Как ще ни върне Бойко Борисов от чужбина?!

В задочен отговор до премиера Бойко Борисов, заявил пред жителите на Гоце Делчев, че "за три години ще върне българите от чужбина", искам да му репликирам, че именно той ме накара да напусна страната за втори път!

Бях имигрирал в Канада през 1999 г., завърнах се в България през 2007-а и имаше големи шансове да работя за развитието на важни инфраструктурни проекти с чуждестранни инвестиции в пристанищното строителство.

Но дойде на власт "харизматичният лидер" на ГЕРБ с неговите некомпетентни министри и оправдавайки се със световната криза и с "негативното" наследство от предишното правителство, спря икономическото развитие на страната и прогони чуждестанните фирми у нас.

Това стана поради недалновидната финансова политика, блокирала плащанията към частния бизнес и отказваща всякакви външни заеми, дори и такива по линия на държавна взаимопомощ с дългогодишно разплащане, гратисен период и нисък годишен лихвен процент.

Такъв беше и японският държавен заем за развитие на пристанищни контейнерни терминали в Бургас и Варна - проект, обявен от предходното правителство за един от трите държавно-приоритетни такива в транспорта.

Александър Цветков, бившият (слава богу!) транспортен министър на ГЕРБ обаче реши, че проектът не ни е нужен и го саботира.

При това - при ратифицирано от парламента споразумение за заем с Японската държавна банка за международно сътрудничество и при подписан договор за консултантска дейност с американско-японски консорциум.

Но подобни "детайли" не впечатлиха управляващите от ГЕРБ, които на практика спряха проекта (на теория отказът от японския заем трябва да мине отново ратифициране през парламента).

В случая държавните ни мъже действаха подобно на Ленин, който след като взема властта в Русия, анулира сключените от царското правителство държавни договори като нямащи отношение към неговото управление.

Така и Министерският съвет, с приетото си решение за спиране на Японския заем, сметна, че е нещо различно от предходната власт - и за него поетите държавни ангажименти не са съществени.

Японското правителство обаче едва ли прави разлика кой точно е подписал договора - Кобургготски, Станишев или Борисов, а в политически аспект неизпълнението на международен договор си е гаф, както и да се мъчиш да го изтълкуваш.

А в икономическо отношение отказът от крупен инфраструктурен проект в морския транспорт за над 300 милиона евро си е чиста загуба от пропуснати ползи на три нива: геополитическо, външноикономическо и антикризисно.

В стратегически план - два евентуални съвременни контейнерни терминала в Бургас и Варна биха поели голяма част от контейнерния трафик в Черноморския басейн като разположени най-близо до Босфора спрямо пристанищата на останалите държави от региона (Румъния, Русия, Украйна).

Във външноикономическо отношение - наличието на терминалите би допринесло за увеличаването на контейнерния поток (според специалистите - бъдещето в транспортните превози), пристигащ в страната по море и продължаващ по авто- и жп пътища до всички области в България и в съседните балкански държави (Сърбия, Македония).

И в краткосрочен аспект проектът би се явил отлична антикризисна мярка, осигурявайки свежи пари в икономиката и предоставяйки работа на български строителни фирми и инженерно-технически персонал.

Но кой го е грижа за пропуснати ползи - щом няма наказание за саботиране на държавни проекти, всеки управник ще си прави каквото иска.

Министърът на транспорта ще напуска "по лични причини", съпартийците му "ще го приветстват за взетото решение", икономиката ще инкасира загуби, а специалистите като мен ще емигрират повторно.

Това искам да предам на първия ни държавник като отговор на неговата декларация да върне българските емигранти обратно в страната.

А колкото до инфраструктурната му политика - ще допълня, че и пристанищата са част от икономическата инфраструктура на страната. И то значителна.

Тях не смята ли да включи в амбициозните си планове?

#1 Николай Кацаров 01.06.2011 в 13:03:28

Аман от поредния геополитически, външноикономически и антикризисен словоблудстващ "анализатор"...

#2 Калоянчо 01.06.2011 в 13:24:49

Едно нещо си пропуснал, авторе: Според Бойко българския бизнес може да бъде само два вида - на Бойко и който се отчита на Бойко.

