опасност от по-нататъшно влошаване на междуетническите отношения. Сякаш за да потвърди това, в Скопие пристигна на посещение президентът на Албания Бамир Топи, а официални лица в Прищина побързаха с изявления за непричастност на властите на новата квазидържава към клането на македонските младежи. Новата Армия за освобождение на окупираните албански земи обаче все не излиза от главата ми. Защо ли?

Преди две години и половина министър Младенов встъпи в длъжността на първи български дипломат с амбициозното намерение балканската ни политика да насочи вниманието си към невралгичната зона на Западните Балкани и да генерира свои инициативи, а не само да се присъединява и следва инициативите на други държави, да започне бърза обиколка в региона за запознаване на място с проблемите. По същото време в една съседна страна бе публикувана голяма статия от Кочо Данай, озаглавена 

"Платформата Естествена Албания" 

Разбра се, че авторът бил директор на Института за регионални прогнози в Тирана и съветник на трима албански премиери. Същото заглавие носи и издаденият освен на албански език и на сръбски, гръцки, македонски и английски програмен документ от около 200 страници. Той е представен като основан на конституцията на Албания, в която пък е залегнал "вековният стремеж на албанския народ към идентичност и национално обединение", върху който трябвало да се изгради "окончателната архитектура на недовършената албанска мисия".

Албанският въпрос - според Данай - вече е излязъл извън фолклорните рамки и е преминал в реалната политика, станал е геополитическа реалност и поради това изисквал "тотално преформатиране и преконфигуриране в региона". В крак с новото евроинтеграционно време се посочва, че мисията на албанския политически елит в триъгълника Тирана-Прищина-Тетово има силна историческа основа и единствено "европейски характер", а реализирането на "Естествена Албания" трябва да бъде постигнато със средствата на диалога и демократичната дискусия. 

Тук няма как да не си припомним бомбардировките на НАТО над Сърбия, бягащото в паника към Македония население от Косово. А по-сетне, в мирно време, вилнеещите озверени тълпи от косовски албански младежи, рушащи многовековни православни храмове, икони и надгробни плочи. 

Но на Балканите винаги витае миризмата на кръв. И Кочо Данай ни припомня, че "в продължение на едно столетие албанците са пролели толкова кръв, колкото да изградят не една, а няколко Албании". Затова - казва той - днес, когато 

силата на правото е по-здрава от правото на силата, 

е назрял моментът албанците да потърсят националните си права. Защото "сегашното състояние на държавното организиране на албанците наподобява феодалните вилаети и княжества", вина за което има същността на всички "неестествени споразумения и договори от Лондон (1913) и Версай до Ялта, Рамбуйе, Куманово и Охрид (2001)".

Докато Естествена Албания било понятие, сходно с принципите на организирането на Европейския съюз, т.е. едно модерно понятие, сегашното състояние на албанските територии наподобявало отоманизацията им. Бъдещата Албания щяла да олицетворява ''колкото се може по-малко гръцко, македонско, италианско или турско-албанско и колкото се може повече европейско в албанския манталитет ".

По естествен път възниква въпросът как в съвременната европоцентрична епоха строителите на Естествена Албания си представят постигането на заветната им, но твърде чувствителна за балканското пространство национална цел. Тя по своето откровение ''всички албанци в една държава '' съперничи само на девиза с подобно съдържание, смятан за патент единствено на покойния президент на изчезналата СР Югославия Слободан Милошевич, в името на който бе подпалена последната югославска война!

Прочее, на Балканите никой не е бил, а и все още май не е чужд на слогана "Всички (българи, гърци, сърби, румънци, та дори и възкръсналите антични македонци) в една държава". Но май и тази война като Първата световна започна с едно убийство в Сараево, макар и не точно като това край Скопие. 

Етапите, които трябва да доведат до новата Естествена Албания, са очертани с доста 

богато балканско въображение:

Първо. Инициират се съответни промени в албанската конституция. Създава се Съвет на мъдреците на Албания и Косово от учени и експерти по държавно строителство.

Второ. Формира се конфедерация Албания - Косово едновременно с искане за федерализиране на Македония. Издига се искане за признаване на геноцида над албанците в Чамерия (област, включена в границите на Гърция след Лондонската конференция в 1913 г., б.м.) и завръщане там на албанците в родните им огнища и тяхната земя.

Трето. Обединяват се в една нова държава всички територии, населени с албанци, с няколко етнически малцинства вътре и извън нейната територия.

