България в руско-турските игри

През последните 25 години България страда от постоянната намеса на глобалните сили в нейната политика и икономика. Всъщност страната ни винаги е била под този натиск заради географското си положение, с изключение на периодите, в които се е намирала под чуждо владичество.

И докато европейските сили са ограничени във влиянието си от сблъсъка на собствените си интереси и моралните си граници, а САЩ са далеч и България рядко е в центъра на политическите им усилия, Русия и Турция играят върху страната ни, все едно, че е тяхна собствена територия. Понякога като противници, понякога като съюзници. В тази игра турците традиционно са по-слаби основно поради факта, че до 1989 г. България беше част от съветския блок, а Турция част от НАТО.

Освен това, с изключение на последното десетилетие, турската икономика страдаше от хронична слабост, която не позволяваше на Анкара да се противопоставя ефективно на Москва извън собствените си граници.

Но ситуацията се промени и сега Турция има икономическата сила да налага политиката си на съседните държави. Въпреки това България спечели повече, отколкото загуби от турския икономически възход. Истината е, че бедността и зависимостта от земеделието на населените с мюсюлмани региони е по-скоро резултат от политиката на Движението за права и свободи да държи електоралната си база под финансов и икономически контрол, а не от политиката на Анкара.

Междувременно в страната ни бяха направени няколко големи турски инвестиции, като тази на Sisecam. А Турция се превърна в основен пазар за българския износ извън ЕС. През 2013 г. страната ни е изнесла стоки за южната ни съседка на стойност почти 4 млрд. лв, реализирайки търговски излишък от близо 1 млрд. лв.

В отношенията си с Русия обаче България винаги е на загуба

Руските инвестиции са съсредоточени основно в сектора на недвижимите имоти. Изключение правят покупките от VTB Capital на дялове в "Булгартабак" и БТК, част от сложната игра между ДПС и БСП, в която основни действащи лица са Делян Пеевски и Цветан Василев. Москва не се интересува от приходите, а от влиянието, което получава. Нека да уточним, че както в Русия, така и в Турция, държавата контролира изкъсо бизнеса и нито една голяма инвестиция не е възможна без одобрението на властимащите.

А Кремъл няма нужда да инвестира в икономика, която вече притежава. Може да се каже, че България е в руско икономическо робство. През 2013 г. страната ни е изнесла за Русия стоки на стойност за над 1 млрд. лв., но е внесла суровини за над 9 млрд. лв. За последните 5 г. от страната ни, по посока на руската икономика, са изтекли нетно 33.5 млрд. лв. само заради отрицателното търговско салдо. Тук, разбира се, можем да прибавим и парите, налети в АЕЦ "Белене", които възлизат на близо милиард лева.

И Русия като Турция

Фактът, че енергийните ресурси за българската икономика идват почти само от Русия, а рафинерията в Бургас е собственост на руска компания, превръща България в част от руското икономическо пространство. Всяко засилване на влиянието е добре дошло за Москва, но не си струва да се плаща за него.

Въпреки това Русия активно участва в българския политически живот, оказвайки подкрепа на множество партии по същия начин, по който го прави и Турция с ДПС.

За жалост, страната ни губи постоянно от това статукво. Губят близо една пета от българските граждани, които са принудително държани в икономическа бедност с антиконкурентни регулации и държавни субсидии само за да задоволяват жаждата за власт на ДПС.

Губи и цялата българска икономика, която се използва като дойна крава от Русия, а в същото време често става жертва на спорните руски интереси. България така и не можа да се освободи от руското влияние, наложено след 1945 г. и продължава да бъде заложник в геополитическите игри на Кремъл.

Добър пример за това е проектът "Южен поток"

Той дава свобода на Москва да използва природния газ като коз срещу Украйна, без това да застрашава руските доставки за европейските пазари и съответно приходите на "Газпром". А и всяко прекъсване на потока на синьото гориво кара Европа да се оглежда за алтернативи, което откровено притеснява Кремъл.

На теория проектът може да донесе големи ползи и за България. На практика това не е така. Изграждането му ще стане със заем от Газпром от 620 млн. евро, с лихвите България ще трябва да върне на Русия 1.6 милиарда евро, а цената на километър е 3.5 пъти по-висока от тази на "Северен поток" в Германия.

