Иван Костов представи своите "Свидетелства за прехода"

"Демокрацията е отворен проект, който се оставя на следващите поколения. Те трябва да са готови да дописват, да я доработват, да я развиват. Как ще бранят нашите деца тази демокрация, която създадохме, след като виждат, че ние самите не смеем да я браним?" - с тези думи бившият премиер Иван Костов представи първата част на мемоарите си "Свидетелства за прехода - 1989-1999".

Премиерата на книгата, издадена от "Сиела", успя да препълни залата във Военния клуб в София. Сред присъстващите имаше бивши депутати и министри от СДС като Екатерина Михайлова, Муравей Радев, Евгени Чачев и др.

На тях и на администрацията, която е подкрепяла реформите на правителството между 1997 и 2000 г. за справяне с икономическата катастрофа и поставяне на първите основи за членството в ЕС, Иван Костов посвети книгата и признателността си.

"Искам да благодаря на тези хора, които в 2,5 години на политически позиции и в администрацията направиха нещо невероятно за собствената си страна, защото й служиха честно и успяха да я извадят от тресавището на една тежка икономическа катастрофа.

"Тези хора заслужават да бъдат познавани от българското общество и техният труд да бъде оценен.

"Реформите не са правени от Костов, правени са от много хора, от правителство, от парламентарна група, политически кабинети, администрация, която вярваше, че трябва да се движи в тази посока заедно с политиците.

"Беше отзивчива към това, което й се поставяше. Тя изпълни невероятни по своята трудност дела. От истинска катастрофа, описана с числа, за 2 години така се преобразуваха нещата, че от ЕС казаха - Изпълнили сте Копенхагенските критерии - това означава, че тези хора наистина са постигнали нещо невероятно.

"Искам да кажа на останалите хора, че българите могат да правят необикновено силни неща. Могат да го правят, стига да са вдъхновени, стига да са убедени, стига да вярват", каза той в речта си пред публиката.

"Демокрацията има нужда от своите защитници"

Костов посочи като "най-голяма своя горчивина" фактът, че след смяната на властта през 2001 г. "огромна част от онези хора не защитиха това, което направиха".

"Защо го изоставиха? Защо обърнаха гръб на напредъка в демократизацията и създаването на пазарна икономика? Когато човек направи нещо, той трябва да го защити, а не да се държи като към нещо чуждо. В тези години имаше един миг, в който аз се чувствах съвършено сам. Или почти - заобиколен от няколко души - за да защитавам цялото това дело?"

"Демокрацията има нужда от своите защитници, тя трябва да се брани. Не я ли браним, няма да я имаме. Голямата тайна на демокрацията и пазарната икономика е, че ако не бъдат защитавани, престават да съществуват, израждат се, деформират се, стават нещо съвсем друго - полуконсолидирана демокрация, олигархия, монополи - какво ли не стават. Но не стават това, към което сме се стремили. Не е важно само да се направи веднъж, демокрацията е отворен проект, който се оставя на следващите поколения. Те трябва да са готови да дописват, да я доработват, да я развиват. Как ще бранят нашите деца тази демокрация, която създадохме, след като виждат, че ние самите не смеем да я браним? От кого да вземат пример? От кого да почерпят сила, като виждат, че родителите им са обърнали гръб на това дело", каза още той.

На въпроса дали има сила, която да "управлява рисковете", пред които се изправя съвременната държава, той отговори:

"Зависи от всички нас. Трябва да браним всичко, до което сме успели да достигнем. Ако го правим ние, вярвам, че това ще повлияе и на политическите сили. Нужни са големи обществени движения, за да се съобразят политиците. Политиците днес имат една ахилесова пета: щом искат да са толкова близо до народа, а народът брани нещо, те би трябвало да се съобразят с него. Механизмът трябва да бъде през активността на гражданското общество. Иначе отивам към директен отговор, който бих искал да спестя".

