Пресечна точка "Надежда"

 

Спомняте ли си албума "PopFolk" на Ъпсурт? В песента Punta имаше следния текст:

"Давай надолу по "Рожен",
плетох рими, вдигах вежда,
май е време вече да си ходя във "Надежда"..."

Е, годината не е 2003-та и не е нужно изобщо да си ходиш в "Надежда" с "оранжево такси", понесъл "белите си спомени".

Защото на "Ломско шосе" има бар, в който, ако отиде човек, не чувства необходимост да "слиза до центъра".

С една дума: "краят на света" се отдалечи от "Надежда" с появата на цивилизовано място, разполагащо с малко повече от трите най-популярни български видове бира, с готина музика и с пълно табу над хвърлянето на салфетки.

Или както обобщава един от двамата собственици:

"Нашите салфетки са безплатни, но не обичаме да ги хвърляме".

Bar Point e вторият опит на двамата съдружници Емо и Тито след "генералната репетиция" , която изиграват в ролята на управители на предишно заведение в първа част на "Надежда". Те създават предишния Bar Point като добавка към звукозаписното си студио. Първият проект се оказва нерентабилен, вследствие на което от декември 2013-та те се озовават на "Ломско шосе", рискувайки с по-висок наем в район, където типът бар-култура е чужда.

"Имахме съмнения дали подобно място ще се възприеме добре. Тук някога е имало кръчма. Затова дълго време имаше хора, които влизаха и очакваха кебапчета", казва Емо.

От старото заведение пренасят идеята за мебели от палети. Резултатът е, че и към момента, в интериора на Bar Point 90% от мебелите са лично производство.

По стените има рафтове с интересни книги (като например книга за контрацепцията от 80-те), а на едната стена има голям екран във формата на телевизор, на който пускат футбол, концерти, клипове и аудио-видео миксове.

През зимата дървеният интериор, който много добре се съчетава с тухлените стени, създава усещането, че си в хижа (като се добави и печката на дърва, това усещане става пълно), а през лятото, след отварянето на лятната градина, която е навътре, зад отоплена зона за пушачи, се създава напълно ваканционно настроение.

Двамата собственици вече са наясно, че развитието на едно заведение изисква време и търпение и няма как да излезеш веднага на печалба. Човек трябва да е готов на лишения и на известно време работа на загуба: в техния около случай половин година.

Понякога работата, която не е на печалба, е била толкова демотивираща, че дори са обмисляли да се пренесат в центъра на София.

В последствие Емо и Тито стигат до заключението, че там това би бил просто поредният бар. Така решават да останат в "Надежда" и така да запазят досегашните си посетители от квартала.

"Тук си е едно общество. Всички се познават и някой, който просто е наминал, като излезе, вече се познава с още 10 души", разказват двамата.

"Не можем да седим на едно място. Искаме постоянно да надграждаме и да става по-добре ", обяснява Емо и уточнява, че вече е почти норма в бара да се случват поне няколко големи промени годишно.

В края на месеца се очаква следващата промяна - ремонт, при който, на мястото на бара, ще се появи импровизирана малка сцена за изпълнения и музика на живо.

На есен, когато всички се завръщат от почивката, предстои да стартира и програма със стенд-ъп комедия или просто театрални вечери със симпатягите от б.и.т. TV.

Фактът, че сами са си шефове мотивира Емо и Тито, но и рисковете не са малко, като освен постоянното работно време, основната трудност (но и голям плюс за посетителите), са сравнително по-ниските цени, които са нормални за "Надежда".

Затова засега в Bar Point няма да можете да се насладите на по-бутикови бири заради цените от 7-8 лева.

За сметка на това имате добър избор между няколко чешки и немски бири, които надали могат да се намерят другаде в квартала: чешките  Bernard и Bohemia Regent, немските Schofferhofer Wise и Berger, а съвсем наскоро очаквайте и една специална варненска крафт бира, наречена "Гларус". Но това за лятото, а то е съвсем скоро.  Дотогава, а и след това - не отписвайте "Надежда" от бар-картата на София.

(Може да намерите страницата на Bar Point във Фейсбук тук.)

#1 Шамито 19.04.2015 в 14:37:08

Оазис изпаднал от полезрението на хиените на пазарната икономика.Смятайте че скоро ще получат неустоимо предложение да преотстъпят своя бизнес.Ако не го получат значи са прикритие на хиените.-Няма лошо.Просто бизнес и да сме наясно.

#2 old4x 19.04.2015 в 17:05:49

Мястото изглежда многообещаващо, стига човек да има и 00000 цифри за пиене... Но скъпа Ема (Иванова), нима мислите, че читателите Ви не могат да четат?! "Отечествен фронт" беше масов официоз, не бива да го прекръщавате поради немарливост... Петъчният фронт дори беше културен и интересен понякога, по някое време, може би много преди да се родите. Уважвайте старината и се отнасяйте вс внимание към социалистическия период, понеже той беше по-успешен от настоящия в много отношения.

#3 Vortep 19.04.2015 в 17:42:03

Госпойце Иванова, да бяхте спазили правилата и отбележите, че това си е чиста проба "платен репортаж" Дано да са Ви платили и двамата ... и да сте останала доволна

#5 Verche 21.04.2015 в 12:31:05

Иванова, страхотно откритие! Наистина ли в "кварталите" живеят и хора, които не слушат чалга?! Баси! Може би вие обикаляте само "центъра", а късно посред нощите се прибирате в "квартала", отвратена от селтаците, които го обитават... Госпоице, препочитам си Коньовица, отколкото предвзетия център, който се е напълнил със снобски заведения с високи цени, големи претенции и клиенти с диалектни говори. На бара в "Надежда" пожелавам успех!!!

Новините

Най-четените