Каква победа ни трябва над Франция? Служебна

Волейболистите ни все още могат да останат в битката за Рио 2016. За целта обаче трябва да извършат подвиг, граничещ с научната фантастика - победа с 3:0 над европейския шампион и носител на трофея в Световната лига Франция. При това с разлика от най-малко 21 точки...

В четвъртък вечер нашите бяха разбити с 0:3 от Русия, която вече се класира за полуфиналите. А "петлите" отнесоха със същия резултат аутсайдера Финландия.

При чист успех в петък вечер над французите и двата отбора ще имат по две победи, 6 точки и 6:4 гейма. Тогава ще бъде приложен четвъртият показател при определяне на класирането - точковият коефициент. На този етап Франция е отбелязала 170 и е допуснала 133 точки. А показателят на родните национали е 161:164.

Това означава, че резултатът в трите части трябва да бъде от порядъка на 25:18, 25:18, 25:18. Далеч по-вероятно от гледна точка на математиката изглежда да запишем служебна победа, при която се присъжда 25:0, 25:0, 25:0. Например ако съперниците забравят да дойдат в залата или самоволно напуснат полето, недоволни от някое съдийско решение.

Здравата логика диктува, че по-скоро и двамата селекционери ще пуснат резервите. Така Пламен Константинов ще даде шанс на младите състезатели, а колегата му Лоран Тили ще запази звездите си за решителните мачове в събота и неделя. По регламент за игрите в Рио се класира само победителят в турнира, а вторият и третият отиват на световната квалификация в Токио през май.

България не успя да стигне до трета поредна олимпиада. В Пекин 2008 финиширахме пети, а в Лондон 2012 - четвърти.

Новините

Най-четените