#6 Lara Croft 01.06.2011 в 14:51:31

Bozo Kosmev | 01.06.2011 13:57 ----------------- ха-ха

#9 scorpio-2 01.06.2011 в 15:00:24

Кацаров, човекът е дал конкретни примери, наред с обоибщаващите коментари - ти обаче говориш наисуст... твоето е много по-точно описуемо с думата "словоблудство" Бозо, а ти какво мислиш, че е имал предвид ББ, когато е обещал, че ще върне българите за три години? Просто да им се усмихне мило и те "да си дойдат" или да им предложи развитие тук? Ако е първото (което ти намираш за единствената "правилан" причина) и изключваш второто ('щото било "далаверка"), само потвърждаваш всеобщото мнение за безидейността и безперспективността на сегашното управление Г-жо Апостолова, много е трудно за човек, който "ни най-малко" е привърженик на ГЕРБ да намери "кусур" на казаното от автора. Става въпрос за човек, който очевидно не е измекярствал в чужбина и престоя му в Канада е бил етап от професионалното му израстване. Точно от такива хора има нужда България - взели от опита на напредналите и забравили за дребнавите боричкания у нас. И наистина това е първото правителство, което е толкова активно в отблъскването на завръщащите се. Предишните поне нищо не правеха, а бизнеса, оставен "на мира" (в известна степен) успяваше да задържи поне част от гледащите навън. Какв оза здравеопазването или образованието? Нелепо е дори да се споменават тези две сфери в подкрапа на политиката водена от ГЕРБ - най-разрушителното и некомпетентно управление от Виденов насам...

#10 Lara Croft 01.06.2011 в 15:03:00

Иване, този проект си е чисто лобистко комунистическо изхвърляне. Щяха да заровят едни милиони и там, без никаква перспектива. Анализа показа, че потенциалните обороти са твърде мижави и ще обслужват единствено български фирми от източна България. Щото на западна пристанището в Солун им е по удобно и евтино. А на Корабите добрали се да минат през Босфора и с товари за централна Европа пък не можем да бъдем конкуренция на пристанището Констанца. Безумно е - все едно да построим гара с размерите на Централна гара на гара Лакатник.

#11 Lara Croft 01.06.2011 в 15:06:25

скорпио: "политиката водена от ГЕРБ - най-разрушителното и некомпетентно управление от Виденов насам... " ----------------------------------------------------------------------- Тая "мантра" освен че разкрива платените коментатори, друг ефект няма. Айде проявете малко креативност. Стига клишета.

#15 Lara Croft 01.06.2011 в 15:15:02

А този проект беше спрян не толкова еднолично по приумица на Бойко, а заради наследеното от предното управление. Излезе наяве скрития дефицит, стотици милиони задъления на държавата към фирми. Края на 2009 и началото на 2010 ако си спомняте бяха изключително тежки бюджета винаги беше на косъм. На този фон дори комунистите не реваха че Бойко им спира хубавия проект. А се оказа и че японския заем не е изгоден. Можело да си осигурим заем на двойно по-ниска лихва

#17 My Majesty 01.06.2011 в 15:16:29

До Katia Pehlivanova: Катеее, закара коня в реката. Емигрант и имигрант си съществуват- Едното означава изселвам се от държавата си, а другото означава човек, който се е заселил в чужда страна на постоянно местожителство.. Научете го този език, бе, аман от псевдоезиковеди!

#18 Vasil 01.06.2011 в 15:19:51

управлението на ГРОБ е най-лошото до сега въпреки че реално правят същото каквото всички останали правителства на прехода - приватизация и крадене на поразия . само че сега удари кризата и икономичесната конюктура се влоши , а правителството води много погрешна икономичесна политика - всичко се прави наобратно и вкараха страната в депресия - именно за това може да бъде по - остро критикувано това правителството от другите . заради тотално неадекватната социална и икономическа политика - решението е да се уволнят хората водещи тези лоши политики ,но е очевадно че ГЕРБ няма кадри

#19 Lara Croft 01.06.2011 в 15:27:55

Миле, ама верно ли са спряли влаковете за Канада. Ауууу, ти направо ме шокира с тази новина. Е тогава дано все пак проекта за пристанището стане, та да може да се мушнеш скришно и ти в някой контейнер за Канада.

