Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Супа топчета с кюфтенца, ама не съвсем: Един готвач и изкуството да готвиш без месо

Иван Жеков не само обича животните и природата, но и прави нещо по въпроса Снимка: Фани Михайлова
Иван Жеков не само обича животните и природата, но и прави нещо по въпроса

Бихте ли опитали супа топчета, в която апетитните месни кюфтенца са заменени с такива от ориз или овесени ядки?

Преди да отговорите, бъдете сигурни в едно - ако е приготвена от готвача Иван Жеков, твърде вероятно е да не усетите почти никаква разлика във вкуса, с който сте свикнали.

Иван има около 20 години опит в кухнята, а от близо 11 се е посветил на това да готви вкусна храна без месо или животински продукти. Това го вдъхновява ежедневно да търси все повече различни начини да поднася разнообразни веган и вегетариански ястия.

Любопитството към приготвянето на храна се събужда у Жеков още когато е дете. Майка му и баба му готвели вкусни гозби, а в края на лятото правели най-различни зимнини, включително и вино. Интересът му към кухнята се засилва в часовете по труд и техника в училище, където има уроци и по готварство. Тогава се ражда мечтата му - един ден да стане професионален готвач.

Такъв е и по-големият му брат, който от самото начало му помага с напътствия как да изпълни елементарни рецепти.

"Правех разни експерименти и опити вкъщи - къде сполучливи, къде не. Готвех супи, курабийки, десертчета. Такива неща", разказва Иван.

Лека-полека започва да се доближава към крайната си цел, когато завършва Техникума по хранително вкусова промишленост в родния си град Ямбол. По това време през лятото работи в ресторанта, където брат му е готвач. По-големият Жеков отново е до Иван и му показва основни стъпки в кухнята, които далеч не са свързани с това как се държи ножът или как се борави с хранителните продукти.

"Научи ме на отношение и уважение към храната, за което ще съм му благодарен винаги", споделя готвачът. Този урок следва професионалния му път и до днес.

Снимка: Фани Михайлова

Кулинарният опит на Иван се допълва от работата в няколко оборотни за времето си столични заведения, където най-голямото предизвикателство е да се справи с ежедневното напрежение в кухнята и работата в екип под стрес. В тези моменти е важно да съумееш да си събереш мислите си, казва Иван, и да ги координираш с движенията и задачите, които трябва да изпълниш.

Готвачът си спомня, че по това време ресторантите не предлагат толкова вегетариански ястия, както днес. Налага му се обаче да изготви меню с подобни предложения по време на един от религиозните празници, на които е забранена консумацията на месо. Получава задачата от главния готвач на заведението, в което работи.

"Започнах да се ровя, но по това време беше доста по-трудно, защото интернет не беше пълен с вегетариански рецепти. Опитвах се да адаптирам ястия и ми стана много интересно. Година по-късно започнах работа в един от известните вегетариански ресторанти в София", обяснява Иван.

Снимка: Фани Михайлова

И така новата му страст, появила се уж случайно, започва да развива кулинарните му умения. Жеков търси начини за заместване на животинския протеин, научава много за веществата в храните и как да ги комбинира така, че най-полезните от тях да се усвоят напълно от организма. Появява се интересът му и към веган ястията.

За да се сготви безмесно една рецепта, в която традиционно има месо, човек трябва да има добро познание за подправките, казва Иван, и как те работят за самия хранителен продукт. Дава простичък пример, за да го разберем по-лесно.

"Куркумата е много мощен антисептик и в последните години стана много модерно да се яде. Но за да я усвои човешкият организъм, са нужни две неща - мазнина, с която да може да се разтвори, и черен пипер. Иначе тя просто преминава през тялото."

Но има и още една, при това много важна причина за специалното отношение на Иван към храната и отказът му да готви месо.

"Природата за мен е най-ценното нещо на този свят, както и животът на всяко едно живо същество", казва ми той.

Това негово изречение е достатъчно, за да опознаеш Иван малко повече - той е от онези хора, които се опитват да насочат погледа на останалите към средата, която ни заобикаля, отвъд бетонния свят, който сме си изградили.

Като дете Жеков живее няколко години в Усогорск - малко селище от градски тип, намиращо се в руската република Коми.

