Нова възможност

14 години след последното участие на България на световно първенство по футбол страната ни отново ще мери сили с най-добрите на планетата. Това стана възможно след като в края на ноември страната ни получи право да изпрати свой тим на световното първенство за бездомници.

За този шанс се заговори още в средата на август. Тогава компанията „Sports Management Bulgaria" стана партньор на фондация „Homeless World Cup", която организира надпреварата.

В средата на октомври бе даден официалния старт на проекта. За да се стигне до включването на нашия тим сред участниците в шампионата обаче инициативата се нуждаеше от сериозна обществена подкрепа. И тя бързо стана факт, а с нея и добрата новина за одобрението от страна на организаторите на световното първенство за бездомни.

Турнирът ще се проведе между 6 и 14 октомври догодина на "Площада на Конституцията" в Мексико Сити. Това ще бъде десетото му юбилейно издание и в него ще вземат участие рекорден брой отбори - 56 мъжки и 16 женски. Според правилата за провеждането му всеки тим се състои от 8 души.

У нас тези осем ще бъдат избрани измежду 70 момчета, които вече водят подготовка с надежда да попаднат в тима. Сред участниците в проекта са младежите от общинския дом за временно настаняване „Св. София" в квартал „Захарна фабрика" и от частния пансион „Св. Константин" в София, от Центъра за работа с деца на улицата и деца, отпадащи от училище и от аматьорския футболен клуб „Жътвари" от кв. "Столипиново" в Пловдив и от социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова" във Варна.

В ролята на селекционер ще влезе легендата Димитър Пенев, а треньор на тима ни на самото първенство ще бъде Методи Здравков - сина на помощник-треньора на националния отбор Радослав Здравков.

Методи вече работи с момчетата от София и два пъти в седмицата провежда тренировки с тях. Те, заедно с момчетата от Пловдив и Варна ще вземат участие в 10 турнира и именно на базата на показаното там ще бъде решено кои ще са 8-те, които ще представят България.

„Селекцията за такъв голям футболен форум е изключително важна. Тъй като няма да имам възможност да присъствам на всички турнири, ще се допитам и до други специалисти - известни имена, които зная, че следят отблизо работата с момчетата", споделя селекционерът Димитър Пенев.

„За мен най-важното в този проект не е това осем от момчетата просто да отидат на екскурзия в Мексико Сити и евентуално да се представят добре там, което ще бъде доста трудно предвид големия брой участници. Най-важното е всичките 70 участника в проекта да променят поне с малко живота си", разказа мениджърът Виктор Кирков пред БНТ 1.

Той е човекът, който всъщност движи инициативата у нас. Благодарение на него в последните месеци тези момчета са забравили трудностите около намирането на храна, дом и нормални условия за живот.

„Футболът като социален феномен успя да ги промени и въпреки че идват да тренират на 25 км от техния дом и сменят три транспорта, са в залата минимум 15 минути преди тренировка", допълни Кирков.

За подготовка е избрана зала в Челопечене. Подкрепата към проекта е толкова голяма, че тимът вече успя да си осигури и генерален спонсор, както и няколко по-малки такива.

„Тези момчета попиват много бързо, а когато имат желание и са по-будни могат да правят и чудеса", разказа треньорът Методи Здравков пред БНТ 1.

„За мен това е огромна отговорност, тъй като за първи път от 14 години български футболен отбор отива на световно първенство. Имаме големи надежди за представянето ни в Мексико, но не това е най-важното. За мен приоритетно е ежедневната работа с младежите, която да им помогне да се интегрират в обществото и да започнат нормален живот", допълни още наставникът.

Самите момчета също са доволни от участието си. Споделят, че всичко върви добре и че футболът им дава страшно много. И поне докато тренират и играят не мислят за проблемите. Някои от тях усетиха ползите от включването си в този проект и вече имат поне работа.

В световен мащаб ефектът от провеждането на шампионата е безпрецедентен. Проучванията показват, че над 70% от играчите променят живота си към по-добро. Нищо чудно и част от българските момчета да успеят да постигнат това.

Новините

Най-четените