Френският посланик се усъмни във волята за реформи

До вчера имаше явна воля в българското правителство да се реформира съдебната система с г-н Иванов, сега има съмнения. Това е коментарът на френския посланик Ксавие дьо Кабан, който изрази очакване пред Нова телевизия новият министър на правосъдието да продължи политиката на Иванов.

Ксавие дьо Кабан определи промените в Конституцията като първата стъпка, напомняйки че България все още е обект на проверка и оценка от ЕК за напредъка в правосъдието и вътрешния ред, заради което излизат и редовните доклади.

„Европейският съюз е свободно пространство, а това означава, че "трябва да има доверие между нас. Трябва да сме сигурни, че правилата и директивите се прилагат във всяка страна", допълва френският представител у нас.

Според дипломата правосъдният министър Христо Иванов е подал оставка, "защото приетата реформа не е тази, която искаше". „Искаме една независима и контролирана съдебна система. Това означава, че трябва да сме сигурни, че този ВСС работи както трябва", обясни Дьо Кабан.

Той е известен с израза за „гнилите ябълки" в съдебната система по делото „Белведере" - скандалът доведе до отстраняването на съдия Румяна Ченалова. Сега той определи Ченалова като „инструмент":

„Може би е била в тази схема за корупция в съдебната система. Сега тя казва доста интересни неща - например, че бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева е била под натиск. Като че ли съдиите днес не са независими хора. Би трябвало да знаем дали съдебната система работи добре, или трябва да се разследва", категоричен бе дипломатът.

#1 goni 10.12.2015 в 16:02:06

Интересно! Дали Френският посланик е независим!? И,ако е такъв, чий интереси защитава той?! А,ако не е? Ама,казва ли ти някой! Смееш ли да питаш?! Шегувам се! Майтап да става! Никой посланик не може да е независим! Освен , ако не представлява самият себе си! Информация за размисъл: Защо никой друг посланик в България не си позволява подобни изказвания? Според мен защото са некадърни! Всички трябва да ги отзоват! И няма нужда да назначават нови! Френският ни стига!

#2 dedo adji 11.12.2015 в 00:13:38

Понякога, много понякога, френският, че даже и американският посланик може да се изтърве и да каже истината. Реформа нито има, нито някой е замислял такава. Реформа ще има, когато видим висш магистрат зад решетки и с отнети имоти.

Новините

Най-четените