Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Абе т'ва мляко живо ли е...

Как така "истинското" кисело мляко ще трае двайсетина дни - ако е истинско, годността му не може да е повече от 72 часа... Снимка: БГНЕС
Как така "истинското" кисело мляко ще трае двайсетина дни - ако е истинско, годността му не може да е повече от 72 часа...

За Нова година разпивахме с приятели в едно планинско хотелче. На сутринта след якото запиване хапнахме домашни катми и към тях - натурално, съвсем био кисело мляко, с домашен сироп от боровинки. Забравих да кажа, а сигурно се подразбира, че и маслото, от което лъщяха катмите, си беше сто процента масло. Homemade.

Всъщност се оказа, че от трапезата за закуска дори и брашното не е купено от магазина. Разменяме го срещу картофи с едни познати, които ни го карат от Пловдивско, обясни собственичката на хотелчето. "Ние им даваме български картофи, те на нас - истинско брашно, мелят си житото, което вземат като рента от нивите си..."

Ей такава история. А всъщност исках да пиша за киселото мляко по БДС, което ще ни пробутва от януари министърът на храните (не и на храненето, слава богу) Мирослав Найденов.

Точно си ровех в нета през GSM-a, като попаднах на тази новина. След което се замислих колко още продукта ще "уреди" на пазара държавата, преди да е приет законът за агенцията по храните - и самата агенция да е тръгнала... Или на министъра му е все едно, щото пак държавните ветеринари ще властват и в нея?

Според държавния рецептурник, киселото мляко само от мляко ще има трайност 20 дни. Ясноооо - е колко ще е жива бактерията на закваската, ако ще трае толкоз много - и то без нишесте и сухо мляко. Онова от соца, когато БДС беше друг, траеше най-много 72 часа и вкисваше.

Затова най-елементарният опит кое кисело мляко е по-истинско - бабино, дедово или не знам си какво, е да се купи по една кофичка на всяка фирма и просто се оставят ... да се развалят.

И тези ми разсъждения, докато тракам на лаптопа, са прекъснати от разговора, който води един от приятелите ми, товарейки в багажника на колата си пластмасови шишета с истинско, току-що сварено прясно мляко, напъхани в хладилната чанта. Ще квасят за детето в София...

"- Значи, имате две крави, а що не го предавате млякото на мандрата?

- Ми то не си струва, 30 стотинки го изкупуват, на вас го даваме по левче литъра, който идва, си взима от нас и мляко и масло. И сирене си правим, ама за продан не стига... На мандрата, като го дадем, доде стигне до вас, два пъти му вземат маслото и направо не знам какво слагат, за да прилича на кисело млеко."

И аз не знам, ама прилича - на цвят поне, макар че това, дето го ядем на закуската в хотелчето, не е толкоз бяло - просто ВСИЧКОТО му масло си е вътре.

БДС-то, по което ще правят новото "истинско" кисело мляко, на практика разрешава суровината да не е българска. Просто няма изискване откъде да е суровината. За млеката извън този стандарт, официално се разрешава влагане на ДО 20% сухо мляко...

(Може би вместо да го играе - неуспешно - регулировчик на цените по празниците, по-добре Найденов да беше проверил и оповестил колко фирми за производство на млечни продукти спазват тази заповед на генералния директор на националната ветеринарно-медицинска служба. Щеше да ни е по-полезно от съобщението за поскъпването на бананите от борсата до магазина...)

Дайте сега да направим сметката: 6 литра са 6 лева. От тях ще излязат поне 15 кофички кисело мляко - по 400 грама, колкото си е грамажът на сегашните. Умножете по 80 стотинки и ще получите два пъти повече левчета за нещо, в което може и да се открият до 50 на сто краве - задължително обезмаслено - мляко.

Та се чудя защото държавата в лицето на министъра на храните Мирослав Найденов не подкрепи точно тия хора, вместо да пише рецепти на фирмите, за да ни продадат продукт с едно намигване по-добър от сегашния на цена поне с 30% по-висока? Спомнете си "Стара планина"...

Щото крави няма. Ясно е на всички, даже и на не-земеделци като мен. Ако се пресметнат кравите у нас към всичкото сирене, кашкавал, сметана, масло и прочие млечни продукти родно производство, дето са на пазара, ще излезем като две Швейцарии - по брой на кравите, да не се разбира друго. (Не можем ги стигна швейцарците с техните 1.5 милиона крави спрямо нашите, дето са пет пъти по-малко.)

Обаче земеделският министър става все повече министър на храненето и все по-малко министър на земеделието. Ако трябва, в името на по-доброто управление, пък нека премиерът да остави Найденов отговорник само за яденето. Това явно му е най на сърце, че откакто е станал министър, не се сещам във ферма да е сниман или на полето - или е в магазин, или е седнал да яде супичка в яслите, или на рибна борса. Сяда, става, само за храната ни говори.

А храната, без да се оцапа човек в тор и да хване мазоли по ръцете, няма как да стане. Е, вече има, стига да си накупиш достатъчно хранителни добавки от Китай - и кашкавал с вкус на сьомга ще пуснат.

Та в новата 2011-а като гражданин, който обича да се храни качествено, най-учтиво приканвам г-н Найденов да отиде по-далеч от рецептурниците за храните - при стадата. Да ги умножи с усилията на държавата. За да може в следващата 2012-а да храни домашния си любимец с домашна луканка, купена от някой закрит пазар, който държавата ще се сети да направи за производители с директен достъп до пазара. (Че бая ги затрудни с тоя достъп...)

На министъра обаче май не му е ни до овчиците, ни до кравичките. Въпреки че за 60 000 домакинства, които гледат между две и четири крави, България извоюва гратисен период  до края на 2011 г. да модернизират стопанствата си, за да ги превърнат във ферми.

Но извън този период държавата не си мърда и малкия пръст. А в действителност повечето крави у нас се гледат именно в такива дребни стопанства, а не в големи ферми.
Субсидиите на глава животно обаче, които се дават, не са европейски пари, а ги дава хазната. И в криза нали се сещате какво става - останаха субсидиите само за стопанства с над  10 крави. Тоест - за големите фермери... Другите - на заколение.

Верно, тия хора пари за реклама нямат - и не хранят партии по избори, пак поради същата причина. Ама нали за здравословно хранене си говорим...

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените