Руски политолог: България показва черна неблагодарност към руския народ

"Бих ограничил броя на чартърните полети в България заради държанието им. Това трябва да им подейства отрезвяващо. Българите наглеят заради това, че не им отговоряме. Отговорът трябва да бъде под формата на временно ограничение. Трябва с помощта на подобни изложби да се просветява населението. България е била съюзница на Хитлер и именно това е причината Червената армия да отиде там”.

Това зяви Вадим Трухачьов, доцент от катедрата за чуждестранна регионалистика и външна политика на Руския държавен хуманитарен университет, пред радио „Говорит Москва”, цитиран от "Фокус".

Коментарът му идва заради критичната позиция на българското министерство на външните работи относно изложба на руското посолство, посветена на "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". В позицията си от МВнР коментират, че "щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии”.

Самата изложба се открива на 9 септември в София от Посолството на Руската федерация. Веднага след публикуваната позиция на Външно от посолството на Русия излязоха със становище, в което изрази учудване от публикуваната позиция.

"България много иска да се прояви пред Европейския съюз и НАТО. Православните българи, които пишат на кирилица, трябва да се показват като още по-големи русофоби и от поляците. България в продължение на много години показва черна неблагодарност към руския народ, който й помогна да се освободи от 500-годишно османско владичество. Според мен, близките отношения с България са огромна грешка", коментира Тухачьов.

"Заявлението на българското външно министерство предизвиква известно недоумение, защото то е некоректно спрямо труда на много историци, архивисти и музейни работници, които подготвят изложбата за освобождението на Източна Европа от Червената армия вече от няколко месеца. Тяхната работа е изключително професионална, за разлика от заявлението на българското МВнР. Но, разбира се, аз смятам, че в България малцина мислят като хората, публикували това заявление", коментира пък членът на президиума на Руското историческо общество (РИО) и изпълнителен директор на фонда „История Отечества” Константин Могильовски.

„Мисля, че това заявление на МВнР е най-добрата реклама за тази изложба. Тя ще бъде в Руския културно-информационен център и е трудно да се измисли по-добър начин да се предизвика интерес към нея”, добави Могильовски и покани всички желаещи да отидат и да я видят.

#1 opetkov 05.09.2019 в 12:54:30

Не е учудващо, че един руски шовинист чете историята както дяволът евангелието. Ако българите "наглеят", то руснаците са върха на арогантността и наглостта. Най-добре да прекъснем не само чартърите, ами всякакви контакти с възраждащата се "империя на злото".

#2 futureless 05.09.2019 в 15:51:44

Трудно е да се представи по-отблъскваща наглост от руската. Имперските амбиции на тази държава винаги са били чудесно лекарство за иначе свойственото за народа ни русофилство. След като тия са ни "освободили" през ВСВ, защо да не построим и благодарствен мемориал за "освободителните" британски и американски бомбардировки?

#3 boris 05.09.2019 в 16:37:40

Никога, през цялата ни нова история не е имало момент в който България да не е искала да бъде в добри, да не кажа братски отношения с Русия. Ако има нещо което ни пречи за това... това е самата Русия. Защото винаги когато сме в близки отношения с Русия - руснаците правят всичко възможно БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ДА ЗАПОЧНЕ ДА ПРИЛИЧА НА ТЯХНОТО. Тоест ние самите да се превърнем в същата помийна яма като Русия.

#5 Dox 05.09.2019 в 17:55:09

Малко "сухи факти", както се казва: Военен бюджет на САЩ /средно/ в последните няколко години - 700 милиарда долара. Военен бюджет на Русия /средно/ за същия период - 60-70 милиарда долара. Брой на американските военни бази в целия свят - 686 /за 2015 г./, от които само в Германия са 179 и 109 в Япония /данните са пак от 2015 г./ Брой на руските военни бази в света - една в Сирия и една в Йемен /ако не бъркам/. Кой точно е нагъл империалист? А окупатор, още от времето на ВСВ, та до сега?

#6 Дракон с кисело зеле 05.09.2019 в 17:56:58

Това, че САЩ е нагъл империалист, не отменя наглия империализъм на Русия.

#7 Dox 05.09.2019 в 18:54:51

Пиле със зеле, От теб може да излезе чудесен адвокат. Опитай. Те са стабилна, мощна гилдия и хубави пари изкарват. В НС също можеш да опиташ - в правната комисия, примерно.

#8 Дракон с кисело зеле 05.09.2019 в 19:30:20

Гле`йте го как се опитва да отклони разговора, защото посоката не му харесва.

#9 deowin 05.09.2019 в 19:52:29

Винаги ми е било чудно защо хора, от които вероятно не би станал дори и сносен санитар, с охота и видима наслада се присмиват на другите като им препоръчват да станели адвокати, лекари, политици, банкери или професори. В смисъл.. не усещаш бруталната ирония или какво? Ако мислиш, че някой става за адвокат, докато самият ти не ставаш и за чеп за зеле, не би ли следвало да изпитваш неудобство и срам вместо глуповато самодоволство?Колко неадекватен трябва да си, че дори когато сам се обявяваш за глупак и некадърник, да го правиш гордо и със задоволство?

