"Бояришник" - смъртоносната иркутска "водка"

Докато светът се окопитва от тежките понеделнишки световни новини, свързани с тероризъм и убийства, един друг тих атентат в Русия продължава да взема своите жертви. Диагнозата "масова смърт в следствие на натравяне с парфюмерийна течност за вана" би звучала като нелепа случайност навсякъде другаде по света, но не и в страната, която има сериозни традиции в използването на различни заместители на алкохола.

Загиналите в сибирския град Иркутск след употреба на парфюмерийна течност марка "Бояришник" вместо алкохол станаха 59 души.

Още 97 души са пострадали от натравяне. По информация на регионалното министерство на здравеопазването, лекарите се борят за живота на 38 души, повечето от които се намират в тежко състояние.

"Би ги спасило единствено чудо", казва Олег Ярошенко от медицинския екип на една от болниците. Тежкото им състояние се обяснява със закъснялото им постъпване в болница, както и с голямото количество приет концентрат.

По думите на главния доктор на един от медицинските центрове в града Евгений Виговски, някои от пациентите са били приети в състояние на кома или остър токсичен шок.

"Имаме всички сили за да окажем помощ на засегнатите. Но ситуацията е много сложна и лекарите правят всичко, което зависи от тях. Много от постъпилите в отделенията за интензивна терапия от самото начало бяха в прекалено тежко състояние", обясни и заместник-председателят на правителството на Иркутска област Валентина Вобликова, цитирана от руските медии.

Кой е причинителят на отравянето?

Отравянето е причинено от концентрат, съдържащ метилов спирт, въпреки че на опаковката на използваната парфюмерийна течност марка "Бояришник" е указано съдържание на етилов спирт. В продавания вместо водка сурогат с картинка на растението глог (боярышник на руски) се е съдържал и антифриз.

Полицията съобщи, че сурогатът е произведен в подземен цех в Ленински район на Иркутск, като части от фалшивия алкохол е бил продаван дори в бутилки с етикети водка "Белая береза", "Царская водка", "Финское серебро", "Пшеничная". Иначе концентратът е разпространяван в бутилки от по 250 мл, които са можели да бъдат закупени едва за 60 рубли в магазините за хранителни стоки под формата на продукт за битова химия - парфюм за ароматизиране на водата във ваната.

Цехът за фалшив алкохол / Снимка: Валерия Алтарева/ irk.ru

По думите на продавачка в магазин в Иркутск, където е разпространяван концентрата, "Бояришник" е купуван не само от алкохолици, но и от "редови" граждани.

Тя съобщава, че 60 броя "Бояршник" са били доставяни веднъж седмично в магазина, а клиентите обикновено са купували по една-две бутилки.

Понеделник беше обявен за ден на траур в града, като беше обявено и извънредно положение. Всичките полицейски сили и специални служби бяха мобилизирани да изземат течността "Бояришник" от търговските обекти. До вечерта бяха закрити повече от 100 търговски места, а хиляди литри от опасния парфюмериен препарат бяха иззети.

Какви са хората, злоупотребили с течността?

Единственото общо между жертвите на ароматизатора за вана е, че става дума за жители на едни и същи райони.

Интересното е, че злоупотребилите с концентрата не са представители на най-ниската социална прослойка, каквито обикновено са жертвите, прибягващи до различни спиртни сурогати, когато не могат да си позволят алкохол.

В случая сред пострадалите са дори възпитателка от детска градина и медицинска сестра. Няма случаи на засегнати непълнолетни лица.

Getty Images

"В контингента на засегнатите практически няма семейства, в които са се възпитавали деца. Пострадалите са с най-разнообразен социален статус, има и образовани, успели хора. Възрастта им е от 25 до повече от 50-годишни. Има случай например, когато съпругата вика бърза помощ за мъжа си, а докторите го намират вече починал. Жената също е хоспитализирана", съобщава още Вобликова, цитирана от Interfax.

Първите постъпили със сигнали за отравяне в следствие на употребата на "Бояришник" са регистрирани още на 17 декември - събота.

Още същата вечер става ясно, че става дума за мaсово отравяне с фалшив алкохол, когато в болниците постъпват мъже и жени на възраст 35-50 години.

Към момента е заведено углавно дело, като са иззети повече от 500 литра концентрат и са задържани двама разпространители и още пет души за съучастничество.

Снимка: РИА Новости / Евгений Епанчинцев

Междувременно кметът на Иркутск Дмитрий Бердников направи специално изявление към жителите на града във връзка с масовата смърт. В емоционално отворено писмо той обясни, че "здравият разум не може да проуемее подобен случай" и призова за гражданска бдителност, за да се спре разпространението на фалшив алкохол в града.

Независимо колко още ще са жертвите на "Бояришник" (дано да няма повече такива!), този трагичен случай ще остане като най-мащабното отравяне с фалшив алкохол в съвременната история на Русия.

А предотвратяването на подобни случаи изисква много повече от просто демонстриране на желание за справяне с проблема.

Getty Images

#2 joro7 20.12.2016 в 22:11:21

Това са получовешки ценности, не като еврогейските. Дори не ми е ясно дали би се намерило животно да изпие тази теност.