#2 explorer 12.04.2019 в 12:11:31

@boom, заради хора с подобно виждане за нещата, сме на хала на който сме. Пълни глупости са това това за цветущата българска икономика преди 89-а, както и за боеспособната армия. Още от 70-те стана ясно, че не може да я караме така, но официално не измислиха нищо повече от "снишаването". И затова логично, промените ни отнесоха. И куп лентяи, разибрай пролетариат свикнал да се облажва по "втория начин", сега реве за оновоа време, а безумни младежи родени след това, им се връзват на акъла и ходят да правят зулуми. Истината е проста, това което започна тогава, увисна във въздуха, защото всеки реши, че вече обществените процеси може да продължат по инерция и е дошло време да си оправи положението, по стария начин: с влачене, връзки и дребни далаверки. Та чак до днес, смешно е как висши политици си гушнали по апартаментче, за няма и милион. Толкоз на дребно играем. ...е някои млади хора, успяха да направят гуша, други се покриха, а на някои им поливат цветята над главите. Но тези които сме тук в по-голямата си част, не си развалят комфорта, за да направят нещо за общото благо, предпочитат да мърморят, псуват и надуват клаксони, ако им стигат парите за бензин и гуми. Затова стават плячка, освен на политици, мутри и мафия, вече и на слаботелесни циганета.

#5 explorer 12.04.2019 в 13:42:04

boom, ще ти го напиша пак, за всеки случай. На този хал сме, защото всеки реши да влачи в къщи, в мазето, на вилата. Няма икономика и иновации защото, всеки влачи "материал", ламарина, дъски, тухли, желязо, без да си дава сметка, че без тези елементи предприятията се разпадат. Това започна през 70-те и продължава до сега. Танковете Т-72, са от тогава, лабораториите, АЕЦ-а, ТЕЦ-овете...от 75-а икономиката с едвижи по балистична крива и пропада все по-надолу....единия туризъм и ИТ-та изкарват някакви пари, другото е оръжеен бизнес, газ и храни. Строителството дава някакъв поминък и транспорта в по-малък обем. Растежа се забавя в глобален план, ние не сме конкуретно способни. От югоизточна азия ни заливат с евтина продукция, Китай ни изпреварва в пъти, вече изместват Русия и е въпрос на време да изместят и САЩ като глобална икономическа сила. Единственият ни шанс е да бъдем интегрална част от Европа, и да не ставаме пета колона, на чужди интереси.

#6 Оби Уан 12.04.2019 в 13:51:14

explorer | 12.04.201913:42 Единственият ни шанс е да бъдем интегрална част от Европа, и да не ставаме пета колона, на чужди интереси. -------------------------- Съгласен! Въпросът е и Европа да има самостоятелна политика, за да не сме част от "васал".

#8 explorer 12.04.2019 в 14:49:11

"...Идва Билла и подобни, ''избиват'' всякаква местна конкуренция и малък бизнес, че и така наречената държава ги пази. Продават си продуктите и изнасят целия профит към запад...... Излиза, че най-големия плюс на ЕС и ''демокрацията'', е паспорта и еднопосочен билет. Затова ли се борихме? Къде са образованието, здравеопазване, култура, спорт, регионално развитие? И те ли бяха измислени при СОЦ-а?" бароне, не са билла и подобни виновни, че някои неща с аим поднесени на тепсия. Но също, ако местния бизнес не е конурентен, то ние като потребители печелим от конкуренцията. Спомни си как се захласваше всеки нашенец при първите си стъпки в кой да е западен супер, сега ги имаме на всеки километър-два, поне в София. Ако на някой му харесва повече зад граница, да ходи, ако го приемат и се интегрира добре. Оказа се че именно българите зад граница са най-големия инвеститор у нас. Имам брат, една-година по-малък от мен, от 92-а е в чужбина, аз съм тук, защото така съм решил. Свобода! Говорейки за образование, култура, здравеопазване, не сме ли ние т.е. някои българи, които трябва да ги градим или реформираме. Кой да го направи вместо нас? Да дойдат чужди фирми ли? ...или да си внесем управници? Ако ние не се захванем ДРУЖНО, ще свършим като Левски - светъл спомен, ако някой въбоще си спомни за нас.

