Как един играч от НФЛ накара американците да горят своите Nike артикули

Голям скандал избухна в САЩ около новото рекламно лице на спортната компания Nike.

Критично настроени хора в социалните мрежи започнаха да изхвърлят и унищожават своите дрехи и обувки на Nike, недоволни от появата на състезателя по американски футбол Колин Каперник в реклама на марката.

Каперник е човекът, който преди две години даде начало на протестите срещу расовата несправедливост и полицейското насилие в Америка, като коленичи по време на националния химн. Впоследствие това стана масова практика в Националната футболна лига на САЩ (НФЛ), която предизвика възмущението на президента Доналд Тръмп.

След протестите си бившият куотърбек на Сан Франциско Форти Найнърс загуби мястото си в лигата и не успя да си осигури договор с нито един от отборите. Той даже направи неуспешен опит да съди собствениците на НФЛ.

Рекламата на Nike с негово участие още не е пусната, но вече се появи снимка от нея с лика на Каперник и надпис "Вярвай в нещо, дори това да значи, че жертваш всичко".

В Twitter бързо набраха скорост тагове като #BoycottNike и #JustBurnIt ("Просто го изгори", игра на думи със слогана на компанията Just Do It), а потребители вече показват различни начини, по които се отървават от своите Nike артикули.

Други обаче подкрепят Каперник и одобряват решението на Nike да го направи свое лице, затова споровете стават все по-разгорещени.

Настоящата рекламна кампания е по повод 30-ата годишнина от използването на слогана Just Do It и в нея ще участват още двама играчи от НФЛ - Одел Бекъм-младши и Шакийм Грифин, както и тенисистката Серина Уилямс, баскетболистът ЛеБрон Джеймс и други спортисти.

На старта на кампанията Nike определи Каперник като "един от най-влиятелните атлети от своето поколение".

Миналата година спортистът подписа договор с издателство One World за 1 млн. долара, за да напише книга.

#1 Nikkor 05.09.2018 в 10:25:40

Колин Каперник не мое малкото си име да напише, обаче щял да пише книга. Иначе мед ми капе на сърцето като гледам как хамериканците се самоизяждат. Едната половина се самоосъжда и самобичува, другата половина е готова да грабне оръжие и да изтрепе първата. В състояние на тиха, пълзяща гражданска война са. Хак им е. Ама той Путин ги праи тия работи, нъл тъй?

#2 maznislav 05.09.2018 в 12:49:22

Те пък щото в Русия са цъфнали и вързали. Да се преклоним пред великия самолетоносач "Кузнецов" само да се вдигне пушека да се види къде е.

#3 deowin 05.09.2018 в 19:18:46

>Иначе мед ми капе на сърцето като гледам как хамериканците се самоизяждат Онзи момент, в който не само сам и непопитан признаваш що за дребнава и злобна душица си, но че се и гордееш с този факт.. А тези, които горят продуктите на Nike са пълни идиоти. Какво точно си мислят - че като си изгорят маратонките Nike ще им върне парите, с които са ги купили? Nike са си направили сметката, че колкото радикализирани консервативни идиота загубят като клиенти заради Каперник, поне толкова радикализирани либерални идиота ще спечелят като клиенти. Ако не друго, то идиотите на тази планета съвсем не са в недостиг. Иначе кампанията с Каперник и цялата история около него заслужено тригърна тръмпанарите, защото те не можаха да преглътнат, че е възможно някой да има принципи и съвестно да ги отстоява с достойнство на всяка цена. За разлика от Тръмп, който няма идеали освен личната изгода, и безгръбначните републикански конгресмени, които си траят докато Тръмп погазва всички принципи на предците им, на основата на които е изграденат държавата им. А Каперник заплати с кариерата си на професионален спортист, която е голяма част от живота му. Естествено, че в колениченето няма нищо неуважително към химна или флага - ако нещо, то е по-уважително да стоиш на коляно с преклонена глава, отколкото прав. Просто когато очевидното не ти е угодно си измисляш някаква удобна реторика. Че тя е тотално безумна няма точно никакво значение - повече от очевидно е, че нищо разумно и рационално няма никакво значение за избирателите на Тръмп.