"Мисля, че там започна да се събужда моята любов към природата. Наблюдавахме ледохода, който преминаваше по голямата плавателна река наблизо. Имаше различни диви животни в гората, където често ходехме да събираме брезов сок и гъби", обяснява ми той.

Сега за готвача природата е вдъхновение, спокойствие и място, където се чувства себе си.

Снимка: Фани Михайлова

Обичта му към животните пък не го оставят безучастен, особено когато имат нужда от помощ. Така преди години се запознава с Любомила Кривошиева - създателят на "Дивите животни", благотворителна организация, полагаща грижи за пострадали и осиротели диви животни, независимо от това дали са представители на защитени видове или не.

"С приятелката ми открихме доста сериозно пострадал таралеж. Обадихме ѝ се и тогава разбрахме за съществуването на фондацията. Оттогава помагаме с каквото и когато можем", обяснява Иван.

Така се появява идеята за поредицата кулинарни курсове, които готвачът води в продължение на месец. Там той показва на любителите готвачи веган вариации на ястия от традиционната българска кухня, рецепти от Древен Рим и най-ценното - лесни трикове за почти нулев отпадък в кухнята.

Тези курсове, разбира се, са в помощ на дивите животни и една смела мечта на Любомила и тези, които работят рамо до рамо с нея - изграждането на Див спасителен център, където да могат да се лекуват тези животни. Всички средства, събрани от таксите на участвалите в готварския курс, отиват в подкрепа на каузата.*

Снимка: Фани Михайлова

"Работата на организацията е не само да спасява животните. Тя отваря очите и на много други хора, които са попадали по някакъв начин на тях в заобикалящата ги среда. Освен това се надявам така да се събуди уважението и любовта им към природата", посочва Иван.

Курсовете му се радват на посещаемост и след последния час от поредицата той е щастлив, че по този начин е успял да помогне с още малко за сбъдването на мечтата на Любомила.

И извън кухнята Иван обича да посвещава свободното си време на природата. Едно от най-любимите му занимания е да снима и наблюдава животните, въпреки че през годините е минал през какви ли не различни хобита - дърворезба, музика, изучаване на античния свят и културите на различните общества.

Снимка: Фани Михайлова

Според него за един готвач е трудно да бъде веган или вегетарианец, защото трябва да изучава различните вкусове. Въпреки това лека-полека и той тръгва в тази посока.

"Ако човечеството намали консумацията и производството на месо, това ще окаже много благоприятен ефект върху природата", убеден е Жеков.

На мнение е, че животните също имат емоции, дори ми споделя за излязло скорошно проучване, което го доказва. Когато погледнеш някое в очите можеш да ги видиш - дали животното изпитва страх, дали любов, казва ми готвачът.

Чак в края на разговора ни ми разкрива една от главните причини да спре да готви месо - проблемът му с обработването на цели животински трупове. "Сърце не ми даваше като ги видех", отбелязва тихо.

Този избор на Иван не може да резонира с усещанията на всеки. Да консумира месо или не е решение, до което човек трябва да стигне сам. Ако сте решили обаче да се откажете от него, независимо от причината, готвачът дава един от най-ценните съвети.

"При веган и вегетарианското хранене е много важно то да е разнообразно. За да минеш на тях и да се чувстваш добре, трябва да имаш познания, да четеш и да се интересуваш за съдържанието на продуктите", обяснява Жеков. Посочва, че именно правилната комбинация между различните продукти помага на организма да усвои максимума от полезните им вещества.

Но най-важно си остава едно - каквото и да сложите на масата, то трябва да ви носи удоволствие с вкуса си, да е приготвено добре и да е хранително. Това е рецептата, която Иван споделя с мен преди да си кажем "чао".

Звучи като лесно и просто правило за пълноценен живот, не мислите ли?

---

Ако и вие искате да помогнете за изграждането на Див спасителен център за животни в България, можете да го направите по няколко начина:

БАНКОВ ПРЕВОД

IBAN: BG59 UBBS 8888 1000 6341 66

BIC: UBBSBGSF, ОББ АД

Титуляр на сметката: Фондация "Дивите Животни"

PayPal: wild@wildanimals.bg

ePay: wild@wildanimals.bg, КИН 2235391913

Като основание за превода напишете "Див спасителен център", за да разграничат от организацията този тип дарения от даренията за цялостната им дейност.

Повече за "Диви животни" можете да научите тук.

 

Най-четените