Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-здравословните видове сирена

Хубавите и качествени сирена трябва да представляват неизменна част от един здравословен и балансиран режим на хранене Снимка: iStock
Хубавите и качествени сирена трябва да представляват неизменна част от един здравословен и балансиран режим на хранене

Котидж
Котиджът е задължителна част от менюто на хората, които спазват здравословен начин на живот. Високото му протеиново съдържание ще ви държи сити за дълго, като в същото време ще сте приели малко количество калории.

На 100 грама се падат около 80 калории и поне 12-13% протеин. В същото време съдържа под 5 грама мазнини. Наистина е отличен вариант за здравословно хранене. Снимка: iStock
Котидж

Котиджът е задължителна част от менюто на хората, които спазват здравословен начин на живот. Високото му протеиново съдържание ще ви държи сити за дълго, като в същото време ще сте приели малко количество калории.

На 100 грама се падат около 80 калории и поне 12-13% протеин. В същото време съдържа под 5 грама мазнини. Наистина е отличен вариант за здравословно хранене.

Рикота
Това е кремообразно сирене с високо съдържание на протеини, витамини А и В и цинк. Също така е с ниско съдържание на натрий и мазнини. Получава се при вторична преработка на млечна суроватка. Има бял цвят, зърнеста структура и мек, леко сладникав вкус.

Сиренето рикота може да се използва както за сладки, така и за солени ястия. В Италия то е едно от най-използваните за гарниране на всякакви видове паста. Снимка: iStock
Рикота

Това е кремообразно сирене с високо съдържание на протеини, витамини А и В и цинк. Също така е с ниско съдържание на натрий и мазнини. Получава се при вторична преработка на млечна суроватка. Има бял цвят, зърнеста структура и мек, леко сладникав вкус.

Сиренето рикота може да се използва както за сладки, така и за солени ястия. В Италия то е едно от най-използваните за гарниране на всякакви видове паста.

Моцарела

Още едно бяло и меко сирене. Както предишните две, моцарелата също се прави най-вече от краве мляко и е с по-ниско съдържание на натрий и калории от повечето други сирена.

Идеална е за готвене, тъй като при загряване има свойството да се топи, разтяга и хваща апетитни корички. Най-добър приятел е и на салатите. Снимка: iStock
Моцарела

Още едно бяло и меко сирене. Както предишните две, моцарелата също се прави най-вече от краве мляко и е с по-ниско съдържание на натрий и калории от повечето други сирена.

Идеална е за готвене, тъй като при загряване има свойството да се топи, разтяга и хваща апетитни корички. Най-добър приятел е и на салатите.

Фета и бяло саламурено сирене 

Фета е като нашето саламурено сирене, но се прави най-вече от овче или козе мляко и е една идея по-малко мазно. Във фетата можем да открием и много голяма концентрация на фосфор и калций, които са особено важни за здравината на костите.

Все пак, трябва да се внимава и с двата вида, тъй като съдържат между 250 и 300 калории за 100 грама и е възможно да имат повечко сол в себе си заради саламурата, която ги запазва свежи. Снимка: iStock
Фета и бяло саламурено сирене

Фета е като нашето саламурено сирене, но се прави най-вече от овче или козе мляко и е една идея по-малко мазно. Във фетата можем да открием и много голяма концентрация на фосфор и калций, които са особено важни за здравината на костите.

Все пак, трябва да се внимава и с двата вида, тъй като съдържат между 250 и 300 калории за 100 грама и е възможно да имат повечко сол в себе си заради саламурата, която ги запазва свежи.

Синьо сирене

Рокфор, горгондзола и стилтън са различни вариации на синьото сирене, което е трошливо, леко влажно и с характерни жилки от синя плесен, които придават типична миризма и вкус. 

Има високо съдържание на калций и при консумация в умерени количества носи благоприятен ефект върху здравословното състояние, най-вече по отношение на работата на сърцето и паметта. Снимка: iStock
Синьо сирене

Рокфор, горгондзола и стилтън са различни вариации на синьото сирене, което е трошливо, леко влажно и с характерни жилки от синя плесен, които придават типична миризма и вкус.

Има високо съдържание на калций и при консумация в умерени количества носи благоприятен ефект върху здравословното състояние, най-вече по отношение на работата на сърцето и паметта.

Козе сирене

Хранителното му съдържание варира в зависимост от използвания метод на преработка, но всички видове са богати на полезни вещества като здравословни мазнини, протеини, витамини и минерали.

Има по-специфичен вкус и мирис, а най-силното му качество е, че се усвоява много по-лесно в сравнение с други видове и представлява отличен източник на пробиотици. Снимка: iStock
Козе сирене

Хранителното му съдържание варира в зависимост от използвания метод на преработка, но всички видове са богати на полезни вещества като здравословни мазнини, протеини, витамини и минерали.

Има по-специфичен вкус и мирис, а най-силното му качество е, че се усвоява много по-лесно в сравнение с други видове и представлява отличен източник на пробиотици.

Чедър
 
По-голямата част от съдържанието на чедъра се състои от мазнини, протеини и фосфор. Въпреки че не съдържа въглехидрати, той е богат на фибри, протеин и витамин К, което до известна степен компенсира високата калоричност. Снимка: iStock
Чедър

По-голямата част от съдържанието на чедъра се състои от мазнини, протеини и фосфор. Въпреки че не съдържа въглехидрати, той е богат на фибри, протеин и витамин К, което до известна степен компенсира високата калоричност.

Ементал
Родом от Швейцария, това полутвърдо сирене обикновено се прави от краве мляко и има особено мек вкус. Специфичните дупки в него се получават от газове заради действието на бактериите по време на ферментация. 

Доста е калорично, както чедъра, козето и синьото сирене, и затова не е препоръчително да се прекалява с него. Най-хубавото обаче е, че почти не съдържа натрий и въглехидрати. Снимка: iStock
Ементал

Родом от Швейцария, това полутвърдо сирене обикновено се прави от краве мляко и има особено мек вкус. Специфичните дупки в него се получават от газове заради действието на бактериите по време на ферментация.

Доста е калорично, както чедъра, козето и синьото сирене, и затова не е препоръчително да се прекалява с него. Най-хубавото обаче е, че почти не съдържа натрий и въглехидрати.