#4 sim4o 05.09.2018 в 20:23:28

maznislav | 05.09.201812:49 Те пък щото в Русия са цъфнали и вързали. ... ---------------------- Дори и русофилското сайтче да се обърка, и да пусне някоя статия дето да не е за Русия, а за други работи - все ще се намери некое русофилче - човек, вторачен постоянно все на изток .. дето да отклони дискусията, накъм руските неща. Иначе да. В Русия не са цъфнали и вързали, там има експлоатация на човек от човека. Там Путин и министрите-капиталисти поддържат буржоазно управление , там човек за човека е вълк ..! Вей червено знаме , о ти maznislav , размахвай сърпове и чукове. Вярвай - Путин пада скоро , барабар със всите олигарси и експлоататори .. Много мина , мъничко остана!

#5 sim4o 05.09.2018 в 20:35:51

maznislav | 05.09.201812:49 -------------------- А пък в Русия бият и негрите! https://www.webcafe.bg/id_1841621518/fpage_2/ В Воронеже снова избили африканца iz.ru›584549…v-voronezhe-snova-izbili-afrikantca .. В минувшее воскресенье в Воронеже местные подростки .. В Воронеже снова избили африканца По данным сотрудников милиции, на гражданина Кении Рахмана Салима набросилась . ... Это уже третье нападение на африканца в Воронеже за год. ------------------------- oldimg1.ria.ru›incidents/20101208/306204780.html Суд в среду приговорил воронежского студента, избившего в мае этого года гражданина ... Африканец, который живет в Воронеже более десяти лет, работает барменом в одном з кафе В Воронеже избили двух африканцев . ---------------------- front06.dni.ru›incidents/2006/1/11/75756.html .. В Воронеже избили двух африканцев, все проишествия сегодня . ... Два гражданина Судана были избиты в Воронеже. Инцидент произошел в минувший понедельник в Железнодорожном районе Воронежа. ------------------ Сегодня, 10 февраля, Центральный районный суд Воронежа начал рассмотрение апелляционной жалобы африканца, избитого ... двумя бывшими членами националистической организации «Русское национальное сопротивление». gazeta.ru›2005/01/31/last146755.shtml ----------------- 15:29 В Воронеже двое подростков избили .. В минувшие выходные в центре Воронежа был зверски избит ..., гражданин Гвинеи-Бисау Антониу Гомиши. ------------------- Чак като паднат министрите-капиталисти и Путин, там ще има дружба между народите, нали приятелю maznislav ? Вей за сега червеното знаме из форуми, другарю !

#6 Spider 05.09.2018 в 21:24:26

Бен Шапиро пак ги разкости днес - по негови данни, КК е просто слаб играч, който не е жертвал нищо, не е от гетото - осиновен е от бели, и протеста в подкрепа на BLM като цяло е основан на грешното убеждение, че в Америка черните биват систематично избивани от полицаи. Цялата работа е за да могат черните да пазарят още повече найкове, понеже, според БШ, афроамериканците влагат до 30 % повече средства в маркови облекла, коли и пр. Deowin-e я кажи ти гледа ли го тоя убавец в НФЛ ? Отделно от това слогана "Вярвай в нещо, дори и да се налага да пожертваш всичко." звучи сякаш идва не от Найки, а някаква радикална терористична организация.Заменете футболиста с Осама Бин Ладен и ще видите как хубаво приляга. Глупава история.

#7 deowin 05.09.2018 в 22:41:53

>по негови данни, КК е просто слаб играч За щастие NFL води обстойни статистически данни, което напълно обезсмисля личното мнение на някаква си говореща глава, консервативния политически коментатор Бен Шапиро, дори и когато то е формулирано като някакви неназованите, нецитирани "негови данни" без друг източник освен телесните му кухини. Ето официалните данни от самата NFL: http://www.nfl.com/player/colinkaepernick/2495186/profile Според тях е бил избран 36ти от 254, което го слага в челните 15%. През следващите 6 сезона, в които играе, е класиран някъде в средата на всички quarterbacks на професионални отбори в NFL: https://www.washingtonpost.com/graphics/2017/sports/kaepernick-tracker Според някои статистики (ярдове) е 2ри в лигата, според други (успешни пасове) е 7ми. И прочие: https://www.complex.com/sports/2017/08/kaepernick-is-better-than-most-quarterbacks/the-breakdown Не виждам статистика, според която да е "слаб играч". >не е от гетото - осиновен е от бели Не че разбирам защо е нужно Каперник да е имал ужасно тежко детство за да има право да има някакви принципи, които да отстоява, а и да си осиновен не звучи точно като безгрижно детство. >я кажи ти гледа ли го тоя убавец в НФЛ ? Какво значение освен точно никакво би могло да има това в случая? Дори минималната вероятност ти наистина да мислиш, че би могло да има каквото и да било значение, би те поставила плашещо близо до дефиницията на пълен идиот. Ти такъв ли си? Ако не, то не би било лоша идея да престанеш да задаваш идиотски въпроси, защото човек може лесно да се обърка, че идиотските въпроси са зададени от идиот.