Строителите на Естествена Албания не виждат никакви основания за опасения сред съседите, защото албанският национализъм зачитал културата и традициите на съседите. Този национализъм не подценявал и не игнорирал нациите и етническите малцинства. Поради тази важна причина албанският национализъм не бил нищо друго освен един хубав, желан, неоспорим и необходим национализъм за регионалната стабилност, необходим за бъдещето на нашите деца и внуци... Какъв национализъм само! А нашият: само антитурски, антицигански и... ксенофобски! И почти никаква държавотворност...

При такава оптимистична перспектива пред регионалната сигурност какво ти генериране на свои инициативи от българската дипломация?! Какво ти идентифициране на новия граждански и политически елит на Балканите, какъв ти голям балкански форум?! Как да се осъществи идеята на младия ни първи дипломат да имаме достъп до хората в тези страни, които ще вземат решенията в бъдеще?!

Споделям тези може би частни случаи заради опасения, че конструктивното пролетно настъпление на българската дипломация може да се препъне в тях, без дори да ги забележи, и да продължи да дава уверения наляво и надясно за безусловна евроинтеграционна подкрепа: Албания, на Македония, на Сърбия, на Турция, на Молдова...

Наскоро ме зарадва една, помислих си, разпознаваема българска инициатива, когато чух, че българският външен министър призовал НАТО на срещата си на върха в Чикаго през май да изпрати "силен сигнал към Западните Балкани, че вратата на НАТО остава отворена", като настоял Алиансът да започне програма за членството в него на Босна.

Сетих се, че и преди три години в Талин на подобна среща пак бе лансирана, но безуспешно, същата идея. Побързах да прегледам има ли коментари в медиите на балканския Запад. Имаше, естествено. Оказа се обаче, че инициативата за ускореното включване на Босна и Херцеговина в НАТО е... на турския външен министър Ахмет Давутоглу.

Дали вълненията в Македония ще предизвикат София да прояви инициатива за цялостно разглеждане на "македонския въпрос", вместо само да изразява патерналистка подкрепа за евроатлантическото включване на съседната нам страна? Ще идентифицира ли България стратегиите на "неизучените" все още елити в региона и ще изработи ли адекватно поведение на европейска държава, без участието на която или против нейните национални интереси няма да може да бъде решаван нито един съществен въпрос на Балканите?

*Авторът е бивш посланик на България в Белград

http://www.segabg.com

#1 Borracho 08.05.2012 в 13:22:54

Само бомби и огън за тея. Тоя "народ" е педставата на дявола за дявол!

#2 tougherty 08.05.2012 в 17:33:03

Май сега му е времето да попитам шефовете в държавата: "Абе, а нашата армия дали е готова?" или май цялата я видяхме да марширува на Гергьовден.

#3 fALLEN 08.05.2012 в 21:18:29

велика албания ми иде малко като велика цигания... коя държава винаги е била най-смешната в европа? освен ако не ни нападнат с мафията си, тогава ще се хозорим...

#4 Fedar 09.05.2012 в 00:21:28

Borracho | 08.05.201213:22 Само бомби и огън за тея. Тоя "народ" е педставата на дявола за дявол! ---------------------- Борачо, пич, с теб се бяхме сджавкали яко преди време под една статия за велосипедите. Но като ти чета мненията, се уверявам, че всъщност си пич. И си от моята кръвна група - на антитолерастите.

#5 Шебек Хасан 09.05.2012 в 08:58:17

Най-лошото е, че докато нашите дипломати се занимават да слугуват на чужди интереси, шиптърите си работят по задачата за създаване на "Велика Албания". И като нищо ще успеят. В Европа и на Балканите под повърхността отново започва да кипи, а нашите боклуци унищожиха армията и разправят как всички ни били "приятели".

#11 Bobby_gBG 09.05.2012 в 17:02:32

Който има парите - поръчва музиката, а печатницата на зелените хартийки е в САЩ, и чрез Турция и Албания тя си прокарва интересите тук. Dora Apostolova го каза много ясно, няма какво повече да добавя. Докато нашите продажни боклуци се наиграят на политика, няма да има нито Македония, нито България.