#11 thefish33 21.12.2016 в 00:36:35

Аве, тия пак са пили нещо дет не става за пиене... Аз мисля да пия в моята баня 18 годишен Чивас, че имам два кашона.И ще си мезна с малко паста за зъби, също 18 годишна Тва руснак ли е - начи пие като змей Горянин, дет го гони баба Яга, яхнала чутура, да го изнасили Те добре, че не пият бензин, че щяха да си пикаят в резервоарите, кат закъсат насред Сибир. После се чудиме що Дед Мороз се му е червен носа на картинките - ми то и той гОркия с тоя самагонь кара на зиг-заг с елените, и коси гората с шейната

#13 thefish33 21.12.2016 в 00:59:47

Пантена с какво върви за мезе? Да донеса малкочко, па да се насмучеме

#32 Dox 21.12.2016 в 18:39:35

Улав Улавсон - Хихихи-и-и-и! Аз пък съм чувал, че в Швеция ходели ежегодно да празнуват в някакъв град, някъде зад полярния кръг. А какво празнуват - края на дългата нощ и началото на дългия ден. Зад полярния кръг Слънцето слиза под хоризонта по време на дългата нощ и не се показва. Сутрин, през деня уж да изгрее, но не изгрява - само някакво бледо зарево и това е. След това пък обратното - през деня слиза към хоризонта, уж да залезе, но не залязва. Та там в този град, празнувайки, се натрясквали ама много, много яко.

#39 Dox 21.12.2016 в 21:24:41

Браво Хари! Аз също мислех одеве да напиша, че братята са си наполовина скандинавци, ама се отказах. Викам си, ще скочат разни "разбирачи" и не мож ги успокои по никъв начин. А това съм го чел в Нешънъл Джеографик /не, че толкова го уважавам в последните година-две/, че в днешна северозападна Русия първите заселници са викинги. Те са създали и първите поселища и прочие. Та се сещам и за думата славяни. От къде ли идва. Един познат ми каза, че такава раса няма. Думата славяни идва от латинското "славс", което ще рече - роби. А защо са роби и кои са точно тези роби е съвсем отделен въпрос. Та кой как и колко пиел - сега се сещам, че в последните 3-4 дни Холендъра /ВиК-то, де/ никъв го нема. Чудя се дали още не е изтрезнял от събота. Вече започвам да се притеснявам, щото яко се беше натряскал. Личеше му по коментарите. Сигурно е мешал какво ли не. Щото не слуша батко му Докс, как се пие, кога, какво и с какво се мези. Ама нали ... луди-млади.... всичко знаят. Дано да се е сетил да слезе в мазето и да изпие една водна чаша сок от бидона с киселото зеле. Оправя максимум до час.

#40 Dox 21.12.2016 в 21:51:11

Иване, Е велик си бе, мааму стара! "Щатите не могат да бъдат мерило за нищо. Те са остатъци от други народи". Това ще взема да си го напечатам с едри букви и ще го окача на балкона. А ти... нали ще ми носиш цигари .... там, след като ме арестуват. Пуша Виктори-Скай, щото са по-леки, щото откакто карах пневмония за трети или четвърти път, вече не мога да пуша силни цигари. Но пък без тях не мога. Струват 4.90. Записвай някъде бройките. Като изляза ще ти ги възстановя. Ако не изляза ... губиш. В тоя свят не може да се живее, без да се поемат рискове.

#55 Dox 23.12.2016 в 00:02:25

Мисля, че данните които Гети е изнесъл по-долу обясняват всичко. Става въпрос за климат, обусловен от географско местоположение, за това как влияе той на организма, в това число психиката и т.н. Целият ташак е в това, че вниманието се насочва само и единствено върху руснаци, които, ако питате мен въобще не им пука. Сигурно по-зле са поляци, датчани, финландци, шведи ..... но, важното е да се концентрираме върху руснаците. Сякаш те са извънземни и за това вниманието е насочено така силно върху тях. Любопитство бе! Изглежда ще се окаже вярна констатацията на някои социолози - колкото повече се засилва антируската пропаганда, толкова повече се увеличават русофилите в България. Може би това се прави нарочно. Ако е така - евала за готиния трик! В този смисъл - Кайвето работи яко за Русия. От мен имат поздравления!!!

#64 Илия 23.12.2016 в 12:52:41

По съветско време са ме черпили със самогон, варен в тенджера под налягане от накиснат хляб и стъргани картофи, престояли 4-5 дни! След първата глътка не виждаш нищо поне 10мин, а вкусът е неописуемо горчив! А те си го пиеха без да се замислят. В Дубно след като се отровили един академик и един асистент бяха забранили използването на друг вид спирт освен етилов, а ние използвахме за почистване изопропилов, който е отровен.

#65 Brasil 23.12.2016 в 15:48:59

Понеже GETI вади статистика, да извадя и аз: http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/alcohol/by-country/ Това е смъртност на 100 000 души не директно от алкохолни натравяния, а от alcohol-related causes. Русия е на 4 място, след Естония, Литва и Беларус, докато така омразните на теб и хари-то САЩ са 39. хари-то, твоите приятели мужиците употребяват 1 път и половина повече хероин на глава от населението отколкото в Щатите, а дори и номинално са повече зависимите (въпреки че очевидно им излиза скъпо, както е с водката, и си бяха спретнали свой самогон "крокодил", надали си го пропуснал, ако не - потърси снимки в Google, по възможност на празен стомах :wink. Справка World Drug Report 2016 - https://www.unodc.org/doc/wdr2016/WORLD_DRUG_REPORT_2016_web.pdf Виж за амфети, кока и екстази, САЩ бият, но явно това са екзотични и скъпички субстанции за азитските скотове. На когото му е интересно може да прочете още интересни данни за ушанките: http://clubz.bg/47185-%E2%84%961_li_e_rusiq http://clubz.bg/44837-rusnaci_poglednete_se

Новините

Най-четените