Въпреки това проектът ще се реализира, защото е важен за Москва и европейските регулации, и български закони нямат никакво значение в случая. Доставката на тръбите и подготвителните работи за уж замразения газопровод продължават по план. Всичко това показва, че Кремъл има пълен контрол над ситуацията в България независимо кой е на власт.

Ще е учудващо, ако планираните интерконектори, свързващи българската газопреносна мрежа с тези на съседните страни, се осъществят в срок. Да, те могат да бъдат изградени, но едва след като "Южен поток" бъде въведен в експлоатация и обезсмисли всякакви алтернативни пътища за доставка на синьото гориво.

Друг пример е АЕЦ "Белене"

Ядрената централа щеше още повече да засили зависимостта на българската икономика от Русия. И тя трябваше да бъде изградена с руски заем. Но АЕЦ "Белене" не беше жизненоважна за интересите на Москва, а България, след рецесията през 2009 г., нямаше с какво да плати исканата цена за проекта. Ето защо Русия спря изграждането на централата, но все пак си иска парите, инвестирани в нея. Нищо, че строителните работи са извършвани без наличие на окончателен договор и са на практика незаконни, както според българските, така и според европейските регулации.

По-страшни обаче са политическите игри. Тук Турция почти се изравнява с Русия по отношение на несигурността, клиентелизма и корупцията, която генерират нейните опити да контролира българската политика.

В този контекст международните санкции срещу Русия могат само да помогнат за намаляване на зависимостта на българската икономика. За жалост Москва едва ли ще е толкова глупава да отслаби хватката, в която държи България с контрасанкциите си. Това въобще не означава, че прекъсвания на доставките на газ през зимата няма да има, просто защото подобно развитие на ситуацията само ще докаже необходимостта от "Южен поток".

Единственият начин българската икономика да се измъкне от стагнацията, в която я вкарва преплитането на интересите на двете големи сили, е независима политика, а такава могат да осъществяват само независими политици. За обикновените хора остава да се надяват, че някой ден България ще се измъкне от сянката на руско-турските игри.

#1 янаки 29.09.2014 в 08:36:57

“Единственият начин българската икономика да се измъкне от стагнацията, в която я вкарва преплитането на интересите на двете големи сили, е НЕЗАВИСИМА политика...........” „Ето къде е скрит ключът от бараката!”, както казваше един мой професор, когато някой от нас дадеше глупаво решение на зададен от него проблем.

#3 Rowan 29.09.2014 в 10:25:45

А имаме ли алтернатива? Лесно е да се каже, че плащаме по 9 милиарда на година за енергоносители, ама ако не ги плащаме, пред нас стои точно един вариант: - да минем от природен газ на кюмюр; да минем от петрол … пак на кюмюр. Щото България няма находища на нефт и природен газ, а имаме само кюмюр. Просто си представям идилията с парни автомобили по улиците и по 10 кубика дърва за всеки апартамент всяка зима. Сега, по въпроса „Южен поток“. Навремето имаше европейски проект „Набуко“, който умря в зародиш, щото бе планиран за Ирански газ, по времето, когато Щатите се канеха да ударят Иран заради ядрената им програма. Е, по една или друга причина не ги удариха и „Набуко“ умря. И остава „Южен поток“ или алтернативата да сме зависими от политическото и финансово състояние на Украйна. Пак да припомня за късопаметните: през 2008г. Украйна едностранно взе решение за увеличаване на транзитните такси за руския газ, който купуваме и ние. Русия отговори с повишаване на цената за консумирания от Украйна газ, Украйна отказа да плаща и Русия спря доставките към тях, в следствие на което Украйна започна да си смуче от транзитния за свой нужди. Русия директно спря всички доставки. Тогава се активираха дейностите по проекта „Южен поток“. Това са фактите, изводите всеки сам да си ги направи. ПП: 1. За автора, както навеждането пред Русия на нашите политици е явно действие в услуга на чужди интереси, така и едностранчивото представяне на факти и заявяването на неистини е откровена пропаганда в услуга на нечии други интереси. За протокола „3,5 пъти по-скъпо на километър“ е първо лъжа и второ заигравката с цената на километър без отчитане на разликата в пропускателните способности и условията за преминаване, е изкривяване на истината. 2. Когато си играеш с външнотърговско салдо към дадена страна, редно е да посочиш защо е така, вместо да обвиняваш. А външнотърговското ни салдо с Русия е такова, защото нямаме какво да им продадем. Единственото, което купуваха от нас беше зарзавата, който дори и за вътрешния ни пазар не стига в момента, благодарение на изключително кадърно подписания ни договор за присъединяване към ЕС. И в момента тече процес на унищожаване на селското стопанство на България. Цените на земята се сриват, арендаторите за последната година също, просто щото други държави имат евросубсидии за зарзават, а ние нямаме. 3. За Русия е ясно – внасяме енергоносители, а не изнасяме нищо, но дали авторът си е направил труда да провери външнотърговското ни салдо с Германия и Америка? България не е между Турция и Русия, а между Турция, Русия, ЕС и Щатите. И докато едните се продават на Русия, другите на Турция, трети и четвърти го правят за ЕС и Америка. Аз затова съм за мажоритарна изборна система, за да се разкара цялото продажно племе от управлението на страната. Защото позицията да си на кръстопът между интересите на толкова играчи, може да бъде изгодна само ако не се продадеш на нито един от тях.

#4 Оня Дето Го Трият 29.09.2014 в 10:35:17

"...Щото България няма находища на нефт и природен газ, ..." Това ние все още не го знаем. Именно поради напъните на платената агитка да не ни позволи дори да разберем имаме ли нещо, нямаме ли. Естествено че България не е Саудитска Арабия, но дори едни 5-10-15 % собствен добив биха изменили малко картината. Само че както знаем всичките драскачи тук сте поклоници на чужда държава, не на България, така че българките интереси кучета ги яли

#5 Оня Дето Го Трият 29.09.2014 в 10:37:50

Тоест: - противниците на шистовия газ - защитниците на Белене - русофилите - платените драскачи по форумите са абсолютно едни и същи хора. Това до какъв извод може да ни доведе?

#6 Paprika 29.09.2014 в 11:04:33

"В този контекст международните санкции срещу Русия могат само да помогнат за намаляване на зависимостта на българската икономика. За жалост Москва едва ли ще е толкова глупава да отслаби хватката, в която държи България с контрасанкциите си" Нека автора да се пробва да разясни на фалиралите зеленчукопроизводители с нереализирана на руския пазар продукция от една страна, премазани от евтините полски плодове и зеленчуци на собствения си пазар от друга страна, тезата си за разхлабванетo от мечешката прегръдка и колко много ползи под формата на демократични ценности носи то за България. Опита на автора да внуши тезата, че руските контрасанкции са самоинициативно и некоректно действие, а не провокирано по принуда И в отговор на неадекватната европейска политика реципрочно ПРОТИВОдействие на руснаците е умилителен. Едно време на комунистите пропагандата се изразяваше в - "КапитализЪМЪТ е виновен за всичко", сега на "демократите" пропагандата им се изразява в - "Русия е виновна за всичко", вкл. и за колабиралата ни икономика и общество според автора. Въобще, deja vu...

#7 янаки 29.09.2014 в 11:18:57

Когато някой прави жертви за някаква кауза, би трябвало тези жертви да бъдат от полза за тази кауза, а не да се използват като кьорфишеци, и той да си остане само със загубите. Ето каква е файдата от санкциите според "WirtschaftsWoche Heute", Германия Това ( има се предвид безполезността на санкциите) е свързано не само с факта, че на руският народ по време на своята история му се е налагало много да страда и поредното подобно изпитание няма да го сломи, и не с националистическите емоции, които са твърде много разпространени в последно време в руското общество. Работата е там, че Русия в продължение на много десетилетия живее (и оцелява) благодарение на своите доходи от продажбата на нефт и газ. Тези доходи са достигали 400 милиарда долара на година през съветските времена, но след краха на СССР през 90-те години са спаднали на 50 милиарда. След 2000 г. наблюдаваме стремителен ръст и сега те са 600 милиарда. По думите на експертите руснаците все още добре помнят кризата, която ги порази в края на XX в., и сравняват днешната ситуация именно с нея. „За да се намалят доходите до нивото на 1990-те години, цената на нефта трябва да падне до 40 долара на барел, а експорта на нефт и газ да се намали с 60%, казват експертите, но е наивно да се смята, че западните санкции ще доведат до такива последствия.”. http://www.wiwo.de/politik/ausland/zweifel-an-sanktionen-was-tun-gegen-putin/v_detail_tab_print/10724516.html