#9 explorer 12.04.2019 в 15:18:59

...и понеже ми е петъчно, някой наистина ли смята, че образованието, здравеопазването или културата бяха нещо значимо по соц. времената!? Дип че закачих от единствения ВУЗ, чиято диплома се признаваше без приравнителни изпити - ВНВМУ, другото вървеше само в арабския свят. Здравеопазване....чакай да се сетя, генерични медикаменти и търсене на връзки при доцент или професор, ако се наложи нещо по-сериозно. Култура....явно съм пропаднал про-западен тип, само слушах упадъчна музика и ходех на западни филми, като пуснат, защото ми беше дошло до гуша от съветско батално кино и соц. реализъм. Регионално развитие, ами още родените на село бяха в трудоспособна възраст и представляваха съизмерим процент с градското население, но соц. държавата се погрижи да ги набута в панелки, от които изхода е с буса през Калотина или Дунав-мост.

#10 Kenny McCоrmick 12.04.2019 в 15:19:03

Като ми заговори някой срещу "Билла" и веднага си представям как купува вкисналото сирене за 13 лева килото от бакалията до входа. Някой може ли да ми обясни този мой психологически феномен? Мерси!

#12 Kenny McCоrmick 12.04.2019 в 15:47:53

Бароне, толкова отчайващо липсващи познания за пазарна икономика рядко се срещат... Първо, теб никой не те спира да пазаруваш от леля Пена, клекнала на тротоара до вас. Познавам хора, които не купуват нищо, освен препарати, от веригите. Ходят по селата като луди, харчат бензин като за път до Португалия и обратно и си купуват от производители. Ти правиш ли подобно нещо? Супермаркетът на леля Пена не е супермаркет, а е бакалия. И затваря, защото е малък, мръсен, гнусен, с малък избор и високи цени. Ти, Бароне, само български стоки ли ядеш? Ако всичко на трапезата ти е българско, това значи, че не пиеш кафе, пиеш само българска бира и вино, ядеш единствено бяло саламурено сирене и жълт кашкавал и т.н. Не мога да повярвам, че поне веднъж на няколко седмици не кусваш ни кафе, ни някоя вносна бира, ни синьо сирене/ пармезан/ моцарела. Примерно. Не се хващай точно за тия примери. Изключително грешен мит е, че България не изнася. Напротив, България е един огромен износител на розово масло, на лавандулово масло, на рапично масло, на гъши черен дроб и патешко месо. В челни позиции сме по износ на търбопроводни елементи и медни елементи. На добри места сме и по износ на замразени зеленчуци и плодове. Отиди и кажи на тези хора, които работят за този износ, да го духат със "свободното движение на хора и стоки". Искаш ли? Вместо това бас държа, че си пълниш количките от близката Билла, Лидъл или Кауфланд или може би българските Т-Маркет, Фантастико и Кам, а в свободното си време лаеш против всичко това. От компютърът ти, който е произведен някъде в Азия...

#14 deaf 12.04.2019 в 15:57:28

Т-Маркет не е български.

#15 explorer 12.04.2019 в 16:50:10

"...Но локалния бизнес, няма как да е конкурентен на мастодонти които са близо век на пазара с милиарден стокообмен. Супермаркета на Леля Пена, затвори отдавна кепенци. Същото става и с производители, докарани до просешка тояга от ценови монопол наложен от големите. Затова казах, че участваме в неравноправен съюз. " Тук не съм съгласен, това което важи за бакалията на леля Пена, се е случило в Германия и Австрия с магазинчето на Ханс или Гретхен, само че 25-30 години по-рано, и към момента там не ги жалят и не са се споминали, напротив. Така че дали ще жалеем по отминалите времена или ще си размърдаме мозъците и задниците, си е наш проблем и нашето спасение е в нашите ръце, ако не за друго поне за да дадем пример на децата ни.