#20 scorpio-2 01.06.2011 в 15:34:47

Lara, съзнавам, че звучи "постно", но по мантрите сте вие (ГЕРБ). Последно - вчера ББ се опита да внуши нелепата идея, че ДСБ са леви, ГЕРБ - десни при цялата децентрализация на икономиката проведена от ОДС навремето и неспирните опити за задушаваща регулация на икономиката от страна на държавата сега (пакта на СД) Това, което те дразни, го казах, защото поста ми стана дълъг, а аз не обичам да досаждам с много постове от по няколко думи... Учудвам се, че ме обвиняваш в продажност въз основа на изказването ми, тогава, когато "не забелязваш" сходно изразяване у своите "колеги" Аз обаче мога да се аргументирам,м за разлика от тях. А за това дали ми се плаща... не очаквам да ме разбереш, ако ти кажа, че си има достойнство и достойни източници на доходи, за да падна до нивото на лумпените, които развяват знамена по форумите... Защо е "най-разрушителното"? Подобно на примера, който автора е посочил, могат да се дадат и други -слагане на "прът в колелото" на проекти като АЕЦ Белене (не говорим за приказките, а за делата), Набуко... Псевдореформата в пенсионната система, която само до година-две ще доведе до още по-голям дефицит в сметките на НОИ - това всеки, учил аритметика може да го прецени... Косвени доказателства са още - постоянно свиващото се потребление - 2/3 от населението вече не може да си позволи да плаща ежедневните си нужди. При предишните правителства най-високия процент беше около 40% по тоя показател. Днешните публикации за приходите от данъци също - показват, че една година след "излизането ни от кризата" приходите в хазната на практика намаляват, а структурата им е плашеща. Защо е некомпетентно? Ако изключим министър Плевнелиев и донякъде Трайков, няма друг миснистър, който да няма професионален или политически гаф водещ я до финансови загуби (СД, МН, АЦ - бивш вече), я до загубено доверие в институцята (ЦЦ, АА, ТМ, здравните миснистри, НМ, РЖ-бивш) съжалявам - пак стана дълго... но много ми се иска, обаче, някой от вас също да напише толкова аргументи, но в защита на ГЕРБ

#24 Бойко Стефанов 01.06.2011 в 15:49:12

Сещам се вица за бай ганьо, американеца и французина, дето трябвали да разберат на колко години е мумията в една пирамида в Египет. кой как мерил, няма значение. накрая влиза нашият при мумията и три дни не излиза. На четвъртата сутрин призори излиза навън и си отпрята навитите д лакътя ръкави и казва: 2843 години, 2 месеца, четири дена и 6 часа. всички смаяни със зяпнала уста: Брех, господин Ганев, как успяхте с такава точност да определите възрастта на мумията, маа му стара? Гоньо Балкански, поотупва крачолите и небрежно вметва настрани: хе, как, амчи тя всички си каза сама... Че като става въпрос как бойко борисов ще върне българите в България, то е ясно - амчи с бой, как инак.

#25 scorpio-2 01.06.2011 в 15:51:08

Bdedger Geregh | 01.06.2011 15:42 човек като влезе в политиката надължително се "оцапва" - но това е необходимо зло... стига като се тегли чертата ефектът да е благоприятен за народа и държавата. От тая гледна точка има и по-"долни" от сините ;-)

#26 Lara Croft 01.06.2011 в 15:59:48

И какво му е дясното на ДСБ. Това че са само те и Атака са против плоския данък. Или това че Костов-премиер въведе 178 лицензионни режима за българския бизнес. Включително имаше апетит да раздава лицензи за интернет-доставчици. Което щеше да ни нареди до страни като Иран, Китай и Северна корея. Добре че му свърши мандата. Или е дясна реформата която направи в здравеопазването - осигурявайки монопол на една държавна здравна каса управлявана от чиновници от синята номенклатура. А може би е дясна реформата в собственоста - така наречената масова приватизация, работническо-мениджърски дружества. Продажбата на Нефтохим за 300 млн и Кремиковци за долар май е по близо до това което се разбира под приватизация. Само дето за напълно фалиратото Кремиковци днес Герб взе 360 млн. А монопола на Чорни и Мтел върху ГСМ-ите кой пази 4 години. Ма накрая нещо се сдърпаха за процентите. Това е много дясно управлението на Костов. Спор няма.

#28 Vasil 01.06.2011 в 16:06:45

ВСИЧКИ правителства и партии по време на прехода водиха крайно дясна политика . за това сме сега на това дередже . дори т.нар . левица БСП води ултра дясна политика - пример въвеждането но плоския данък .всичси обслужват частни интереси . до сега след 96 -та БГ няма нито 1 истинско ляво правителства с лява политика

Новините

Най-четените