Бъдещата кралица на Белгия - 18-годишната Елизабет, херцогиня на Брабант

Елизабет Белгийска, херцогиня на Брабант е първата в реда за престола на баща си - крал Филип Втори. Когато той абдикира, тя ще бъде новата кралица на Белгия.

Въпреки че има двама по-малки братя тя ще стане първата белгийска кралица, благодарение на новия закон, според който тронът се наследява от първото дете на управляващия монарх, независимо от пола на престолонаследника.

Младата принцеса е дъщеря на крал Филип Втори и кралица Матилда, а цялото й име е - Елизабет Тереза Мария Хелена Белгийска, херцогиня Брабантска от династията Сакс-Когург и Гота. Близките й я наричат Лиза.

Елизабет става херцогиня на Брабант на 21 юли 2013 г., когато дядо й Албер Втори абдикира в полза на баща й Филип Втори.

Нейното коронясване като кралица ще отбележи началото на една нова ера. Елизабет ще стане първата управляваща кралица в историята на Белгия. До този момент кралици в страната са били единствено съпругите на кралете, а не владетелки.

Бъдещата белгийска кралица е родена на 25 октомври 2001 и е дъщеря на 59-годишния крал на Белгия и съпругата му - 46-годишната кралица Матилда. Отраснала е в кралския дворец Лаакен със своите двама братя - принц Габриел - на 16 години и Еманюел - на 14, и сестра си, принцеса Елеонор - на 11.

През 2003 г. Елизабет, едва 2-годишна, присъства на сватбата на чичо си - принц Лоран Белгийски с принцеса Клер. Първата й публична изява е 3-години по-късно, когато е на 5 години, по време на Националния празник на Белгия.

През 2007 г. Елизабет прави първите си стъпки като принцеса на две публични събития - Международния конкурс за музика в Белгия, наречен на нейно име, а след това - на представянето на модела на белгийска полярна станция "Принцеса Елизабет" в Антарктида.

През 2011 г., на 10-годишна възраст херцогинята изпълнява първия си личен ангажимент. Тя открива крило на университетската болница в Ганд.

Година по-късно изнася първата си реч в Плоегстерт, в северозападната част на Белгия, в провинция Ено, по време на възпоменанието на жертвите от Първата световна война. Речта й е произнесена на фламандски, френски и немски - езици, които тя владее перфектно.

Младата девойка учи гимназия "Жан Бершман" в Брюксел до 2017. След това 16-годишната принцеса заминава за Англия. В ''Атлантик Колидж" тя има "почти" нормално тийнейджърство.

Елизабет участва и в борбата срещу отпадане на деца от образователната систсема и в полза на подпомагането на възрастни хора и хора с увреждания. Последната година от обучението й е посветена на "мир чрез образование" и "в полза на обществото". Както всеки тийнейджър на нейната възраст, така и Елизабет подготвя бакалавърската си степен, която ще започне през пролетта на следващата година.

Животът на младото момиче обаче претърпява нов обрат с наближаването на пълнолетието й. Баща й - Филип Втори, иска да й даде важно място на сцената - пред медиите. Той иска да надърчи медийните й изяви.

Така на 4 май тази година Елизабет присъства на погребението на Великия херцог на Люксембург - Жан. На 26 април участва на обучение на пожарникари в Брюксел. Няколко седмици по-късно придружава майка си - кралица Матилда на пътуването й до Кения за Уницеф.

Междувременно бъдещата кралица Елизабет се опитва да бъде по-умерена. ''Всичко идва с времето си, пожелавам си в този момент да използвам изцяло живота си като студент'', изтъкна тя по време на пътуването.

Първородната дъщеря на крал Филип и кралица Матилда отпразнува своя 18-ти рожден ден в Кралския дворец в Брюксел в петък, 25 октомври.

"Страната може да разчита на мен", каза Елизабет.


Тържеството по повод пълнолетието на Елизабет беше излъчено на живо по белгийската телевизия. Тя бе облечена в елегантно дълго бяло палто, стеснено с колан в талията. На рождения ден присъстваха нейни съученици, учители, включително бавачките й, както и още 80 младежи на нейната възраст и членове на белгийското кралство.

Снимки: Getty Images

Новините

Най-четените