Забравете за Косово, Сърбия има и други сепаратисти, за които да се притеснява

"Войводина = Каталония", гласи графити на стена в Нови Сад, втория по големина град в Сърбия и административен център на автономната северна провинция Войводина в Сърбия. Друг надпис дава прогноза за бъдещето - "Войводина скоро ще бъде република!"

Такова улично творчество е често срещано явление в този усамотен град на река Дунав близо до северната граница на Сърбия с Унгария. Надписите са дело на "Млада Войводина" - неформална група от местни, които искат по-голяма независимост от сръбската столица Белград.

Името им е пряка препратка към съпротивителното движение "Млада Босна", което, опитвайки се да накара Австро-Унгарската империя да напусне Балканите, организира атентата срещу ерцхерцог Франц Фердинанд през 1914 г., с което пали фитила и на Първата световна война.

Призивите за по-голяма независимост и сравнения с испанската провинция Каталуния, която стана символ на множество сепаратистки движения, се отхвърлят от властите в Сърбия. За Белград още не е отминала горчивината от загубата на бившата провинция Косово, което се обособи в независима република, и властите там са особено бдителни за всякакви подобни настроения на локален шовинизъм.

Повече от десетилетие след като албанското косовско мнозинство обяви независимост, въпросът за "сепаратизма" все още преследва Сърбия. Освен това Войводина не е сама. Неотдавнашен призив за "специален статут" за югозападния район Санджак, където живеят много предимно босненски мюсюлмани, беше като предупредителен сигнал за консервативното правителство в Белград.

"С всеки ден се разрастваме", коментират от "Млада Войводина" пред Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) в интервю по електронната поща. От там обясняват, че имат активисти в 23 града във Войводина, а членовете й са маскирани и защитават анонимността си заради възможни проблеми със сръбските власти.

Освен графити, призоваващи за създаването на република, Младата Войводина е известна със своите антифашистки улични лозунги и изгарянето на плакати, прославящи осъдени сръбски военни престъпници.

"Обикновено действията ни са подривни и поради опасността от арест или улични сблъсъци обикновено ги изпълняваме, когато по улиците няма много хора", обясняват от групата и добавят, че крайната им цел е референдум за статута на Войводина. "Ако идеята за федерална държава е екстремизъм, тогава ние сме екстремисти", казват от "Млада Войводина".

С население от около 2 млн. души Войводина има значително по-мултиетнически състав отколкото останалата част на Сърбия. Там живеят над 25 етнически групи и се използват шест официални езика. Сърбите съставляват мнозинството, но има и около 250 000 унгарци и десетки хиляди словаци и хървати.

Дебатите за статута на Войводина се водят вече от десетилетия, след като в края на 80-те години Милошевич отмени автономията на тази провинция и на Косово. Репресиите на Милошевич в Косово завършиха с война през 1998-99, а година по-късно с падането на диктатора Войводина възстанови правата си на автономия. Въпреки това обаче правомощията на местната управа все още предизвикват дебати и съдебни спорове.

Съвсем наскоро, през март, сръбското правителство отхвърли законопроект за това как да се финансира провинцията. Един от депутатите на управляващата Прогресивна партия тогава дори определи текстовете от законопроекта като "антиконституционни" и "опит за създаване на Република Войводина".

Консервативната Прогресивна партия на сръбския президент Александър Вучич спечели властта във Войводина през 2016 г., измествайки традиционно силната в региона опозиционна Демократическа странка. Критиците на управляващите обаче сега твърдят, че те просто спомагат за допълнителната централизация, която прави така, че решенията за Войводина да се взимат в Белград.

Александър Оджич, чиято Партия на Войводина се застъпва за създаването на република Войводина в рамките на Сърбия, обвини Прогресивите в приемането на "колониална" политика към северната провинция.

Според него Белград изразходва повече пари и политически капитал за десетки хиляди етнически сърби в малка част в Северно Косово, отколкото далеч по-големия и икономически по-важен регион на Войводина. Подкрепена от Русия, Сърбия е инвестирала значително време, пари и политически кредит, опитвайки се да осуети признаването на Косово като държава и нейната интеграция с международните институции.

