Алфа Рисърч: 5 партии влизат в новия парламент

Отминава ефектът от президентските избори върху нагласите на избирателите. Това сочи проучване на Алфа Рисърч. Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ биха получили 32.6% от избирателите, заявили, че ще гласуват.

БСП остават втори с 28.8% от гласовете. Трети са Обединените патриоти с 10.7% от гласовете. В парламентът биха влезли още ДПС с 7.8% и партията на Веселин Марешки „Воля" с 4.4%. В проучванията ДПС обикновено се представя по-слабо отколкото на избори, но според Боряна Димитрова от Алфа Рисърч при висока избирателна активност е възможно резултатите им да останат по-ниски.

При всяко измерване на една нова партия има риск от голяма амплитуда и нагоре и надолу, посочи Димитрова относно резултатите на партията на Марешки.

Нагласите на избирателите оставят извън парламента Реформаторския блок и АБВ, които влизаха в последното Народно събрание.

РБ биха получили 3.8% от гласовете, „Да, България" на Христо Иванов - 2.3%, Движение 1,9 % биха имали „Движение 21". Формацията около ДСБ би получила 1.4% от гласовете, колкото биха взели и АБВ.

Според участниците в проучването най-добър вариант за управлението на България е обединение на ГЕРБ с други десни партии. Боряна Димитрова обаче посочи, че тези електорални намерения не биха могли да произведат такова управление.

ГЕРБ-БСП е коалиция, желана повече от БСП, отколкото от ГЕРБ. Електоратът на ДПС се надява на съвместно управление със социалистите, но избирателите на БСП нямат такава нагласа.

Румен Радев има рейтинг от 51%, а отрицателната оценка към него е 39%. Радев влиза с високи обществени очаквания. По-високи е имало единствено към Петър Стоянов при встъпването му в длъжност - 65%.

Новините

Най-четените