#16 Dox 12.04.2019 в 18:09:08

Уиндоус Експлорър, Още не мога да свикна с внушението, което старателно си оставил тук, а именно - на евтин пропагандатор. Ти въобще имаш ли представа какво значи здравеопазване? Това е комплекс от най-различни мерки и дейности, които тогава ги имаше, а сега ги няма. А този сложен комплекс се нарича държавна политика. И за да е възможна, стремежът към печалби трябва да бъде напълно изключен в тази сфера. Първо се започва с превантивните мерки - спорт, пълноценно хранене, добра физическа и психическа кондиция. Това сега има ли го? Погледни младите по улиците - почти всички са или хилави или дебели или патрави и трътлести. След това са другите мерки - образование, практически опит и обучение, техника и технологии и пр. и пр. В резултат - във всяко село тогава имаше най-малкото фелдшер. И точно един такъв, на село, от едно време, вече на преклонна възраст, постави точна диагноза на мой роднина, който се беше подготвил за ампутация, защото така твърдяха от 4 /словом: четири/ реномирани "болници" и се размина само с процедури и лекарства. Ето това е днешното ни "здравеопазване". Освен това, тогава държавата пращаше в чужбина пациенти при по-сложни операции или изискващи техника, която все още нямахме. Колко пъти съм чувал за този или онзи, който се разболял, но го пратили на операция в Австрия или в Германия. А държавата поемаше разходите. Не се налагаше да се кандидатства със стотици документи в този или онзи фонд /и накрая да те отхвърлят/, да се откриват дарителски кампании и пр. И какво съветско батално кино те гони? Не помниш ли сагата "Форсайтови" по телевизията? А английския сериал за Марлоу по Р.Чандлър? Ами "Кралете на комедията", с Чаплин, Бъстър Кийтън и др.? Ами кинопанорамите всяка година, на които гледахме най-доброто от световното кино, при това на съвсем достъпни цени? Ами по селските кина даваха американски уестърни, като "По Мисури" с М.Брандо, "Златото на Маккена" с Грегъри Пек, "Едно време на запад", бях малък, когато ме водиха да гледаме "Траперът" с Антъни Куин. И всичко това беше възможно и леснодостъпно, защото имаше държавна политика. Сега такава няма. Всичко е оставено на "пазара", за да може да се оправдават с него, нищо че той няма място в тези области. В противен случай, ще трябва да си мръднат пръста и мозъчетата. Днес се сещам за 3 държави, които са в състояние да водят самостоятелна политика - това са Китай, Русия, Турция. Всичко останало се е поддало на леността, хедонизма и либерално-глобалистката вакханалия. И като си такъв голям привърженик на сегашната система, какви са тези колхозно-колективистки лозунги дето ми ги вдигаш, като "ВСИЧКИ ДРУЖНО". Нали днес всеки трябва да гледа само себе си, да е егоист и да не го е грижа за другите. И така, видиш ли, всички щели сме да цъфнем и вържем. Е, да, ама не. Резултатите поне са налице. Тях няма как да ги скриеш.

#18 Kenny McCоrmick 12.04.2019 в 19:12:13

Бароне, интересното е, че развивам бизнес в тази държава вече около 9 години и не съм фалирал. Но и гледам да не разсъждавам като леля Пена, защото това е гаранция, че ще фалирам. Аз, например, знам, че в един момент всичките каси, на които се плащат сметки в кеш, ще фалират. Просто бавно, но сигурно, ще си отиде поколението, което плаща сметките си на каса и в брой. И тогава всичките изипейове, фастпейове и кешпейове ще си заминат на м*ната си. И за това няма да е виновна демокрацията, лошият Запад, световната конспирация, илюминатите и масоните, макар че собствениците ще реват на умряло, че е точно така. Общото между магазина на леля Пена и касите за плащане е, че са безобразно остарели, ненужни и неудобни. И по тази причина хората ги изоставят и те фалират. Затова и не са икономически фактор. И затова и няма смисъл да бъдат пазени с идеята просто да си ги имаме. Ти усърдно избегна да отговориш на въпроса дали консумираш вносни стоки и дали пазаруваш от вериги, защото и аз, и ти много добре знаем, че не правиш седмичния пазар в магазина на леля Пена и че не ядеш само мейд ин Бългериъ. А малкият и среден бизнес в България вирее прекрасно и за това има десетки примери, които ти удобно не споменаваш, защото ти развалят тезата. Колкото до МакДоналдс и Старбъкс - много ми харесва как българинът масово ги мрази, плюе, където свари, и има крайно негативно мнение за тях като символ на американския империализъм, па у МакДоналдсо и у Старбъксо ежедневно има опашки и то не само от тийнейджъри. Което означава, че някои хора бая обичат да лицемерничат... П.П.: Нямам кредитна карта...