"Макар че увеличават финансирането за сърбите в Косово, те имат колониални отношения с Войводина", коментира Одзич пред BIRN.

Такива забележки могат да бъдат експлозивни в Сърбия. Когато през 2018 г. Одзич призова привържениците на "Свободна Войводина" през профила си във Facebook за обединение, политическият анализатор Драгомир Анджелкович коментира, че подобна реторика напомня на косовските албанци в навечерието на декларацията за независимост от 2008 г.

"Белград премахва Войводина," казва Одзич, "но никога няма да успее да премахне войводаните".

Александър Попов от НПО "Център за регионализъм" в Нови Сад заяви, че опитът на Сърбия с Косово означава, че различните призиви на други места за реорганизация на държавната структура неизменно ще бъдат посрещани с обвинения в сепаратизъм.

Според него групи и партии като Млада Войводина и Партия на Войводина не са особено видими. Въпреки това идентичността на Войводина, която се създава, и нейните институции вече са реалност", казва Попов.

Също така дълго време се обсъжда статутът на Санджак, регион по границата между Сърбия и Черна гора, който е силно населен от мюсюлмани босненци.

Съответно, когато на 10 юни Националният съвет на босненците в Сърбия изпрати писмо до президентите на Сърбия и Черна гора с молба за издаване на специален статут на Санджак, Белград реагира бързо.

Сръбският министър на местните общини Бранко Ружич съобщи, че ще изпрати инспектори, които да разгледат работата на Съвета - орган, определен от държавата, който представлява босненската общност в страната.

Ръководителят на Съвета Есад Дзудзо заяви, че не знае за подобна позиция и вместо това обвини лидера на Партията на демократичното действие за Санджак, Сюлейман Углянин. Самият Углянин е отколешен борец за автономията на Санджак още от времето на краха на Югославия през 1991 г.

От Партията на демократичното действие коментират, че специалният статут е модел на Санджакската автономия, за който гражданите на Санджак гласуваха на референдума от 1991 г. Според тях този специален статут е "проект с по-широко международно значение в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани". Специалният статут, обясняват от партията, може да се превърне в начин за разрешаване на политически и териториални спорове на Балканите, който да не предизвиква такива вражди и конфликти, каквито историята вече познава.

От правителството в Белград обаче са далеч не толкова ентусиазирани по въпроса. Министърът на отбраната Александър Вулин предупреди за готвенето на нова война и призова прокурорите да предприемат действия срещу подобни опити за сепаратизъм.

Сеад Биберович от НПО "Ърбан-ин" в Нови Пазар от своя страна е скептично настроен. По негови думи подобни инициативи далеч не са нови, но често се възраждат за политически цели.

"Много босненци биха казали, че имат нужда от този специален статут, но повечето от тях знаят, че това не е възможно, защото Санджак няма капацитет за това."

И все пак борбата вътре в Сърбия за придобиване на по-сериозна автономия от правителството в Белград продължава, а активистите са убедени, че надежда има, дори и тя да е малка.

#2 deaf 27.07.2019 в 13:57:58

Едно трябва да е ясно - съдбата на България щеше да бъде много по-различна ако тя се беше присъединила към Югославия,(каквато идея са имали Сталин и Георги Димитров. Доколко е била искрена - не се знае.) Като казвам "много по-различна" имам предвид,че комунизмът нямаше да я съсипе ако беше част от Югославия.

#3 dedo adji 27.07.2019 в 18:23:00

Кико, не ги мисли сърбите. Те са врагове на България откак са почнали да се наричат сърби по вреемето на Борис Покръстителя. И аз бямам нищо против да бъдат натикани в кучи гъз, но трябва да мислим какво следва. След разпада на Югославия само хърватите останаха чат-пат цивилизовани. Американските бомби създадоха две ислямски държави в Европа. Сслед войводина следва Санджак, след Санджак Прешево, след това Македония ще стане Шиптария - също ислямска. Плътна ислямска дъга. А след това може да последват Кърджали и Разгард. И никой, нито Америка, нито НАТО, нито ЕС няма да мръдне пръст. Най-много да кажат "Не е хубаво, ефендилер" и да наложат санкции - ембарго на френски вина за Турция.

#6 dedo adji 28.07.2019 в 11:33:58

Добра идея, Бароне. Ама то балкански съюз е имало и знаем как е завършил - със съюзници-разбойници. И всички съюзи на балканите след това са били без и срещу България. Казваш. да забравим миналото и да се съюзим с бившите разбойници срещу по-голямата опасност - исляма. Да, ама тая опасност засега я усещат сериозно само сърбите, и то след като се напатиха. Румънците не ги застрашава, гърците ще я усетят най-рано след едно поколение. У нас мейнстриймът не й обръща внимание и прави мили очи на ДПС. И ти самият се подиграваш на Волен и дебелунгера. Те наистина си просят подигравките, но не и каузата им. А защо пропускаш Македония? Правилно, защото това не е държава, а американски протекторат, като Косово и Босна. Такива съюзи са неискрени и нетрайни. Всеки дърпа чергата към себе си. И Бойко едва ли търси подобен съюз. Действа по-скоро като партиен агитатор да вкара селинджърс в ТКЗС-то на ЕС. А на ТКЗС-то западните балкани са последната грижа. Основната за няколко години ще бъде да не се разпадне.

#9 http 28.07.2019 в 15:17:38

Навсякъде завоевателите идват с огън и меч не с бонбони и ваучери за отстъпки. :) Ние, в миналото, не сме правили изключение. Същото важи с пълна сила за съседите ни. И то каква колаборация - Турция, Гърция, Сърбия и Румъния. Всеки гледа да ти го втъкне.

#10 Merudija 28.07.2019 в 17:00:50

Войводина отдели ли се, от Сърбия остава само Белградския Пашалък :)) Къде отиде Сърбия "от Белград до Токио"

#11 dedo adji 28.07.2019 в 17:36:49

>Къде отиде Сърбия "от Белград до Токио" Отиде при България на три морета. А ти на какво се радваш толкова, мерудийо? Заиграе ли мечката в комшийския двор, ще навести и твоя.

#12 Dox 28.07.2019 в 23:55:29

От къде идвало името "сърби"? Понеже, за разлика от нас, те можели единствено да чуват прасета, ходели със свински цървули. А сигурно малко хора знаят, кое е било единственото нещо по това време, което може да запази кракът ти сух през зимата. Това е свинският пикочен мехур. От него правели подплата за цървулите, така че можеш да газиш през замръзнали блата, чупейки леда и пропадайки във водата, през локви, но кракът ти е сух. Та така дълго време спрягали "цървули" за сърбите, но нали на латински "В" е "Б", в един момент почнали да им викат "сърбули", после /за по-кратко/ "сърби" или "србе" и те ти го днешното им име. Много прасета са гледали. Територията им е била основен снабдител със свинско за Австро-Унгария. По тази причина и умеят да правят скара, за което поне три четвърти от народа ни се подмокря от умиление. И това много ме дразни. Песните им и фолклорът им лъхат на долнопробно гуляйджийство, и точно за това - пак три ченвърти от народа ни се подмокря. И т.нар. наш "фолк" е пълно копие на сърбулското гуляйджийство, с примеси от турски и цигански маанета. Автентичният ни фолклор почти няма да го чуете по медиите ни, но той веднага се познава - чрез него говори трако-орфизма. А това е друга тема. Загадка! Заради която именно ни мразят, а не защото сме били "конекрадци". Неизвестното плаши. Тези, на които сме наследници, са можели да "преминават през световете" и са използвали златото именно за такива "процедури". Далеч по-слабо развити видяли това и си рекли, че златото ще да е нещо много ценно, но без да знаят защо. А едни други, също много по-неразвити от нас - наричани и до днес гърци, като понадошли по тия места, гледали с опулени очи, без да разбират нищо и единственото което могли, е да се зачудят що сме нямали писменост. Ами да се чудят. Тя е нужна именно на по-неразвитите. Интересно, нали. Завършвам със следния факт - главният библиотекар на Ватикана, живял през 18-ти век, с име Йосиф Симон Асеман написва история на света в 5 тома, които са дълбоко засекретени и до днес. Четири от тези пет тома, са посветени на българската история.