#12 Falconetti 09.05.2012 в 18:51:15

Колкото и да им намирам кусури на Србете , колкото и да споменавам Сливница. Не мога да отреча едно, Даже с прободено сърце, без Косово те са Народ и ще бъдат фактор на Балканите Винаги заедно с Гърция и дори Румъния. И това е БИЗНЕС И ПОЛИТИКА. Ние сме цялостна територия , но не мога да кажа държава и ставаме помиярите на Балканите, далеч по назад след Шиптерия. Някой ще каже ами Народа е такъв. Може би?Но в крайна сметка силата на народа зависи и от културата на управляващите го. Антинационалната престъпна т.н. "Българска" слугинска "върхушка" неспособна за нищо освен да изпроси няколко гроша и индулгенции за бъдещо т.н. просещо крадене. Позата е такава- хем са се навели напред, хем са протегнали ръка за грош , хем гледат с нахално изплашен педераски поглед господарите си , хем пъшкат сладострастно когато някой ги смачка. А, бе жалка картина. И западнярите се смеят от сърце на тези Олигофрени но имат полза засега чакат....чакат народа да се събуди....преди да е умрял. Не да възстане, не . Да се събуди... А , четейки някои форумци проектиращи радиантно простотията на управляващите, виждам една безкрайна, комплексираща алчност,тъпота, арогантност, страх, и тяхната логична производна наглостта.

#14 Бобо 09.05.2012 в 19:27:24

У кръчмето един мато ми каза от 6000 таксиджии в Софето 3000 били с криминални присъди! Ред, Законност и справедливост започват от летище София до ЦУМ от 20лв до 150 лв! Не казвам, че в Турция е Закон, но кога бев там от Синята Джамия до Летището 20 лири след Пазарлък, за Разстояние 5 пъти по голямо от Центъра до Горубляне. Сега, стига с това черногледство !!! Кафето, днес е 9 май нямали нещо по бодряшко, по маршово, по празнично и европейско, бе батета?

#16 fALLEN 09.05.2012 в 22:41:59

велика албания, велика сърбия, велика румъния, велика българия на 3 морета. а като ни погледне некой отстрани - умира от смях. мангал до мангала всеки с по чифт пищови на голите си немити гъзове. обсъждаме некой си за некви си нереални негови си фантазии, но нашите дебилни фантазии за 3те морета и т.н. са много хубави, нали? същия кретенизъм в действие. най са ми смешни обаче, когато разни националисти от различни държави се обединяват. както наште цигани от атака се обединяваха с мангалите от румънското атака, дето искаше южна добруджа и т.н. да не изброявам ние пък какво искаме от разни съседни държави. абе изобщо такова малоумие, че неам думи. да сме оправели държавата. е кво да тръгна да бия всеки простак, дето ми иска тройна сума ли? нали за тва плащаме на малоумната държава (управниците), но те не си вършат явно работата. да почнеме да взривяваме министри ли? що ли? друго не ми идва на акъл, дора дай некъв акъл.

#17 fALLEN 09.05.2012 в 22:49:53

Със създаването на "Велика Албания" се създава нова протурска държава на Балканите, която ще подкрепя турското членство в ЕС. --- ааа, ясно, ама нещо ми се губи логиката. велика албания, или която и да е велика цигания, на тоя етап, няма как да стане безкръвно. някак си неква държава, колкото и да е "велика" в собствените си очи, след неква подобна изцепка, не виждам изобщо как ще има думата за ЕС, камо ли да подкрепя някой си за членство. тва е пълен кретенизъм...

#18 fALLEN 09.05.2012 в 22:56:22

освен това, дори една държава да е против - членство през крив уй. твоята теория нещо ми куца...

#19 Бобо 10.05.2012 в 13:33:00

Дора, опазил ме бог да се кланям не само на турски таксиджии , но на когото и да е било. Мисълта ми е по друга. Няма голяма полза от анализите ни, когато България е на това равнище, което е днес. Значи, причините са комплексни, но най -решаващата е че властта у нас е абсолютно корумпирана ,продажна и престъпна. На всичкото от горе е успяла да вкара голяма част от населението в техния престъпен кюп. Друга част от народа е навън, за да се изхранва, а трета умира в пълна мизерия. Така че не виждам решение освен това , да се започне преструктуриране на Балканите ОТВЪН. Тогава ще настъпят и промени в България. Тогава Престъпниците във властта ще бъдат изметени, за съжаление от външни сили. До там сме го докарали Дора, да се освободим от нашите Изедници са ни необходими Бейовете или Казаците да си дойдат . Иначе чета с удоволствие вашите статии, които са обективни и подхранват Българското самосъзнание. Поздравявам ви затова, че една жена умее да опише ситуацията на Балканите така добре! Надявам се че не съм прав, просто мението ми е такова.

#21 fALLEN 12.05.2012 в 20:41:49

мите, бате, населението сигурно на поне 60% от африка е не под 25, сигурно е и под 20. и кво викаш?

Новините

Най-четените