#8 Spider 05.09.2018 в 23:11:57

Гледай сега, тоя "идиотски" въпрос ти беше зададен, щото ми беше интересно какви са твоите наблюдения за играта на КК. Аз НФЛ не гледам по принцип, не съм фен - защото скочи да защитаваш убавеца, помислих, че ти си фен на играта му. Мисълта ми за гетото е, че реално до момента, в който КК изразява неуважително отношение към флага и химна на родината си, той няма големи жертви, нито пък големи спортни постижения. Шапиро направи добър паралел с Мохамед Али, като Али е бил действащ шампион и е платил с години от живота си, за да се върне на върха. КК никога не е бил на върха. Отделно за мнението, че е слаб играч, се позовавам повече на Шапиро. Ако е доста добър - окей, моя грешка. Но единствения начин по който си обяснявам защо и досега не го искат отборите, защото по пътя на логиката той е повече от вреда, отколкото от полза за един отбор - bad publicity. Та явно не е и много добър играч, за да превъзмогне тоя bad publicity. Отделно тоя слоган и тая кампания са много тъпи.

#9 deowin 05.09.2018 в 23:55:07

>щото ми беше интересно какви са твоите наблюдения за играта на КК А, сериозно? >Аз НФЛ не гледам по принцип /facepalm >помислих, че ти си фен на играта му Удобно би било да съм му фен на играта, защото би означавало, че имам лични предубеждения, които не са свързани по никакъв начин с отстояването му на принципи. Но не съм фен на играта му. Фен съм на хора с принципи, които вярват в тях и ги отстояват дори това да им коства кариерата или друга съществена част от живота. Или дори самия живот. >КК изразява неуважително отношение към флага и химна на родината си Като коленичи с наведена глава? Обясни как точно това представлява неуважително отношение. Нека се опитам да позная - неуважително отношение е защото говорещата глава на Бен Шапиро казва така. >той няма големи жертви, нито пък големи спортни постижения За жертви преди това не говорим, говорим за това, че жертва кариерата си за да отстоява принципите си. Това, виж, се случи. Постижения.. според мен да си играл 6 сезона като quarterback в NFL е доста добро спортно постижение. Все пак такива са няколко десетки души на планетата. Ако си сред тях, това те поставя в горните 0.00002% от американците, или 0.000001% от всички хора. >Отделно за мнението, че е слаб играч, се позовавам повече на Шапиро. Ще го сложа в контекст - анонимен българин, който по принцип не гледа NFL, се доверява повече на мнението на политически коментатор и юрист по образование относно спортните качества на quarterback в NFL, което мнение е напълно противоположно на официалната статистика на NFL. И нищо в това не ти прави каквото и да било впечатление? Нищо? >Отделно тоя слоган и тая кампания са много тъпи. "Много тъпи" е необорим аргумент, особено когато излиза от устата на човек, чието лично мнение за професионален играч на спорт, от който той не се интересува, е формирано на основата на (изкушавам се да каже "копирано дословно от") необоснованото лично мнение на политически коментатор юрист. Впечатляващо. Но, да, разбираемо е как това да имаш принципи и да ги отстояваш на всяка цена (което единствено казва "слоганът") може да се струва "много тъпо" за човек, който никога не е имал и никога няма да има принципи, различни от единствения характерен за тълпата универсален принцип - гъзоугодничеството.

