Георги Първанов: Името на Македония трябва да се съгласува с България

"Това, което мен ме притеснява при всичката симпатия, която изпитвам към Македония... е, че започват да се водят разговори в посока към няколко варианта, някои от които бият по българската позиция". Така Георги Първанов, президент на България 2002-2012 г., коментира конфликта между Гърция и Македония за името на втората.

Той припомни, че нашата страна първа е признала Република Македония с нейното конституционно име, но отбеляза, че сред предложените варианти има такива, които в някаква степен засягат и българските интереси.

"Представете си варианти от типа на това, което четем - Горна Македония, Северна Македония. Това е договаряне в полза на Гърция, но за сметка на България. Името Северна или Горна Македония включва и Пиринския край", отбеляза Първанов в ефира на bTV.

Според него в един момент по въпроса за името на Македония трябва да има съгласуваност и с българската дипломация, както и провеждане на разговори между правителствата на двете страни.

"Не може всяко договаряне да бъде за сметка на България. Ние трябва да отстояваме нашия интерес", посочи той и обясни, че това не се отнася само за отношенията на страната ни с Македония.

В тази връзка Първанов коментира стратегията на Европейската комисия за Западните Балкани. Той посочи, че Солунският дневен ред от 2003 г. е бил по-ясен документ, най-доброто, което ЕС "бяха произвели за Западните Балкани" и е бил "по-ангажиран", докато сегашната стратегия е "по-чиновническа".

Първанов коментира и планираната среща между турския президент Реджеп Ердоган и представители на Европейския съюз във Варна. Той е позитивно настроен за нея, макар да отбеляза, че "не бива да се натоварваме с големи очаквания, когато не знаем какъв ще е резултатът". Първанов посочи, че в Турция има две тенденции - османизация и европейската линия. "Коя ще надделее не е трудно да прогнозираме - Ердоган няма да отстъпи от идеята за османизацията", коментира Първанов. Той посочи, че турският президент не е "лесен дипломат", но бил предвидим.

Първанов даде мнението си и по друга тема от последните седмици - ратифицирането на Истанбулската конвенция и идеята за референдум "за" и "против" нейното приемане.

"Кажете ми колко депутати са прочели документа? И колко избиратели ще го направят?", попита Първанов. Той посочи, че е чел конвенцията и в нея 56 пъти се говори за насилие над жени, което показва какъв е основният акцент. Според него "очевидно някой се опитва да вкара по втория начин и втория проблем" - този за трети пол и еднополови бракове.

Според Първанов може да се направи допитване до гражданите, но то не трябва да е за конвенцията като цяло, а по-скоро за това дали да има еднополови бракове в България.

#1 TheRock 12.02.2018 в 10:26:05

Агент "Гоце" пак се изказа в интерес на разпалване конфликти на Балканите. Кой има интерес? Естествено Русия и Турция. Знаейки че е агент на комунистическите тайни служби, които бяха филиал на КГБ можем да предположим кой го е активирал.

#2 TheRock 12.02.2018 в 10:26:46

Да се нарекат Западна БЪЛГАРИЯ.

#3 TheRock 12.02.2018 в 10:28:18

Няма конфликт Гърция - Македония. Но явно на агент "Гоце" му е вменено задължението да го създаде.

#5 dedo adji 12.02.2018 в 17:08:16

Първанов изкара два мандата без големи гафовсе, но никога не е късно да стане човек за резил. И то, самостоятелно, без някой да го подтиква. Името на Македония трябва да се съгласува с България??? Гоце, името на Македония трябва да се съгласува с народа на Македония и с никой друг. Като името на Мйянмар или Буркина Фасо. И това беше признато от правителството и парламента на България, които признаха Република Македония. И не се отметнаха, да има едно нещо, за което да уважавам български политици. Не трябвало всяко съглашение да е за сметка на България. Уж се пише историк, а забравя, че ВСИЧКИ съглашения след 1878г са за сметка на България. С изключение на договора от Крайова, сключен под натиска на Хитлер, който връща Южна Добруджа. Никой няма да пита България. По-добре да запазим достойно въздържание, поне да не помагаме на малаките да натикат Македония в ъгъла. Помага им половината свят.

#6 TheRock 13.02.2018 в 08:52:14

Агент "Гоце" не е никакъв "историк". Неговата специалност е "История на БКП", което само по себе си е смешно. Той е номенклатурен кадър на ДС.

Новините

Най-четените