Токио получи Олимпиадата след 7 години

Международният олимпийски комитет определи Токио за домакин на Лятната Олимпиада през 2020-та година.

Токио, Мадрид и Истанбул спориха за домакинството, като до финала достигнаха Истанбул и Токио. Решаващото гласуване посочи доста категорично в полза на японците - 60:36 гласа в полза на Токио.

Това бе пети опит на Турция за домакинство в Истанбул, и едва втори за Япония, но кандидатурата на Токио бе определена за по-добра.

Токио вече е бил домакин на Олимпиада през 1964-та година, а Япония два пъти е организирала и Зимни олимпийски игри.

За да убеди МОК, че в Япония Олимпийските игри ще са в добри ръце, Токио вече сложи 4.5 млрд. долара, т.е. половината от предвидената сума, в специален фонд в банка за финансирането на начинанието.

Тя обеща да предложи едни от най-сигурните улици на света, инфраструктура на най-високо ниво за Олимпиадата - 85% от съоръженията се намират на по-малко от 8 км. от олимпийското село.

Ще бъде изграден и национален стадион с 80 000 места с подвижен покрив, наподобяващ космически кораб на стойност 1.3 млрд. долара.

В първия кръг на изборите Токио поведе, а Истанбул и Мадрид събраха еднакъв брой гласове. МОК приложи втори тур на избори между Истанбул и Мадрид и гласовете във втория тур бяха 94 за Истанбул и 49 за Мадрид.

При третото гласуване делегатите трябваше да избират между Токио и Истанбул, като в крайна сметка предпочетоха столицата на Япония.

Новините

Най-четените