#10 Spider 06.09.2018 в 02:33:37

Точно така пич, превъртай тъпометъра. Продължавай ми още, как някакъв тип, който ако беше роден в България щеше да е максимум футболист на Ботев Пловдив, заработва милиони доларес в толерантна, развита и напредничава държава, и в замяна не показва елементарно уважение към флаг и химн на родината, защото подозира някъде че имало си дискриминация. Не се коленичи, ако ти не го разбираш, не мога да ти помогна - и правилно ги боли шмайзера от НФЛ, че бил толкова добър играч - като нямаш елементарно възпитание те изритват. Твай. Изсмях се на частта за принципите - то и Осама бин Ладен и той отстоя принципи, "Вярваше в нещо и пожертва всичко". И Кадафи също вярваше в принципите си, когато поръча да взривят самолета над Локърби. А камикадзетата, които скачаха на тировете или си правеха бомби в къщи - те също вярват в принципите си и се жертват, дори и живота си. Фен ли си им на тия "герои", жертвали много в името на принципите си ? Кампанията е тъпа, щото е направена тъпо. Целта - да накарат младия анти-Тръмп либераст и младия афро-американец, да напазаруват още повече маратонки. Всички други им се смеят на двусмислените слогани, и на избора на трендинг типове, с цел да изкарат още някои и друг долар от точно тия типове. Което е тъпо. И за финал - И гледам НФЛ btw, но не го следя. Не съм фен, ако бях, щях да го следя. Та не си и спомням КК особено, затова и най-възпитано те попитах. Държиш се свински, мен, и в една реална обстановка би изял няколко шута в зурлата, най-приятелски ти го казвам.

#11 deowin 06.09.2018 в 16:29:38

>превъртай тъпометъра Като задавам въпроси на тема, която сам признавам, че изобщо не ме интересува? Не съм особено добър в този вид тъпотия. >ако беше роден в България Аха. А ти ако беше роден в САЩ щеше да си минал Безос по богатство. Ако, ако, ако.. това ако е много любимо на хората, които иначе са затънали до шия в акото на собствената си посредственост, и нямат доблестта да признаят, че си е тяхна вина, и че съществуват далеч не толкова посредствени хора, колкото тях. Разпозна ли се? >Не се коленичи, ако ти не го разбираш, не мога да ти помогна Неизненадващо. Ти наблюдаемо не можеш да помогнеш дори на себе си. >Осама бин Ладен и той отстоя принципи Принципите на бин Ладен се споделят от някакво количество хора, предполагам десетки милиони. Принципите на серийните убийци се споделят от стотици или хиляди. Принципите на Каперник се споделят от милиарди. Да, разликата е само количествена, но и основополагащият принцип на човешките общества е този на взаимно съгласие за морални ценности - приетите, допустими морални ценности са тези, които се споделят от най-много хора. Другите видове ценности се наричат асоциално поведение и се заклеймяват от обществото като социални девиации. Точно заради това бин Ладен и серийните убийци са девианти, а Каперник е стожер на общоприети човешки ценности като равноправие, справедливост, хуманно отношение към всички хора. Обществото вижда качествена разлика, която не изчезва магически ако ти не я виждаш или умишлено си затваряш очите за нея, защото не ти е удобна за дневния ред. >Кампанията е тъпа, щото е направена тъпо Трудно мога да си представя по-безумно безсмислено изречение. Ако те питам защо е направена тъпо, предполагам ще кажеш, че е защото е тъпа. Кръговата логика, виждам, ти е сила. >Целта - да накарат младия анти-Тръмп либераст и младия афро-американец, да напазаруват още повече маратонки. Несъмнено. Което изобщо не означава, че принципите, зад които Nike мнимо застават, не са достойни. Достойни са. Ако утре Adidas реши да продава маратонки с кампания, в която се отрича нацизма, докато същевременно спонсорира спортни състезания на скинхедове по хвърляне на ножове в мишена с изобразен евреин, то това би било същият вид лицемерие като това на Nike днес, но точно по същия начин не би означавало, че отричането на нацизма не е достойно. Достойно е. >И гледам НФЛ btw А, гледаш значи? Или не: >Аз НФЛ не гледам по принцип Кое е все пак? Или сам не знаеш и се обърка в собствените си думи за собствените си вкусове? Хайде помисли и реши дали гледаш или не, вместо сам да си противоречиш във всеки следващ коментар. >в една реална обстановка би изял няколко шута в зурлата Много мило. Но не забравяй, че нямаш идея кой съм, и, съответно, няма как да си сигурен кой ще е изяждащият шутове в една хипотетична среща. И аз не знам, естествено, и точно затова не съм аз този, който говори големи и празни думи, удобно настанил задника си на виртуален бабаит зад клавиатурата. Зад клавиатурата е много лесно да си 200-килограмов двуметров шампион по джудо с 50см бицепс и да вдигаш половин тон от лежанка. А, или да позная, току-що те описах възможно най-точно? Случайно попадение..

#12 Дракон с кисело зеле 06.09.2018 в 18:35:55

Аз само да кажа, че Бен Шапиро е абсолютен олигофрен, дето не заслужава доверие и за две стотинки.

Новините

Най-четените