Страната на въпросите без отговор

Тези дни като че ли най-често задавания въпрос беше "къде е държавата?"

И в един момент се запитах ами къде е тази държава и защо не вземе да дойде. И по-нататък - като какво да дойде, като някакво божествено същество с човешки образ и подобие или като някаква свръхестествена сила?

Задавам си въпроса какво е държавата и защо непрекъснато се прави разлика между НАС и държавата, сякаш тя съществува отделно от своите граждани. И сега по време на варненския потоп НИЕ питахме къде е, а в този момент т.нар. държава, която не идваше, бяха пожарникарите, ВИК и електро бригадите, работещите в гражданска защита и много още други специално мобилизирани работници, които т.нар. държава беше натоварила да се справят с проблема.

И всички ние мърморехме против тях какви били, колко малко работели, как не се справяли и т.н. Но кои са тези хора - не са ли нашите съседи, приятели, познати, не са ли и те едни от нас, мъморещите, в друга ситуация. И защо винаги сме много критични към работата на другите, но когато по стечение на обстоятелствата се окажем от страната на държавата, тогава ние естествено не сме виновни, а това винаги е някой друг, заради който ние не си вършим достатъчно добре работата.

И идваме до въпроса за отговорността. Кой е отговорен - естествено държавата. Тя е виновна, защото не е санкционирала незаконното строителство, тя е виновна че не е изчистила пълните с боклуци дерета. А ние, обвиняващите, сме света вода ненапита, защото не сме виновни, че именно някой от нас е построил в нарушение на закона сграда, че някой от нас е прекъснал изградени отводнителни канали, че ние дружно сме си изхвърляли боклуците в дерето.

Не, ние не носим никаква отговорност затова, че ежедневно нарушаваме законите, че си мълчим когато виждаме, че някой до нас ги нарушава, но викаме с пълно гърло къде е държавата и тя е виновна.

Докато не разберем, че държавата това сме всички ние, че ние сме отговорни за всичките си действия и бездействия, и докато продължаваме да търсим някой да друг да вземе решение за собствена ни съдба, ще продължаваме да живеем в страната на въпросите без отговор.

* Лидия Шулева е вицепремиер на България между 2001 и 2005 г., министър на труда и социалната политика между 24 юли 2001 и 17 юли 2003 г. и министър на икономиката между 17 юли 2003 и 23 февруари 2005 г.

#1 daysydogy 22.06.2014 в 18:55:12

Тая царска гъзолизка откъде изпълзя!?!? Къде беше когато братята застроиха Черноморието, когато царчето гушна имотите, когато подариха Божурище!?!?!?...........

#2 pepe 22.06.2014 в 19:36:21

Лидиике, не знаеш каква е разликата между "държавата" и "нас" ли? Ми да ти обясня тогава, та да знаеш за друг път. Държавата, това са преди всичко държавните органи, на които работата им е да реагират при бедствия и които ниакави ги няма. Така че въпроса "кяде е държавата" означава "защо държавните органи, чиято работа е да се грижат да предпазват хората и да им помагат при бедствия не го правят". Сега разбра ли, или ще искаш още веднъж да ти се обясни, че нещо или бавно загряваш или се правиш, че не разбираш. И да, очевидно има разлика между "държавата" и "ние"-хората, които я населяват, защото докато държавата се "изхлузва" полека или се ослушва, хората реагират. И още нещо - аз по стечение на обстоятелствата не се оказвам от страната на държавата, и същото важи и за много други хора. Така че опитите ти да оправдаваш държавните органи, които не си вършат работата по метода "ама и вие биете негрите" не работят. ;) И после - дори и тези, които са част от някакви държавни органи и те доколкото знам не могат просто да си решат "да се задействат" /освен ако не са местни/, тъй като най-често зада стане това им е необходимо "нареждане отгоре". Така че зада ти стане още по-ясно - "държавата не действа" се свежда до "отговорните лица в държавата спят". Сега изясни ли се хубаво? Значи стигнахме от обобщеното и неясно "държавата не действа" до по-конкретното "лицата, които отговарят за действията на държавните органи не действат". Ето сега вече може да се посочи и кои конкретно са тези лица. А и прокуратурата също може да се задейства и да проучи въпроса защо те не си вършат работата излагайки на допълнителен риск живота на хората - защото това е наказуемо. Благодаря ти, че със статията си ми даде възможност да направя публично това уточнение.

Новините

Най-четените