#13 dedo adji 29.07.2019 в 11:26:10

А бе Доксе. Ти мене обвиняваш в патриотарство, ама с тая писаница, и тя не е единствена, ме забиваш в земята. За цървулите ще ти се доверя, понеже никога не съм носил. За запазване крака сух съм чел, че най-добрият материал е тюленова кожа, но по сръбските чукари тюлени не се въдят. А цървули са се носели и преди да се появат сърбите, като най-лесни и прости за правене обувки. Американските индианци са правели мокасини по същия начин, само, като не въдели прасета, от еленова кожа. Б и В си ги объркал с латинския и гръцкия. Не ззнам точно кога, но във всеки случай преди българското покръстване, в гръцкия Б се изродило във В. Затова в православните писания, преведени от гръцки се казва Вавилон и Витлеем, вместо оригиналните Бабилон и Бетлеем. Сръбският фолк, че е долнопробен и кръчмарски, не е лъжа. Само че, не знаем дали това е автентичен фолк или, като нашия нов фолк, вулгаризиран от демокрадията, която в изкуството при сърбите настъпи 20-30г по-рано. За трако-орфизма пасувам. Ти явно имаш екстрасенсорни способности, щом си опознал едно учение отпреди 3000г, за което не са запазени никакви паметници, само намеци тук-там. А и тогава, то е било достояние на шепичка посветени мъже, а простият народ само изпълнявал ритуали, за смисъла на които нямал хабер. Както впрочем, всички възвишени учения. Както и тангрическата система която прабългарите са донесли тук. А и е съмнително колко траки са останали след 1000 годишно погърчване и 3-400г варварски нашествия. Вероятно по същия екстрасенсорен метод черпиш сведения и за богомилите и за историята на ватиканския библиотекар, която е дълбоко засекретена, но не и от тебе.

#14 deowin 29.07.2019 в 17:00:47

>Не Воеводина да се откъсне, цяла Сърбия да се разпадне на воеводства ще изпия една бира за много им здраве. Това. Тази територия и населяващите я от доста време допринасят само мизерия към човечеството. Огромната част от днешните сърби са консервативни, националистически настроени, тънкокожи, лесно раздразнителни и свадливи. Това може да е разбираемо в контекста на модерната им история и лошите им карти, но все пак не е като да не са имали шансове да направят крачка към нещо по-добро. Струва ми се би било полезно историята да им поразбърка малко държавата за да им даде шанс да се променят съществено, а се надяваме към по-добро.

#15 dedo adji 29.07.2019 в 17:56:00

>Тази територия и населяващите я от доста време допринасят само мизерия към човечеството. Огромната част от днешните сърби са консервативни, националистически настроени, тънкокожи, лесно раздразнителни и свадливи. Това може да е разбираемо в контекста на модерната им история и лошите им карти, но все пак не е като да не са имали шансове да направят крачка към нещо по-добро. Струва ми се би било полезно историята да им поразбърка малко държавата за да им даде шанс да се променят съществено, а се надяваме към по-добро... Тази територия все още е държава. единствената държава, освободила се от турско робство сама, без чужда помощ. Само за това, колкото и да не ги обичам, заслужават уважение. И твоята родина, прасчо, не е извоювала независимостта самостоятелно, при много по-добри карти. А и сръбските не са толкова лоши. Отдалечеността и бедността на територията спомагат за освобождението, а след това получават помощ от Русия и Европа да го укрепят. Русия им подарява българските територии нишко и моравско, Австрия ги спасява от поражение през 1885г, а след ПСВ Англия и Франция им подаеяват и българската Македония и унгарската Войводина и хърватско.. И те се отблагодаряват. През ВСВ ангажират 12 германски дивизии, които иначе можеха да бъдат хвърлени срещу русия или Европа. След това 45г ги захранваха с кредити, за да играят контра на СССР. Чак, когато той се разпадна държавата стана излишна и беше не разбъркана а разкъсана. Историята тогава се казваше Клинтън. И създаде ДВЕ ИСЛЯМСКИ ДЪРЖАВИ в Европа. И Европа, която стана съучастник на историята сега плаща за греха си и ще плаща още дълго. Така действа историята, прасчо. С обеднен уран и високо точни бомби, които улучват вместо военни обекти телевизии, посолства, мостове и български къщи. Аз си казах, че не изпитвам грам съжаление към сърбите. Те си плащат за 90 годишните безчинства над българи. Но не искам ислямска дъга в съседство. А ти нямаш нищо против.

