Ако TikTok е пълен само с подобни трендове, няма нужда да го забраняваме.
Последната мания на Поколението Z в платформата може и да е странна, на моменти дори необяснима, но е напълно невинна.
Защото младите са полудели по... цеденото кисело мляко, било то натурално, или плодово.
Във видеата си те твърдят, че са се вдъхновили от близкоизточното лабне - вкусни млечни топчета с вкус, близък до прясното сирене и изварата. Обикновено лабне е мариновано и силно подправено, за да е истински апетитно.
На цеденото кисело мляко пък Gen Z казва "сухо кисело мляко".
Методът за приготвяне няма да изненада особено нас, българите. Към обикновено или плодово кисело мляко се прибавя малка щипка сол и се поставя в тензух, за да се отцеди много добре от влагата.
След това млякото се замразява за няколко часа, като се разбърква от време на време, за да не се образуват кристали. Сервира се с плодове, шоколад, шоколадови десерти, захарни пръчици и какво ли още не.
За да изглежда още по-красиво и атрактивно, цеденото кисело мляко често се оцветява с хранителна боя.
Идеята е киселото мляко да се отцеди наистина силно от водата в него и да се превърне в гъста, подобна на италиански сладолед смес, лесна за оформяне във формички за сладкиши.
В солените варианти пък "сухото кисело мляко" се сервира с плосък хляб и хубав зехтин.
При сладките версии фантазията не стига - мед, течен шоколад, мармалади и какво ли още не са позволени.
Зад манията по цеденото кисело мляко има солидна логика. То е по-нискокалорично от сладоледа и сметаната, а с подходящите гарнитури съчетанието между кисело и солено или кисело и сладко е неустоимо. И търпи безкрай импровизации.
Крайният продукт е богат на протеини и полезни мазнини, калций и пробиотици, които са полезни за стомаха и храносмилането.
Според нюйоркската диетоложка д-р Дана Хох цеденото кисело мляко може да окаже благотворно влияние и върху кръвното налягане и мускулите, както и да облекчи симптомите на мускулна треска след спорт.
Пред Soap Central диетоложката уточнява, че заради високото съдържание на протеини "сухото кисело мляко" засища за дълго време.
---
Японски чийзкейк - неустоим десерт като за кралски особи и рецепта - тук:
---
Освен това цеденото кисело мляко се приготвя лесно дори и от най-неопитните в кухнята.
Западните потребители не са толкова запознати с вкуса на продукта, колкото сме ние - на Балканите, и затова го възприемат като нещо екзотично и ново.
Във видеата си някои го сравняват със захарна глазура, други - с кисел гъст сладолед. Трети не са съвсем очаровани и смятат, че "сухото кисело мляко" има текстура на развалено желе или на пластилин.
Но пък в крайна сметка модата на цеденото кисело мляко е не само невинна, но и вкусна, а и до голяма степен полезна.