Oще нямат 18 години, а искат да работят...

Mайка съм на момиче на 17.5 г. и на момче на 16 г. И двамата съвсем скоро завършват училище и пред тях стои едно лято, което не знам дали мога да нарека със сигурност "прекрасно".

Защо ли? Да преброим алтернативите им за това време: до обед плаж, следобед кафе, вечер излизане... Нещо друго да се сещате, защото нито аз, нито те - не.

И на двамата това не им звучи добре, защото освен скуката и безцелното шляене, това изисква и пари, които ние, родителите, със смешните си заплати, няма как да им дадем...

И тук идва моментът - а защо да не работим през лятото? Пак ще има време за излизане, но ще имаме и средства, и то спечелени от нас.

Веднага им отговарям: Деца, за това има два пътя - сив и бял. Белият, законният, е с толкова тежка, усложнена и безсмислена процедура, че и аз да бях работодател, и аз щях да я подмина, особено като знам колко пълнолетни безработни чакат.

Остава сивият, и по него поемат огромна част от връстниците на моите деца. Работят по цял ден - без почивки, без договори, за жалки пари, които дори не получават напълно в крайна сметка...

Миналото лято дъщеря ми работи на 12-часов работен ден, без почивки, дори когато беше болна, а накрая я излъгаха с парите... Винаги има информация кога минават проверки и всички като нея се крият. И на кого да се оплачем, като и за нас е предвидена глоба?

Това е положението, това постигнаха с абсурдните закони "за защита на детето"... Вие чели ли сте ги? Всичко е направено само за да се вземат някакви пари от такси и разрешителни - и последното нещо, което е важно, е детето, което е здраво и разполага с много свободно време, да си изкара някой лев през лятото... Е, не става така.

Питайте познатите си, тези, чиито деца са непълнолетни, законно ли работят през лятото, по колко часа, взимат ли си парите, и се замислете защо се стига до това положение. И ако някой каже, че този проблем засяга малка част от децата, греши, ама ужасно много...

#1 Кучешко далаче 25.05.2011 в 11:14:25

Ами то в момента хората дето могат да работят не могат да си намерят никаква работа, а за тези, които не са пълнолетни ми се струва мисия- невъзможна.

#2 Borracho 25.05.2011 в 11:26:09

Аааа напротив, тя старата циганка много точно си каза, че Бойко е построил магистрали за младите да ходят да изкарват пари. ама старите кво да правят.....?

#3 корейче 25.05.2011 в 11:56:37

Учениците трябва да учат, не да работят. Имат цял живот за работа. Не виждам как това да работиш черна работа ще ти помогне по някакъв начин. По-добре да се запишат на някакъв курс, на школа, на спорт... Могат да обикалят страната с приятели, не са чак толкова малки. В моя град има безплатна лагер школа по физика и биология, може и там да се запишат, далеч по-добре ще е от работата като сервитьорка или хамалин... Въобще да се хванат с нещо по-смислено от физически труд за жълти стотинки.

#4 strawsPulledAtRandom 25.05.2011 в 12:23:34

Работих през летата, откакто навърших 15. Сигурно поне на десетина места съм бил (без да броим разните еднодневни ходения от студентската борса и т.н.) преди за започна на трудов договор след като завърша. Всичкото това - в сивата част С право протестира жената, явно наистина са усложнени процедурите, а и се спестяват осигуровчици... абе зле е положението. А относно времето за учене и времето за работа - не съм съгласен, че до 24 години само трябва да учиш, пази Боже да не ти излязат пришки от работа. Работата не пречи на ученето, защото не можеш да си над учебника по 16 часа на ден. И да не е квалифицирана, пак има полза от нея - дори само за да видиш мизерията, която те чака, ако не си налягаш парцалките като студент. Развива волята и самостоятелността. Иначе цял живот мамино детенце... не, благодаря.

#5 корейче 25.05.2011 в 12:33:56

Като студент е едно да работиш, като ученик друго. Според мен е правилно да не се работи преди 18. Е, ако искаш да работиш нещо неквалифицирано цял живот, добре, но иначе за бъдещето ти развитие е по-добре като ученик да учиш, да пътуваш, да се срещаш с приятели, а не да сервираш или да продаваш.3 Виж, за студентите вече е друго, макар че смятам, че като студент е лудост да работи на повече от 4 часа на ден, защото ученето трябва да е приоритет.

#6 корейче 25.05.2011 в 12:38:58

И наистина ваканцията е твърде дълга, ето, че учениците умират от скука. Наистина е редно повече да се ангажирани в училище, а не да ходят да стават хамали...

