Няма да има електронно гласуване на следващите избори

Електронно дистанционно гласуване на следващите избори няма да има, тъй като няма да бъде гарантирана сигурността на вота. Това стана ясно от думите на председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Правната комисия вече одобри на първо четене предложените от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти промени в Изборния кодекс. В тях е предвидено да отпаднат номерата пред имената на партиите в бюлетината. Отлага се електронното гласуване, а машинно ще има само в малки секции.

Кирилов коментира пред БНР, че се очаква промените в Изборния кодекс да влязат на обсъждане в пленарна зала през следващата седмица.

При обсъжданията в правната комисия той е посочил 4 варианта за избягване на ефекта 15/15 - гласуването преференциално за кандидат от листата, чийто номер съвпада с номера на партията в бюлетината. Вносителите на предложенията за промени в ИК изтъкват точно този феномен като причина за премахване на номерата на партиите от бюлетините.

#1 sim4o 06.12.2018 в 15:38:49

Е-вотът ще промени всичко.. Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия .. Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат. С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата .. Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува! Kак ли ще са технологичните подробности? Дали, ще се гласува въвеждайки ЕГН, или със специален индивидуален код? Ако е с ЕГН ще е тарикатско - изведнъж огромен брой хора, отивайки, да рече, до урните, ще разбират, че май вече са гласували - в Русия са, в Русия са - и от там са си пуснали гласа електронно - ей я, системата така казва .. Ако пък е с някакви кодове / както навремето ТАН кодовете, за банкиране в Германия, да речем/ - нищо не пречи, като се купят, още на първия избор данните .. срещу 200-300 лева .. те да се ползват със здраве, и на следващите избори .. та така ще е с Е-вота .. ромските махали, да предвидя от СЕГА, ще са 100% електронизирани .. И тогава предвиждам такъв живот .

#2 sim4o 06.12.2018 в 15:40:36

.. ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо! Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо! А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува. А електронно !? .. Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!! .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша! Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ... Ще има и мнооооого силен емигрантски вот .. " В Русия съм, в Русия съм.." .. .. невероятно много хора от списъците с неясни адреси и Е

Новините

Най-четените