Речта на президента

Този път имаше една добра новогодишна реч на държавния глава - първата за президента Росен Плевнелиев.

Браво на копирайтърите, браво на тези, които измислиха президентът да бъде "монтиран" в тежката приглушена - и работна - обстановка на един кабинет на библиотека, с кадри от ключови за България събития и хора - наводнението в Бисер, земетресението в Перник, деца-златни математици, българският супер Марио от социалния дом в Белоградчик...

Някой е разбрал, че Росен Плевнелиев умее да печели сърца с човешкото си излъчване и послания - и се е постарал за новогодишната изява.

Може би му е трябвало повече време, за да отиграе емоционалните паузи, да го изговори като свои думи. Но пък толкова често сме го виждали прекалено усмихнат, че тази сериозност и сдържаност сега му отиват. И ни се харесват.

Може би в края на мандата му ще имаме един завършен президент. Дано още ни печели като политик. Защото предшественикът му Георги Първанов се вкамени точно тогава. Дългият престой на "Дондуков" 2 изтри всяка човещина от лицето и поведението му.

"Нека бъдем трудолюбиви и честни в ежедневието си, да загърбим лошото и самосъжалението, да търсим смисъла и позитивното. Да отглеждаме нашите деца като мислещи, уверени, толерантни и добри хора, които са любопитни и амбициозни да опитват. Да им обясним, че парите не са цел, а средство за човешко развитие и достоен живот. В каквито ценности възпитаваме младите, такава държава ще получим".

Съвсем вярно, г-н президент. Да запретнем ръкави.

#1 Чинчифон 01.01.2013 в 12:59:41

Завиждам на всеки,който намери сили в себе си,да хареса президента!Богаташ,с неприлично,а вероятно и незаконно състояние,с имоти в чужбина и навеждане към всички посоки,с биография като на фурнаджийска лопата,ни призовава за единство и морал,които приличат на фалшивият му комунизъм!Речите му не трябва никога да изпреварват мисълта,но той копира прекият си началник!

#4 AlahAkbar 01.01.2013 в 13:24:42

Аз не харесвам кукли на конци ... Тая не е изключение ...

#7 Voin 01.01.2013 в 16:56:01

"Да им обясним, че парите не са цел, а средство за човешко развитие и достоен живот. В каквито ценности възпитаваме младите, такава държава ще получим"." "Уругвайският президент Хосе Мухика си е спечелил прозвището "най-бедният президент" ("el presidente mas pobre"). 77-годишният човек наскоро призна пред испанския вестник El Mundo, че дарява почти цялата си президентска заплата, което го прави най-бедния, но също и най-щедрия, президент в света. El presidente обяснява, че получава 12500 долара на месец, но задържа за себе си само 1250 от тях." "Той и съпругата му, която е сенатор и също дарява част от заплатата си, живеят в семейната си ферма в Монтевидео. Най-скъпата вещ, която притежават, е един Фолксваген Костенурка, който е оценен на 1945 долара." Та къде е примера на президента... Лесно е да се говори за пари от върха на една купчина такива... Та когато г-н Плевенлиев почне да живее с 700-800 лв на месец тогав да ми говори за цели и развитие.

#8 багреник 01.01.2013 в 17:17:01

Напълно съм съгласен, че беше едно добре подредено и нагласено представление на конци, сценаристите и режисьорите се бяха постарали. Същината, беше логична и предсказуема... ама сърце нямаше в цялата история, да го уебеш, не ми гъдилна патриотична струна, да капне някоя сълза... даже преди да зпочне заложихме кои думи ще използва най-често, извода беше, че г-н президента най-често степенува с "по-"... той може да стане "по-"добър и "по-"завършен, но "най-"добрите са "най-"добри, защото са "най-"добри...

#10 Оня Дето Го Трият 01.01.2013 в 19:08:54

Мосю Президон има известна прилика с мистър Бийн, безспорно. Обстановката зад него снощи имаше подозрителна прилика с жилището на Мр.Бийн от знаменитата поредица.....Чудя се дали ефекта не е бил нарочно търсен

#11 Боби Перу 01.01.2013 в 21:22:10

Kакъв ли боклук трябва да е този майчин син/щерка,написал/а тази безподобна гъзолизна тъпня?Най-вероятно бивш комсомилски тъпанар,като недоразумението „президент“ Плевенлиев.

#13 Evil Trin 01.01.2013 в 22:29:58

Явно различни изявления сме гледали. Нескопосана презентацийка, зле монтирана, обичайните тъпи клишета, скърби и трагедии, некролози и апокалипсиси. И всичко това на фона на бутафорен театрален декор. Да се смееш ли, да плачеш ли.