#7 Веселячка 25.05.2011 в 12:54:51

Аз съм на 30, когато бях в седми клас лятото продавах вестници един месец, разбира се незаконно. Това беше първата ми работа. Изкарах си пари и после си ги изхарчих с кеф на морето. Не мисля че има нещо лошо в това децата да поработват летата. Това възпитава -показва им как се вадят пари и това че няма срамна работа.Разбира се длъжностите които изпълняват трябва да са подходящи, а сервирането 12 часа в заведение не мисля, че е приемливо. Тук би трябвало да се намесват родителите и да насочват. Дори да не изкарат кой знае колко в тази възраст по-скоро е важен мотивът и желанието. В този случай печалбата не е толкова в самите пари които ще си докарат, а в опита от ранното навлизане малко по малко в реалността. Тези деца според мен после стават много по-успешни, защото знаят пътя към успеха. Така че по-добре ги похвалете че са работили и ги подкрепете вместо да ги карате да се чувстват прецакани и излъгани и дано по-скоро дойде времето когато този труд ще бъде регламентиран.

#13 Arisild 25.05.2011 в 18:21:09

Не съм съгласен с част от написаното в статията: 1. Процедурата по искане на разрешение от Инспекция по труда не е тромава - при подадено искане от работодател, придружено със задължителните по наредба документи отговорът се получава в рамките на една седмица. 2. Наказанията по КТ са за работодателите, а работниците не подлежат на санкция освен по отношение неспазване правилата за безопасност при работа. Авторката на статията явно толерира и насърчава собствените си деца да работят незаконно след като е знаела, че дъщеря й работи без разрешението на контролния орган и без трудов договор. Българското законодателство предвижда специална закрила за труда на непълнолетните и в тази си част съответства на закрилата предвидена в законодателството на всяка една страна-член на ЕС. Не е казано, че непълнолетните не могат да работят в свободното си време, но закрилата е по отношение на това, което биха моглида работят и по отношение на условията на труд. Или може би искате деца да работят в секс-шопове или като сервитьорки в стриптийз-барове?

#14 корейче 25.05.2011 в 18:27:19

В моя град има лагер-школа по физика и биология, която е напълно безплатна. Далеч по-добре е за един ученик да ходи там, където не само ще научи нещо, с което в бъдеще може да пробие в чужбина, но и ще създаде приятелства з ацял живот, ще преживее незабравими мигове. Ако все още се чудите толкова къде да пратите децата - ами има разни младежки обмени в чужбина, има организации, които се занимават с това да пращат децата насам-натам, като даже им поемат разходите. Това пак е по-добро от миенето на съдове. Ако пък толкова държи да работи едно дете, нека да стане доброволец, има достатъчно организации, а може и сами да се организират за някаква полезна инициатива. Така хем ще общува с по-интелигентни хора от разни работодатели мошеници и колеги хамали, хем ще се научи да е полезен за обществото, хем пък ще създаде контакти. Не разбирам защо му е на един непълнолетен да изкарва пари, хайде разбираемо е, ако е много бедно семейството, но иначе има далеч по-добри начини за запълване на свободното време на подрастващите. Имам предвид на тези подрастващи, които искат не да станат продавачи, сервитьори и чистачки, а които искат да учат и да се развиват. Останалите да си работят, но дори за тях е по-добре да правят друго, не пари, докато са малки. Цял живот пари ще изкарват, нека преди това да се съсредоточат върху други неща от развитието си.

#17 fALLEN 26.05.2011 в 09:04:45

интересно явнление наблюдавам - всичко под 18 се натиска да работи, а в мига, в който навърши 18 -- започва да гледа, как да се скатае от работа или пък изобщо ако мое да не работи.

#18 Ицо 26.05.2011 в 11:04:47

Подкрепям Nikola Aslanov Да се разреши законно работа ако и навършил 10 години. И съответно да не се вдигат годините за пенсия. И проституцията да се разреши, но да е законна и да се плащат данъци и да им се води трудов стаж. Така и ученичките ще си изкарват законно пари.

#20 Shash 29.05.2011 в 20:38:06

И аз си мисля, че няма лошо да се поработи лятото. Аз само веднъж съм работила така, изцяло по мое желание. Документите ми бяха готови за няколко дни, работодателите бяха абсолютно съгласни всичко да е законно и вземах 7-часови смени предиобед. Но тук трябва да отчета факта, че съм от малък град и родителите ми се познаваха както с управителя, така и с някои служители от Агенцията по труда. В големите градове процедурите със сигурност отнемат повече време и ще е добре това да се промени. И аз не приемам за нормално едно дете да работи като грешен дявол по 12 часа на ден и накрая да го излъжат с парите. Затова родителите трябва да се намесват и да имат грижата всичко да протича в рамките на указания със закона ред.

Новините

Най-четените