"Пияници, хомосексуалисти, прелюбодейци, адът ви зове"

На световното първенство по ръгби, което се провежда в момента, е пълно със звезди. Но липсва и една суперзвезда. Австралийската федерация изхвърли Израел Фолау от отбора заради публикация в Instagram. Тирадата на Фолау, в която са намесени хомосексуалисти, атеисти, Исус и прелюбодейците, е наистина чудовищна.

Но първо - кой е той?

Фолау е на 30 години и дебютира за националния отбор през 2013-а. Започва да играе блестящо от първия си двубой и се превръща в един от основните играчи на "кенгурутата" в следващите години.

Клубната кариера на Израел също е впечатляваща и той има три титли на Австралия, както и победа в Super Rugby-2014 в биографията си. Големият му пропуск обаче е пълноценно участие на световно първенство.

През 2015 г. той пропусна няколко мача на мондиала заради контузия, а през насотящата 2019-а - заради религиозните си убеждения.

Израел счита себе си за дълбоко религиозна личност и е уверен, че дължи всички спортни постижения на Бога: "Чета Библията всеки ден. Тя ми дава усещане за мир и спокойствие, които не мога да намеря никъде другаде. Тя ме ръководи и напътства. Тя отговаря на всички мои въпроси. Разбрах, че всичко, което ми се случва, е Божият план за мен. Може би някой ден ще загубя всичко, което имам, но Исус винаги ще остане с мен."

Фолау е отгледан в семейство на мормони, но след това се присъединява към Световното братство на божията асамблея - една от най-известните протестантски църкви в света. Възгледите й са изключително консервативни и включват пълното отхвърляне на хомосексуалността, алкохола, наркотиците и абортите.

Израел споделя открито своите възгледи пред света и активно поддържа страница в Instagram, състояща се почти изцяло от библейски цитати и мисли за Бог и религията.

Често критикува "греховността на хомосексуалността", което предизвиква силен отзвук сред феновете.

Така например през 2017 г. австралийските власти искаха да разрешат еднополовите бракове, а идеята беше подкрепена от всички от ръгби отбора на Уоротас с изключение на един.

"Обичам и уважавам всички хора заради тяхната вяра и възгледи, но лично аз не подкрепям гей браковете", обясни Фолау.

През април 2018 г. той публикува пост в Instagram със съдържание: "Мястото на гейовете е в ада, докато не платят греховете си и се върнат при Бога."

Австралийската федерация по ръгби (FRA), загрижена заради радикалните убеждения на един от най-добрите си играчи, поиска обяснение.

"Коментарът на Израел отразява само личните му религиозни убеждения, а не мнението на нашата федерация. Вярваме, че ръгби е игра за всички, независимо от националност, сексуална ориентация, пол и религия. Ние разбираме, че думите на Израел разстроиха много хора, така че в близко бъдеще ще предприемем мерки по този въпрос", каза изпълнителният директор на FRA Рейлин Касл.

Изглеждаше сякаш Фолау и федерацията са сключили мир, но той продължи само една година. През април 2019-а Израел публикува нов пост, в който изпращаше в ада не само гейовете: "Внимание! Всички пияници, хомосексуалисти, прелюбодейци, лъжци, крадци, атеисти и идолопоклонници! Адът ви чака! Покайте се! Само Исус ще ви спаси. Всички, които живеят в грях, ще се окажат в ада. Но Исус Христос те обича и ти дава шанс да се отвърнеш от греха си и да дойдеш при Бога."

Тези думи са перифразиран цитат от Библията. Публикацията събра над 70 хиляди харесвания (включително от двама съотборници на Израел в националния отбор), но още повече - коментари на възмутени потребители.

Този път австралийската федерация не успя да овладее скандала и прекрати 4-годишния договор на Фолау на стойнст 4 милиона долара, подписан само няколко дни преди инцидента.

От федерацията заявиха, че думита на играча са хомофобски, а правилата на FRA забраняват всякаква дискриминация.

Фолау оспори санкцията, тъй като според правилата договорът на един играч се прекратява само в случай на "изключително грубо погазване на правилата", каквото смята, че не е направил. След тридневно изслушване Дисциплинарната комисия обаче заключи, че Израел е направил именно това. Така контрактът му беше официално прекратен.

Няколко дни по-късно играчът остана и без договор със своя личен спонсор - марката за спортно облекло Asics, а Land Rover си взе автомобила, предоставен на звездата по силата на договора с федерацията.

FRA скъса всички връзки с Фолау и го уволни, а спортистът бе изхвърлен не само от националния отбор, но и от клубния си.

Историята на Фолау раздели Австралия на два лагера: едните смятат, че Израел правилно е наказан за хомофобия, а други - че това е нарушение на правото на вероизповедание и изразяването на мнение.

Дори австралийските ЛГБТ активисти не смятат ситуацията за еднозначна.

Шефката на движението You Can Play Сара Когод е убедена, че Фолау има право да споделя мнението си: "Изи, без съмнение, може да вярва във всичко, което си поиска. Той има право на мнение, но не и с тези думи. Бихме могли да разрешим някои ситуации по-деликатно, но все пак се случват грешки. Но как едновременно да защитаваме правото на свобода на словото и правата на малцинствата?".

Даже Националният строителен съюз на Австралия взе отношение и защити Фолау. Неговият президент Дарън Грийнфийлд е убеден, че хората не могат да бъдат уволнявани заради убежденията си: "Той има собствено мнение. Не мисля, че това трябва да бъде причина за уволнение. Ако Фолау имаше различна гледна точка, тогава всички биха били щастливи. Но не е ли това дискриминация? Той пострада само защото мисли различно от мнозинството."