#16 deowin 29.07.2019 в 18:38:52

>твоята родина, прасчо, не е извоювала независимостта самостоятелно, при много по-добри карти Не виждам как имперските амбиции на Русия са "добри карти". >Но не искам ислямска дъга в съседство. А ти нямаш нищо против. Не виждам къде съм споменал думата "ислям". Може би да ме цитираш? Причината да не я спомена е, че религията на съседните държави не ми докарва страх, стрес и сърдечни проблеми както при теб. И християни да са съседските държави, това не ме касае докато, например, не разбера, че не са решили да тръгнат на "кръстоносен поход" да ме завладяват като използват религията си за оправдание. Не самата религия е проблем, а хората, които я ползват за оправдание да вършат мизерии. Например тези като теб, които използват собствената си религия за да насаждат омраза към всички останали.

#17 Dox 29.07.2019 в 19:00:24

А-а-а, Дедо, Никога не си позволявай да вярваш на такива като мен, дето са носели цървули - от ония, гумените. Много са удобни за работа на село, само дето едно време ги правеха много добре, докато сега са калпави. Не стават. А ти, след като не си носил цървули, има две вероятности: или цял живот одиш бос, което не ми се вярва, или си бил и си нещо там ... от хайлайфа. Сега, това с цървулите и името на сърбите беше бъзик, ама явно нещо не съм го изразил както трябва. Знам няколко теории за произхода на името им, включително, че идвало от "сърбам", "смуча", но не звучат сериозно. Най-разпространената е, че "сервус" е било думата за "роб" на езика на римляните. От там дошло и "сервули", "сербули" за това, с което обували краката си бедните и робите. Какво точно съм сбъркал там с латинското и гръцкото не ми стана ясно, но карай - да приемем, че съм сбъркал. За трако-орфизма казваш, че пасуваш, но след това изкарваш цял абзац от текст, в който личи твоята активна позиция по въпроса. За съжаление нямам свръх-сетивни способности и не съм опознал това учение, но по този въпрос има много бели петна и подозирам, че не случайно. И именно за това ми е интересен, защото касае пряко и нашия произход и история, в която също е пълно с бели петна. Не е вярно, че нямало никакви паметници, а само намеци. Напротив - има и то не само у нас. Пълно е със светилища, сакрални обекти и артефакти. Също така има и много написано по въпроса - проф.Александър Фол, например. А това, че в учението били посветени шепа не само мъже, но и жени идва да покаже какви хора са били част от елита тогава, в сравнение с днес. Другите не са изпълнявали сляпо нищо, а са се учели. А обучението е траело минимум 30-на години. От къде черпя сведения за богомилите също не си познал. За по-кратко, само ще ти посоча авторите, чиито книги съм прочел и предаванията /има ги в Тубата/ и интервютата, които съм гледал. Това са проф.Ерика Лазарова, проф.Дамян Попхристов, доц.д-р Веселина Вачкова, Христо Буковски, Видка Николова. От последния автор, в том 1-ви на книгата и "Западът и изтокът в България", прочетох и за Асеман. Доц.д-р Веселина Вачкова също издаде книга за богомилството - богато илюстрована, двуезична - български и английски, но още не съм я чел, защото за целта трябва да дам 60 лв., а още не съм се подготвил психически. Мога да я взема от библиотека, но държа да си я имам.

