Матео Салвини: От България и Румъния има приток на съвременни роби

Едно от ключовите лица в италианския кабинет - вътрешният министър и лидер на една от двете партии в управляващата коалиция - Матео Салвини заяви, че се обърне към българските и румънските власти заради големия приток на незаконни сезонни работници от тези страни.

Изявлението му беше по повод катастрофата на български бус в Италия, при която загинаха 12 души.

Двамата с премиера на страната Джузепе Конте разговаряха във Фоджа с представители на силите на реда и синдикатите, както и с мигранти, които работят в земеделието.

"Зад тези смъртни случаи има трудова експлоатация", подчерта Конте. Салвини обаче беше по-остър и допълни, че инциденти като този се дължат на нелоялна конкуренция на външна продукция, задушаваща селскостопанските италиански производители.

Матео Салвини каза, че са конфискувани микробуси с българска регистрация без застраховка, а освен това се отчита, че "от България и Румъния има приток на съвременни роби". И понеже тези страни са членки на ЕС, той ще се обърне към съответните си колеги за съдействие по въпроса.

Прокуратурата разследва причините за катастрофата с микробуса с българска регистрация, както и незаконно наемане на селскостопански работници в Италия.

#1 Nikkor 08.08.2018 в 10:06:17

Матео Салвини да се загрижи за притока от Африка и Близкия Изток. Щото от там какво идва... да не се впускам в обяснения.

#2 rare case 08.08.2018 в 11:52:58

Никоре, робите са роби, независимо откъде идват. А Салвини говори за България и Румъния, защото са членове на ЕС и по неговите разбирания и мислене, тези хора не би следвало да са "роби", а да намират достойно препитание в собствените си страни. Имам близки, които са сезонни работници в Испания. В момента в южните зони на страната е 45 градуса. Никой не работи, дори мароканците. Познай кой само излиза на полето??

#3 SamVaims 08.08.2018 в 13:32:42

"Матео Салвини заяви, че се обърне към българските и румънските власти заради големия приток на незаконни сезонни работници от тези страни." Ключовата дума тук е "незаконни". А думата "роби", употребена в контекст на капиталистическо общество е лишена от всякакъв смисъл.

#4 Nenimir 08.08.2018 в 16:25:20

Проблемите на буса като превозно средство би трябвало да са обект на разследване от българските власти. Проблемите за незаконното наемане на работна ръка би трябвало да водят до разследване на Италианските работодатели. А кой е роб и кой не, е въпрос на личен избор.

#5 storm 08.08.2018 в 18:57:01

Nenimir Nenimir-чо цитира Kanye West: ''Робството е въпрос на личен избор''... Вие съвсем изтрещяхте Прав си за едно, че това също е отговорност на италианската полиция. Позволи ми само да ти обясня едно две нещица за страни като Испания, Италия и Португалия., Много работодатели които се занимават със земеделство, наемат работна ръка от страни като България, без да се подписва какъвто и да е договор с работника (обикновенно хора от селата), и заплащането става 'под масата' от там и незаконна ръботна ръка, защото не са регистрирани и никои не плаща данъци, нито те нито работодателя. А как съвременно се поробват ли!? Ами това заплащане е доста по ниско от договореното, а работниците идват без каквато и да е финансова независимост, живеят на места по 10 души в две стаи усигурени от работодателя за които им е удържан наем, заплатите се бавят и те дори нямат пари за обратен билет. А с какво е виновна българската страна ли, ами с това че посредниците които осигуряват тази работа са най-често българи, които задължават плащането на комисионна от тези немили недраги. Накрая се оказва така че дължат пари на всички и заплатите им едва стигат да си изплатят дълга. Запознат съм с два такива случая от Испания и от Португалия, които заслужиха доста медийно внимание преди година. Тук сте само да си чешите езиците, вообще незнаете за какво говорите.

#6 storm 08.08.2018 в 19:28:03

Тя картинката, на тези случаи за които говоря, беше доста по грозна. Като започнем с мизерните условия за живот (за които дори плащат), високите температури, здравословни проблеми, измама, заплахи и т.н. За единия случай знам че замесените бяха осъдени от местните власти на между 4 и 7 години затвор и една две условни. Основното повдигнато обвинение беше робство. За другия случай незнам дали вече е приключил.

