Разчистихте ли вече украсата за Коледа, начело с елхата? Или изчаквате да ви дойдат вдъхновение и сили след празниците и тежестта от шока на първите работни дни?
Ако още се чудите как да постъпите с дръвчето си, белгийската агенция по храните ви съветва горещо да не го ядете.
Да, точно така - не яжте коледната си елха. Предупреждението по принцип се отнася за живите дръвчета, но спокойно можем да прибавим към съвета и изкуствените.
Официалната препоръка е в отговор на съветите на градските власти в Гент. Те подхванаха кампания с идеи за рециклиране на ненужните иглолистни дръвчета, включително и за повторна употреба на трапезата.
В сайта на града се появи предложение да се следва примерът на Скандинавия.
Предложената рецепта е игличките на елхите да се изронят, бланшират и изсушат. Така те могат да се ползват за овкусяване - например на масло, или за супа.
Белгийската федерална агенция за безопасност на храните реагира с изявление, според което "коледните дръвчета не са предназначени за употреба като част от хранителната верига". Няма как да се гарантира, че поглъщането на коледните елхи е безопасно - както за хората, така и за животните, допълват от там.
Според агенцията проблемът е възможното наличие на пестициди в повечето от елхите, които се отглеждат специално за Коледа. Освен това потребителите трудно могат да разберат и дали елхите не са били третирани с агенти за забавяне на горенето, които могат да са изключително опасни при поглъщане.
Затова и от агенцията смятат, че не бива да се окуражава точно тази повторна употреба на елхите.
Градските власти в Гент побързаха да поправят съвета си и вече не препоръчват на гражданите да ядат коледните си дръвчета и само описват как скандинавците го правят, подчертавайки, че агенцията по храните не съветва да се консумират иглички от местно отгледани коледни дръвчета.
Колкото до Скандинавия - от агенцията по храните обясняват, че в някои северни рецепти действително се използват части от борове, но от естествено растящи дървета от природата.