#10 dedo adji 05.09.2019 в 20:49:42

И защо трябва да се смущаваме от предното излагане лайняните теории на руските политолози и историци? да не би да са нещо ново? От 150г насам, всички, от великия хуманист Достоевски до пияния гологъз Альоша от Мухосранск, непоколебимо вярват във великата мисия на русия да бъде наставник и водач (по европейски ментор и лидер) на славянството. И, като не срещнат благоговение, обвиняват в неблагодарност. Българите не дължат никаква благодарност на Русия и руския народ. Огромната и искрена благодарност към руската империя за възраждане на българската държава е анулирана само за няколко години от действията на същата тая империя, която смята нова България за задунайска губерния. И това не се е променило от 140г насам. Има едно вярно съждение в бълвоча на политолога. Че изцепката на МВнР прави реклама на изложбата.

#11 Specifier 05.09.2019 в 21:50:22

НЕ УПРЕКВАЙТЕ СТРОГО АБпФКейците КАТО ДИКСИ тия вече 30 г не могат да асимилират, че са загубили привилегиите волно да грабят и лапат. Сал една Сев. кочина им остана - Матушката, тя им е защитата и надеждата, когато ги подгонят, кой друг. А пък Дикси е печен болшевик, лично има доблестта да си признае произхода (от АБпФК-то).Дедо му е бил "истински комунист". Сигурно му е разправял край огъня, вместо детски приказки, как е унищожавал враговете на народа... Така де.

#12 Dox 05.09.2019 в 23:32:02

Пиле със зеле /много го обичам, особено ако пилето е истинско, гледано на село/, Въобще не отклонявам посоката. Това, което правя, е да задам правилния курс, който погрешно е зададен от Опетков, Фючърлеса и ...... кои бяха още там...? Кажи ми, кои са доказателствата днес за имперски домогвания на Русия. Съмнявам се, че с пилешкия си мозък ще можеш ми отговориш. За това ви дадох факти, за да ви помогна да хванете правилния курс, но и това не помогна. Съжалявам! Ти, обаче, Пиле със зеле, като не намери с какво да ми излезеш, реши да използваш ирландско-американските похвати, популярни в адвокатските среди днес и пусна витиеват текст, който ме накара да се замисля за евентуалните ти способности, като адвокат. Струва си. Бандюгите може на опашка да чакат за "услугите" ти. Но, не съм оптимист, защото с този ти пилешки мозък, едва ли ще те допуснат в гилдията. Овца. Разбирам, че ставаш за чеп за зеле. Радвам се за теб! Хубаво е, когато можеш да бъдеш полезен с нещо, па макар и като чеп за зеле.

#13 GETI 05.09.2019 в 23:48:29

Представям си, какво щяха да пишат продажните душички, ако по време на ВСВ съветската авиация беше бомбардирала София? ...па им се чудя и на акъла на руснаците.Много добре знаят, че сме окупирани от фашисткото НАТО. Точната дума е "окупирани', защото раздадените военни бази са безплатни.Неокупираните държави взимат пари за това.Тъй, след като разяснихме статуса на милата ни родина, сега пак казвам- тези руснаци защо се връзват на бръщолевенията на назначената колониална администрация.... Или може би пък Голямата бяла птица от българското МВнР да е тайна агентка на Путин. Дедето тук ше се окаже прав! Щото, доколкото ги познаваме, всичките от МВнР сами едва ли биха се сетили за чак такъв блестящ рекламен ход. И за чак такова провокиране на проруски настроения в България. Само Плевнелиев ги минаваше в това отношение - всеки път, като си отвореше устицата, и симпатиите към Русия в българското общество нарастваха

#14 deowin 06.09.2019 в 00:27:12

>какво щяха да пишат продажните душички, ако по време на ВСВ съветската авиация беше бомбардирала София? Проблемът не е с това, че съюзнически страни са воювали със страна от оста каквато царство България е била тогава. Естествено, че когато се борят срещу фашизма ще водят война срещу съюзниците на фашистска Германия. Доколкото някой е отговорен пред българите за нанесените щети, то е главно правителството на България. Проблемът е в това, което СССР е довлякла в България след войната - репресивният, дисфункционален режим през следващите 45 години. СССР го наложиха, не САЩ. Именно и само затова проблемът ни е със СССР, а не със САЩ. Ако вместо БКП, велика любов със СССР, и строго спазване на линията на ЦК на КПСС, България от 1945-та натам беше била под американско влияние, див капитализъм, и САЩ беше фактически управлявал страната като тяхна губерния, и тази система беше също така репресивна и поругаваща елементарни човешки права, както беше комунистическата, днес щяхме да роптаем срещу САЩ. Кое още не е ясно?

#16 vikki 06.09.2019 в 08:49:57

Гети, самолети на СССР са ударили Варна през 22. 6.1941г. След това Русе, Казанлък и Стара Загора. Подло и в гръб! Чети, Гети, чети - то сляпото окато прави. прочети и за https://faktor.bg/bg/articles/fashistkoto-selo-ravnogor-otkriva-pametnik-na-31-zhertvi-na-shumkarite-razkazva-za-izkormenata-v-shestiya-mesets-sofiya

#17 vikki 06.09.2019 в 09:02:57

Апропо, винаги ще се питам "комуняга" или "русофил" е по-страшната диагноза...

Новините

Най-четените