#7 Nenimir 08.08.2018 в 20:05:57

>''Робството е въпрос на личен избор''... Вие съвсем изтрещяхте< Storm-e Не знаех, че е на Kanye West, честно, но сега знам нещо ново. Иначе останалото , което си казал показва, че винаги са имали право на избор: 1. Който и да е посредника, ако имаш глава на раменете, гледаш условията и ако не ти харесат не подписваш. Не ми говори за безизходиците в живота и всичките сълзливо извинения, не върви. 2. Та подписал си, платил си за посредничеството, ако си избрал да си балама и ето те там. Два варианта: -Договорът ти е с посредника, който те отдава на италианска фирма, следователно си търсиш парите от него; нормално би било да искаш да ти плащат всеки две седмици, за да можеш да си биеш шута веднага ако не ти плататят; -Договорът ти е с италианска фирма-би трябвало да те заведат да то издадат номер на социална осигуровка за да си плащаш данъци и осигуровки; ако не знаеш проблемът си е твой и изборът пак е твой, защото не си се поинтересувал; и т.н >Тук сте само да си чешите езиците, вообще незнаете за какво говорите. < и ти си тук

#8 Бобо 08.08.2018 в 20:15:28

Ами защо Тръмп не спря мехиканите со стена? А? Защото кой ще обира мамалигата по Тексас? Кой? Чичо Том ли от неговата колиба?

#9 storm 08.08.2018 в 21:40:28

Nenimir Няма нищо лошо в твоето разсъждение., просто въпрос на гледна точка. Ами какво ако нямат глава на раменте, както казваш!? Не всеки е подходяща жертва, повечето са прости хора в безисходица и с малко умствен багаж, те такива и търсят от такива правят и съвременни роби. А тези посредници, те не са точно посредници, аз просто така ги нареках, те са организирани групи които само с това се занимават. Мога да ти покажа статии с доста подробна информация по случаите, но на ипански и португалски. Няма смисъл да сравняваме личния си опит и драми, то е ясно че ние с теб едва ли бихме попаднали в подобна ситуация. Това са простовати хорица, дето са тръгнали след празни обещания и са се набутали в голяма свинщина. Но едва ли си съгласен че цената която трябва да платят за глупоста си е собственият им живот в най-тежките случаи или здравето им при всички останали случаи. Грозна картинка е а мнението ти е доста наивно според мен, с цялото ми уважение смятам че съдиш с лека ръка. то точно защото никой не се противопоставя се създават условия за подобни извращения с човека и личното му достойнство.

#10 storm 08.08.2018 в 21:44:37

а що се отнася до Kanye West по добре е да незнаеш какви други глупости говори той.. това че не знаеш, всъщтност е добър знак. Като афро американец казва че според него робството било въпрос на избор.. то е без значение дали си афроамериканец или марсианец, това е извратено мнение. без коментар...

#11 storm 08.08.2018 в 22:10:46

Погледни го от тази страна, двете страни които дадох за пример имат закони против този вид дейности, определят ги като робство, и двете повдигат обвинения срещу деятелите, едната със сигурност издава ефективни присъди а ти казваш, едва ли не, че това е абсурд и че жертви няма защото са имали избор.. незнам какво да ти кажа....

#12 storm 08.08.2018 в 23:05:57

Nenimir >Тук сте само да си чешите езиците, вообще незнаете за какво говорите. < и ти си тук знам аз че съм тук, колко си проницателен само Но то е защото се опитвам да вразумя накои от вас, за жалост мисията е невъзможна.

#13 deowin 08.08.2018 в 23:18:16

>опитвам да вразумя накои от вас, за жалост мисията е невъзможна. Невъзможна, но не заради причината, която вероятно имаш предвид, а защото за да вразумиш някого е първо необходимо ти самият да имаш ум. Някакъв ум. Нещо.

#14 storm 08.08.2018 в 23:22:26

deowin??? за първи път си толкова директен към мен!? За модерното робство говорим тук, нещо противно на твоето мнение ли съм казал по въпроса? Ако коментарът ти е просто да се заядеш ей така за спорта, просто кажи за да знам дали да променя тона. До сега не си ми давал причина за това питам.

#15 storm 08.08.2018 в 23:38:14

Невъзможна е защото все още има такива като Nenimir които убедено заявяват, че робството е въпрос на избор. Ако и ти споделяш подобно мнение, тогава за мен е без значение това, че поставяш под въпрос умът ми. Не ме познаваш не си прави пребързани изводи, от глупостите които пиша тук адресирани към определени хора които, колкото и арогантно да звучи, не заслужават нормално отношение при положение че защитават такива ретроградни позиции.

Новините

Най-четените