#20 explorer 12.04.2019 в 21:07:04

dox-e, ти упорито се стремиш да ми вземеш титлата "ефтин политпроп". Каква политика за здравеопазване те гони, това беше ресурс за битка със световния империализъм. Не знам как си ги представяш пълноценното хранене, да не говорим за добрата физическа и психическа кондиция, но със сигурност ги нямаше по онова време. Тогава имаше основно дефицит на всичко, с изключение на хляба, който трябваше да стига, за да няма бунтове. Но това е далеч от здравословна диета. А колкото до фелдшера от онова време, благодари на Господ. Само ще спомена че заради политиката, целокупно народа трябваше да отиде на първомайска манфестация под чернобилски дъждец и мисля да приключим със соц здравеопазването. Колкото до телевизията, ти помниш ли какво даваха всеки петък след "По света и у нас"? Когато казвам всички дружно, нямам предвид соц дружбата. Казвам това, което е казал още Хан Кубрат, а го пише и на сградата на Парламента, но това ще ни струва нещо и като гледам не са мнозина тези, които са склонни да платят цената.

#21 Дракон с кисело зеле 12.04.2019 в 21:49:52

И какво съветско батално кино те гони? Не помниш ли сагата "Форсайтови" по телевизията? А английския сериал за Марлоу по Р.Чандлър? Ами "Кралете на комедията", с Чаплин, Бъстър Кийтън и др.? Ами кинопанорамите всяка година, на които гледахме най-доброто от световното кино, при това на съвсем достъпни цени? Ами по селските кина даваха американски уестърни, като "По Мисури" с М.Брандо, "Златото на Маккена" с Грегъри Пек, "Едно време на запад", бях малък, когато ме водиха да гледаме "Траперът" с Антъни Куин. И всичко това беше възможно и леснодостъпно, защото имаше държавна политика. --- Хахахаха! Има три варианта. Първи вариант - ти си абсолютен идиот. Втори вариант - ти си трол. Трети вариант - ти си трол и абсолютен идиот. Тръгнал с единични примерчета да опровергава тенденция, за която знаят всички. Ъх... Що се отнася до откровенията за пазураването от "супермаркета" на леля Пена - Кени е напълно прав в конкретния случай. Не че нещо, обаче опитът ми с кварталните бакалийки е... Ами... По-високи цени, в пъти по-малък избор, теснотия в магазина, повсеместно удряне в кантара (понякога толкова очевидно, че буквално съм се хилил насреща, когато, примерно, ми кажат, че торбичката с картофи в ръката ми, дето е по-лека от двулитрова бутилка кока-кола, тежи три кила), работно време - особено в семейните магазини - бая относително понятие... Ами, как да предпочета това пред магазините от големите вериги?

#22 Dox 12.04.2019 в 22:46:03

Уиндоус Експлорър, Пак издишаш. От радиацията спасение няма. Ние, които получихме образованието си при соца го знаем. А ти? Ти какво би казал за радиацията, която се влива обилно всяко Божие денонощие в световния океан от АЕЦ Фукушима от м.Март 2011 г. та до сега? Сигурно улавят в мрежичка радиоактивните елементи и ги заравят дълбоко в земята? Толкова дълбоко, че чак в Центъра и, нали така? След това утъпкват пръстта с обутите красиви ботуши /продукт на "пазарната" икономика/ и всичко е ОК, нали така, Уиндоус Експлорър? Завиждам ти! Ти наистина си блажен!

#23 Dox 12.04.2019 в 22:49:04

Пиле със зеле, За теб и трите варианта са подходящи. Има и четвърти, но засега ще го запазя в тайна. Ще бъде изненада-а-а-а-а-а! Дерзай!!!

Новините

Най-четените