#18 dedo adji 29.07.2019 в 21:29:06

>16 deowin | 29.07.201918:38 >твоята родина, прасчо, не е извоювала независимостта самостоятелно, при много по-добри карти Не виждам как имперските амбиции на Русия са "добри карти". Прасчо, не се прави на по-прост от випускник на американски колеж. Много добре разбираш коя родина имам предвид. По време на войната за независимост руските имперски амбиции са стигали само до Аляска, за която в източните щати са нямали хабер. а добрите карти на родината ти са били 3000 мили океан между нея и метрополията плюс сериозна помощ, финансова и военна от Франция, и ако не се лъжа, Испания. Несравними със сръбските. _ _ _ _ _ >Но не искам ислямска дъга в съседство. А ти нямаш нищо против. Не виждам къде съм споменал думата "ислям". Може би да ме цитираш? Причината да не я спомена е, че религията на съседните държави не ми докарва страх, стрес и сърдечни проблеми както при теб. Естествено, като нямаш съседни ислямски държави. _ _ _ _ _ И християни да са съседските държави, това не ме касае докато, например, не разбера, че не са решили да тръгнат на "кръстоносен поход" да ме завладяват. Православните христиани никога не са тръгвали на кръстоносни походи. А ислямът от създаването си е тръгнал на анти кръстоносен поход да завладее света. Като вашия поход в името на бог Долар. В него използвате исляма за дестабилизиране на Европа о Русия. Но ислямски пипала вече се протягат и към вас. Талибаните и те бяха ваши съюзници. Бин Ладен тоже.

#19 dedo adji 29.07.2019 в 21:42:34

Позна, Доксе. До 15г възраст ходех бос от края на учебната година до началото на следващата. Кецове обувах само за ходене по планините. Пак по него време две лета бачках в едно село, но тогава вече имаше джапанки. Да оставим бъзикните. Темата, която зачекна е сериозна и обширна, но не й е мястото тук. С удоволствие бих я разисквал с тебе на по 5-6 бири на вечер, само ела във Варна, на стари години не ми се ходи по провинцията. Обещавам прясна цаца за мезе, ако предпочиташ, сафрид.

#20 deowin 29.07.2019 в 22:06:51

>коя родина имам предвид По дефиниция, родина е държавата, в която си се родил. Затова ти дадох benefit of the doubt, че не си толкова безобразно тъп, че да не знаеш дори тази дефиниция. Или, по-точно, да я знаеш, но от едната проста елементарна злоба да държиш да я изопачаваш в нефелен опит да ме обидиш. Което най-вероятно е точно каквото се е случило в междуушното ти пространство. Апропо, на мен лично не ми е точно ясно защо на някой би могло да му дреме в коя държава е бил роден - не е като да си го избираш - но съм забелязал, че комплексари като теб са силно чувствителни на тази тема. Отново ще ти припомня, че между нас има огромни разлики. Не очаквай да ми дреме дори минимално за неща, за които ти си болезнено чувствителен - например, в коя държава се е случило да се родиш, което несъмнено за теб е силен източник на гордост. Гордостта от неща, към които нямаш никакъв принос, е често срещана сред тези, които нямат други източници на гордост. >>А ти нямаш нищо против. >Може би да ме цитираш? Все още чакам цитат на мои думи, в които да съм изразил отношение към съседни ислямски държави, на което ти си си позволил да се позовеш. От моя гледна точка не е точно достойно поведение да кажеш на някой "ти явно обичаш да те удрят с лопата по главата", ако на този човек изобщо дори не му е и хрумвало да споменава лопати, и даже ти е обяснил защо не му е и хрумвало. >Православните христиани никога не са тръгвали на кръстоносни походи Прав си - христианите не са тръгвали на кръстоносни походи. Апропо, причината за това е точно същата, поради която офцете не пасат трева, а хипупутамите не живеят във вода. А аз говорех за християните. >В него използвате исляма за дестабилизиране на Европа о Русия Не знам за каква група се опитваш да ме включиш - аз съвсем не се занимавам с дестабилизиране на държави на основа религия - но ще ти напомня, че самият руски президент Путин има чудесно позитивно отношение към исляма, е в адски приятелски отношения със радикалния мюсюлманин и виден сатрап Рамзан Кадиров, а в държавата му има доста голямо малцинство практикуващи тази религия, които съвсем не са насилствено интегрирани в руските земи от зли американци. Ако не ми вярваш, чуй какво казва самият Путин, все пак: https://www.youtube.com/watch?v=zHDdn7okgo8 "Традиционный ислам является важнейшей частью российского культурного кода" Та, не става ясно как някой може да "дестабилизира" Русия с ислям, ако техният собствен президент има такова отношение към тази религия. Също не е ясно как това се случва и с Европа, където западните демокрации сами и доста доброволно приемат близкоизточни емигранти.

Новините

Най-четените