#8 Paprika 29.09.2014 в 11:31:23

"И докато европейските сили са ограничени във влиянието си от сблъсъка на собствените си интереси и моралните си граници, а САЩ са далеч и България рядко е в центъра на политическите им усилия, " Аха, понеже САЩ нямат влияние в България, затова Орешко спря Потока след посещението на някакъв американски конгресмен в България Затова цялата ни публична среда е отровена от мисловното зловоние на налаганите от "Америка за България" и "Отворено общество" личности, щедро финансирани да мислят с демократични грантове в зелено. Няма ден, в който из националния ефир или електронни медии да не дефилират някой от бозаещите на въпросните демократични хранилки индивиди. Обществената среда е не просто похитена, тя е узурпирана от платени архитекти на мнение. Нивото на демократична пропаганда е толкова ниско, че чак е противно и отблъсква нормалните хора в зародиш. Твърденията на автора, че САЩ нямали влияние може и да мине в началното училище, но за мислещ човек е абсурдна и смешна. Колкото до собствените морални граници на европейските сили, само да вметна, че те се простират до там, докъдето са собствените им финансови интереси. Примери, могат да се намерят навсякъде, най вече в енергетиката, харизаните на западни сили ЕРП-та са тия, които кооперирани с Мутрите в бг политиката активно участват в съдирането на кожите на озверелите от бедност българи. Не кой да е, а европейските посланици си позволиха преди време груба намеса във вътрешните работи на суверенната държава България написвайки възмутено писмо, по повод циркулиращите популистки намерения на властта да се заиграе с лиценза на ЕРП-тата. Толкоз за моралните задръжки на европейските сили привиждащи се на автора

#9 Rowan 29.09.2014 в 11:48:45

По въпроса за американското отсъствие от европейските работи, вчера излезе това в една друга медия: „Унгарските власти осъдиха думите на американския президент Барак Обама, че страната сплашва открито гражданското общество, съобщи АП. Според говорителката на министерството на външните работи Юдит Фюлоп твърдението на президента на САЩ няма никакво действително основание. По време на годишната среща на фондация “Клинтън”, провела се във вторник в Ню Йорк, Барак Обама разкритикува няколко страни и заяви: “От Унгария до Египет безкрайните регулации и откритото сплашване са насочени все повече срещу гражданското общество.” Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли твърденията му с думите: “Не се основават на факти.” По време на своята реч Обама обвини още Русия, Венецуела, Китай и Азербайджан в сплашване на неправителствени организации. От юни унгарските власти са разследвали около 60 неправителствени организации, финансирани от чужбина.“. Каква загриженост просто, НПО-тата в Унгария по никакъв повод да не бъдат проверявани. При това загриженост от най-високо ниво – самият президент на Америка се е развълнувал, че в кирлива Унгария, дето сигурно 99,999 на сто от американците и хабер си нямат, че съществува, някой си бил направил проверка на 60 НПО-та. Наистина, в какви неща инвестира Америка – НПО-та вместо заводи. Производство на приказки вместо стоки. И резултатите са налице!

#10 Paprika 29.09.2014 в 12:22:18

"Може да се каже, че България е в руско икономическо робство" Може да се каже, че България е в робството на собствената си глупост. Крайно време е,НПО-тата проповядващи демократични ценности да бъдат вкарани в рамките на нормално законодателство, с което на потребителя на информация да му е ясно още в началото на статията или изказването, с чии пари се финансират мислите на социолога, политолога, културолога, футуролога, еколога и прочее - "логове".

#11 gradinar 29.09.2014 в 12:27:00

Добра статия но не казва най - важното - кой ги прокарва тези интереси тук - кои са лобистите

#12 Rowan 29.09.2014 в 12:27:42

Офф, като съм подхванал НПО-тата, та да се довърша. НПО-то е раково образувание по два параграфа: 1. Защитава интересите на непродуктивни прослойки на обществото: затворници, наркомани и роми. Изискват от държавата финансиране на проекти за тях, вместо държавата да се занимава с хората, които реално работят и плащат данъци. Което е една затворена спирала надолу. 2. Както всяка организация, разчитаща на външно финансиране, те много се стараят да докажат своята необходимост. За целта пишат едни ужасяващи доклади до спонсорите си, които доклади излизат в западните медии и формират уникално привлекателен за инвеститорите облик на страната ни. А всяко уронване имиджа на страната влиза в графата „национално предателство“. Но те не са национални предатели, защото някой им плаща да пишат неверни неща, а пишат неверни неща за да оправдаят съществуването си. Разбира се, Щатите, като резултат от ужасяващите им доклади, допълнително ги финансира и разкрива нови НПО-та. Затова казах и „раково образувание“ – едно че ти вреди, второ че се самовъзпроизвежда и разраства за твоя сметка.