Главата на FRA Касл пък смята, че всеки играч има право да изразява мнение, но "по уважителен начин".

След случая с Фолау, Световната асоциация на ръгби играчите (RUPA) организира семинари, за да обясни на състезателите как да споделят вярванията със света, без да си навличат неприятности.

Но в случая с Израел всички загубиха - Уоротас бе лишен от един от най-добрите си играчи, Австралия се мъчи на световното, оттеглиха се спонсори, а Фолау всяка седмица е в съда.

А там му е много тежко, защото звездата е на ръба на банкрута, въпреки че само допреди няколко месеца беше милионер.

Израел дори стартира кампания в популярния уебсайт GoFundMe и помоли фенове и симпатизанти да дарят пари за борбата му с федерацията. Целта му е да събере 3 милиона австралийски долара (почти 2 милиона щатски).

Още през първата седмица събра повече от половин милион и щеше да събере парите с лекота, но GoFundMe прекрати кампанията поради нарушения на правилата. Оказа се, че сайтът насърчава равенство и толерантност. И всички дарени пари бяха върнати на изпращачите им.

Добрата новина за Израел е, че кариерата му ще продължи в националния отбор на Тонга - родината на неговите предци. Той получи разрешение за участие в международни мачове и първият му турнир за новия отбор ще бъде Купата на Океания, който започва през октомври.

Но не се отказва и от битката си с FRA и до декември Федералният съд на Австралия ще се опита да убеди двете страни да намерят решение, което ги устройва. В противен случай първото заседание ще се проведе през февруари 2020 г.

Фолау няма намерение да променя възгледите си, а наскоро дори каза, че "дяволът вдъхновява много деца по света да мислят за промяна на пола", а бракът на мъж с мъж е "отвратителен за Бога".

Ето част от убежденията на ръгбиста, разпространени в социалните мрежи:

• Не мога да съдя другите хора. Само Бог може да прави това. Много съгреших. Поех пълна отговорност за това и се извинявам всеки ден. И разбирам защо много хора не са съгласни с това, което пиша. Това е нормално. Всеки има право да се съгласи с нещо или да не се съгласи с него.

• Сигурен съм, че споделянето на библейската мъдрост е много добро нещо. Затова пиша в Instagram и отговарям на всички въпроси, които хората ми задават за вярата. Веднъж ме попитаха: "Какъв е Божият план за хомосексуалистите?". Отговорих, че моето разбиране е, че Бог има един план за всички грешници. В Библията е казано, че всички те няма да могат да влязат в Божието царство. Не познавам човека, който ми зададе въпроса. Просто исках да го просветля от чисто сърце и честно да отговоря на въпросите му. Знам, че мнозина не разбират това, но съм сигурен, че Библията е истината, а истината често е много трудна за проумяване.

Това е моето убеждение. Виждате, че някой човек се е запътил към пропастта, а вие имате шанс да го спасите, но той не иска да промени курса си и не иска да слуша. Но трябва да му кажете истината колкото и болезнена да е тя. Иначе със сигурност ще падне в тази бездна. В случая говорим за греха, който е описан в Библията. И не само за хомосексуалността, но и за много други грехове, които и аз съм извършвал. И всеки човек, независимо дали е мъж или жена, няма да попадне в Божието царство, ако съгреши и не поиска прошка за това.

• Но не винаги съм мислил така. Израснах в религиозно семейство, но не придавах особено значение на вярата. Ходих на църква всяка неделя, защото родителите ми очакваха това от мен и не исках да ги разстройвам. През 2009 г. напуснах мормоните и макар да не бях най-добрият послушник, все пак вярвах в Бог. Но чувствах празнота и се опитах да я запълня с други неща: алкохол, жени и грехове. Всичко това ме съсипа емоционално. И така беше, докато не открих новата църква.

• Мнозина смятат, че съм хомофоб и имам някакви проблеми с гейовете, но това е невероятно далеч от истината. Моята снимка беше на корицата на списание Star Observer, посветена на Bingham Cup, турнир по ръгби за хора с различна сексуална ориентация. Подкрепих този турнир. Не съм хомофоб.

• Твърдят, че греша. Много често - по агресивен начин. Но това е нормално. Всеки има право на мнение. Не очаквам всички да вярват в същото като мен. Това се отнася и за моето семейство, съотборници и приятели, сред които има гейове. Но вярвам, че Божият път е най-правилният и ще продължа да говоря за него. Защото всеки има шанс за изкупление.

• Казах на австралийската федерация, че не съм искал да обидя никого в Instagram, но не мога да се крия и да се срамувам от това, в което вярвам. Отговориха ми, че медиите, спонсорите и много други хора оказват голям натиск върху тях и ги разбирам. Това е просто бизнес.

Вярата ми е много по-важна от спортната кариера. Това не е въпрос на пари и договори, а въпрос на това, в което вярвам. Обичам ръгби спорта и не искам да му навредя.

#1 Specifier 04.10.2019 в 12:46:29

ЕДИН ПРИМЕР за достойно поведение, в защита на свободата на словото. Защото Свободата на словото е майка на ВСИЧКИ СВОБОДИ. Махни я и нищо не остава - идва някаква форма на диктатура, или не дай си Боже, тоталитаризъм. Изглежда това последното ни чака - настъпва Неомарксизма...

Новините

Най-четените