Оръжията на присмехулника

Вълна от възмущение и солидарност заля целия свят заради безмилостния атентат в редакцията на френското сатирично списание "Charlie Hebdo".

Изданието не пести критики спрямо никого, макар да е определяно като левичарско. Историята му започва през 1970 година под името „Hara-Kiri Hebdo".

Стартът е повече от ударен. През ноември 1970 г. бившият президент Шарл дьо Гол умира в дома си в Коломбе ле дьоз Еглиз, осем дни след пожар в провинциална дискотека с 146 жертви. Тогава списанието излиза с корица и заглавие „Трагичен бал в Коломбе, една жертва". В отговор вътрешното министерство на Франция забранява списанието.

За да заобиколи забраната, редакцията решава да смени името на "Charlie Hebdo" - както заигравка с Шарл де Гол, така и с един от героите на месечното комикс - издание „Charlie Mensuel". Списанието излиза до 1981 г.

През 1992 г. то отново е на пазара, за да провокира и осмива силните на деня. През годините там работят известни художници, карикатуристи и разследващи журналисти, а основните им теми са съпротивата срещу религиите.

През 2011 г. ноемврийският брой на списанието излиза с карикатура на Мохамед под заглавие "Шериат хебдо" - "100 камшика, ако не умреш от смях". Повод са масовите протести в мюсюлманския свят срещу аматьорския филм „Невинността на мюсюлманите". Ден по-късно редакцията бе нападната с петролни бомби, а интернет страницата му беше хакната.

Днес журналисти, оцелели след кървавата касапница, обещаха, че нов брой ще има - с тираж от 1 милион, вместо обичайните 60 000.

#1 Мина 13.01.2015 в 10:51:44

Абе имам аз един въпрос! След като е забранено да се изобразява Мохамед, КАК аджеба знаят мюсулманите как изглежда той и го разпознават и се засягат!??? И след като на карикатурите не пише изрично Мохамед, откъде знаят, че това е той!???

#2 цезар 10.01.2016 в 16:40:06

"Мина | 13.01.201510:51 Абе имам аз един въпрос! След като е забранено да се изобразява Мохамед, КАК аджеба знаят мюсулманите как изглежда той и го разпознават и се засягат!??? И след като на карикатурите не пише изрично Мохамед, откъде знаят, че това е той!??? " добър въпрос, но тези ако мислеха толкова, нямаше да се занимават с такива простотии

Новините

Най-четените