#13 Bulgarski_Colombiec 29.09.2014 в 13:09:31

Осман Реджеп Ердоган Бей Ефенди и Цар Путин си разпределят сфери на влияние. Според Американската Медия Daily News Само Турция можела да оцмири арабите в близкия изток. Слущайте само. Според Списането защо Турция не възроди Османската Империя то и без това бившите държави на Турците са доказали, че не могат да се оправляват сами. Ето Ви Линк: http://www.nydailynews.com/opinion/sept-26-ottoman-empire-school-clubs-political-correctness-article-1.1952743

#16 vanko 29.09.2014 в 14:20:55

Позволявам си да копирам една извадка, която е направена от друг коментиращ (Шрайка) под друга статия. Мисля, че е подходяща и за този случай, въпреки, че е малко встрани от темата: "Троловете се държат, в най-общия смисъл на думата, като хулигани или зле възпитани Интернет потребители. ... Простите тролове се разпознават от пръв поглед: поведението им е предизвикателно, отправят директни ругатни, ..., директно атакуват опонентите или техните идеи. Често троловете имат за цел отклоняване на вниманието от основната тема и превръщането на конструктивното обсъждане в безкрайни спорове, в размяна на нападки, в дрязга. Един от основните използвани методи на троловете е нападателният стил - агресивното подмятане на клевети, компромати, слухове, задаване на въпроси не по темата, а по адрес на другите автори и публикувани мнения, и т.н." http://bg.wikipedia.org/wiki/интернет_трол Всякакви прилики с авторите на коментари 25, 24, 20 НЕ СА СЛУЧАЙНИ!

#17 Conspirator 29.09.2014 в 14:38:49

Ключът за ''бараката'' го дава авторът на статията/без да се усети/. ''Нека да уточним, че както в Русия, така и в Турция, държавата контролира изкъсо бизнеса и нито една голяма инвестиция не е възможна без одобрението на властимащите.'' Ако заменим пасажа ''контролира изкъсо бизнеса'' с ''поощрява всячески националният бизнес''може и да се получи работеща икономика с ръст от порядъка на 8-9 процента годишно за период над 10 години. Като сравним с настоящите правила на Евросъюза,където изрично е забранено държавата да се намесва/не дай си Боже да подпомага пряко националният бизнес/можем да си направим извода,че по никакъв начин не можем да се противопоставим/икономически/на национално-отговорни държави,чиито предмет на дейност е съхраняване и развитие на националният капитал.Знам,че звучи кощунствено за левите и десни либерали,но няма успешна икономическа политика без протекционизъм и овладяване на медийният монопол. Статията е класика.България отново е жертва на Турция и Русия.Ами да.Когато манталитетът ти е на жертва няма как да се наредиш до ''ловците''. И едно важно уточнение.Повтаря се до втръсване,че Русия е монополист в доставките на нефт и газ/за България/.Това технически не е вярно,защото държавата ни просто няма ИЗБОР.Що се отнася до подчертано отрицателният ни търговски баланс с Русия можем да се запитаме-''Колко време можем/и изобщо дали можем/ да си позволим да ''цакаме''руските икономически интереси,които нямат нищо общо с идеологическите и да се надяваме,че балансът във взаимната ни търговия ще се изравни? Проблемът не е в Турция и Русия,а в недалновидната политика,която се прокарва вече 25 години от ''Yes" политици.

#18 Оня Дето Го Трият 29.09.2014 в 14:52:05

"...Ако заменим пасажа ''контролира изкъсо бизнеса'' с ''поощрява всячески националният бизнес''може и да се получи работеща икономика с ръст от порядъка на 8-9 процента годишно за период над 10 години..." Трябва да си тотално икономически неграмотен за да сложиш знак за равенство между двете. Даже да не кажем, че са противоположни. Чрез забрани и ограничения, маскирани като поощряване на национален бизнес, никой не е постигнал растеж. И ако бързаш да кажеш нещо за Китай, то там се получи, когато разхлабиха забраните, т.е. спряха да "контролират бизнеса изкъсо". Но в края на краищата кой е очаквал от платен драскач да е компетентен. Те му плащат на коментар и на смени, не на компетентност

Новините

Най-четените