#14 aissan 01.01.2013 в 22:58:23

Не ! Това НЕ МОЖЕ да е истина ! Още не искам да повярвам , че това се случва пред очите ми ! При това - в СЕГАШНО време !!! Абе Уважаеми Другарю писач , Да си призная честно - понеже бях доста почерпен ; в началото си помислих , че съм прекалено пиян ! И тъкмо на пиянството си отдадох факта , че нито видях Държавен герб ; нито видях Български трикольор , нито пък чух национален химн , при тази така наречена новогодишна реч !!!Тези неща ми направиха много силно впечатление и още на сутринта си пуснах запис за да ги чуя все пак . И о, Ужас , проблема се оказа съвсем не в количеството на изпития от мрен алкохол ! Щото и на трезва глава - ПАК не чух и не видях нито един държавен символ , химн , и т.н. ! Чудя се само - това случаен пропуск ли беше , или вече наистина НЕ СМЕ Държава ! А иначе - от Ауто Кю - всеки може да чете ! Този път поне - четенето не беше от пубертетски пищови ... Голям напредък - няма що ...

#15 Профилът е закрит 01.01.2013 в 23:10:28

Първо, за много години. Второ, автора да го... Трето- за пръв път не чух българския химн след реч на президент.... Четвърто- все едно гледах новинарска емисия в която Плевнелиев беше Юксел. Пето- Плевнелиев очевидно се намираше в Стаята на тайните от Хари Потър... Очаквап всеки момент да влезе Дъмбълдор и да се извини, че е объркал помещението... Шесто- освен на Юксел, Плевнелиев се правеше и на Росен Фройд- с този кожен фотьойл - липсваше само една лежанка- диван на която българския народ да споделя психичните си проблеми... Седмо- сред красотите на България видяхме и планински местности от шата Колорадо. Чудя се от къде идва заразата и коя е калинката в президенството? Самия Росен или някой от екипа. ПЛевнелиев води по точки, вече обърка Чехия с Полша. Три пъти в една реч! Но пък не вярвам сам да си е правил пауър пойнт презентацията за новогодишната реч. Осмо- самата реч беше куха като всички президентски речи през последните 23 години.

#18 Зелен Бетон 02.01.2013 в 06:55:39

Похвално е, че президентът иска да разчупва шаблоните. Това не може да му се отрече. Жалкото е, че не може да надскочи цялостното ниво на българската политика. Затова беше тоя кичозен декор и картинките, илюстриращи словото му като за малоумници. Не, не сме малоумници, г-н Президент. Ако ще си приказваме за истинско разчупване на шаблоните (а не за подменянето им с нови), по-добре се замислете кому е нужно на връх Нова година да се произнасят тежки слова като папското Urbi et Orbi или като State of the Union на американския президент. За такива си има други подходящи моменти, не когато всички са с чаши в ръка и гледат как стрелката наближава 12, готови да се прегръщат и да си честитят. Без да съм специалист по политически пиар, си мисля, че би било по-добре просто да се появите на екрана с една чаша шампанско и да кажете две-три нормални пожелания и едно „Наздраве“ накрая – примерно това, което бихте казали на хората на площад Батенберг, ако бяхте сред тях. За 15 секунди, не повече. И после химнът би прозвучал съвсем на място. Новогодишното обръщение е един от малкото удобни поводи да се усети, че президентът е президент на всички българи, и че е човек, а не просто „говореща глава“ от екрана. Използвайте го.

#20 паяка 02.01.2013 в 11:53:02

Ама верно ли има хора, които да са гледали и слушали!? В това време не си ли подготвяхте шампанското и чашите? Аз гледах да съм най-близо до този, когото исках първо да поздравя, целуна и да му пожелая най-концентрираните си пожелания.

#22 Borracho 02.01.2013 в 12:23:09

Мнозо зле е плевнята, ама още по-зле е племето което го избра. Толкова смешен и лицемерен човек май никъде по света няма да е станал президент

#23 YOLE 02.01.2013 в 13:39:12

Я гледай ти!! Сичкия комсомолски матрял пак си е чукал с тухли мъдите оная вечер. Кой още ви кара да слушате речи, бе, ННормални?

#24 Enigma 02.01.2013 в 14:30:50

цитат: " Пето- Плевнелиев очевидно се намираше в Стаята на тайните от Хари Потър... Очаквап всеки момент да влезе Дъмбълдор и да се извини, че е объркал помещението..." Хахахаха, много добро умрях да се хиля и ми се оправи настроението! Бях се уплашил доста след изцепките в Банско на Цеца и Цецо сега и президенто показа че грам идея си няма на коя държава е президент, може да му се иска да е на САЩ и да кара ски на Скалистите планини ама нейсе...ужасна история, защо все на нас ни се случва?

Новините

Най-четените