Цвети Пиронкова с нова победа на „Уимбълдън”

Първата ракета на България при жените Цветана Пиронкова записа нова победа на третия турнир от Големия шлем - „Уимбълдън". В мач от третия кръг на надпреварата Цвети би с 6:2, 6:3 Вера Звонарьова.

Така българката си върна на третата в световната ранглиста за миналогодишното поражение в същата надпревара. Тогава Пиронкова и Звонарьова се срещнаха на полуфиналите.

Цвети започна колебливо днешния мач след като изоставаше с 0:40 при подаването си в началото. След това обаче българката демонстрира смела и агресивна игра, докато съперничката й допусна куп непредизвикани грешки. В първия сет Пиронкова успя да отрази всичките шест възможности, които Звонарьова имаше, за да пробие началният й удар. За да стигне до победата в тази част й бяха необходими само 32 минути.

Преди втория сет рускинята поиска медицинска помощ заради проблеми с глезена на десния крак. След това тя така и не успя да се справи с доминацията на Пиронкова и направи само един пробив в сервиса на Цвети.

В следващия кръг в спор за място на четвъртфинала Пиронкова ще се изправи срещу Винъс Уилямс. Срещата е повторение на четвъртфинала от миналата година когато Цвети спечели с 6:2, 6:3.

Освен това през 2006 г.  пловдивчанката отстрани Винъс в среща от първи кръг на Australian Open в изключителен трисетов трилър, завършил 2:6, 6:0, 9:7.

Единствената победа на Уилямс в мачовете срещу Пиронкова бе през 2005 г. на полуфиналите в Истанбул - 6:1, 6:3.

С успеха си днес Пиронкова спечели 77 400 евро от наградния фонд и 280 точки за WTA ранглистата. Както е известно, българката има да защитава 900 точки от миналата година.

Новините

Най-четените