6 месеца по-късно Путин отговори

Да те обявят за "персона нон грата" е най-големият кошмар на всеки дипломат. Лошият сън се превърна в реалност за 755 служители на американското посолство в Москва. Този път руският президент Владимир Путин наистина изненада неприятно опонентите си.

Един закъснял отговор шест месеца след решението на Барак Обама в края на мандата му да експулсира 35 руски дипломати и техни близки в подозрение за хакерски атаки и намеса във вътрешната политика на САЩ.

Тогава се очакваше реципрочен отговор, но Кремъл не отвърна на удара. В петък миналата седмица обаче стана ясно, че Владимир Путин възнамерява да намали броя на служителите в посолството на САЩ в Русия със 755 души. По неофициални данни в посолството в Москва работят над 1 200 души.

Сред мерките на Кремъл е и конфискуване на дипломатическия комплекс в парка "Сребърен бор" до столицата, както и още един имот в Москва.

Броят на служителите в представителството на САЩ на пръв поглед изглежда голям и за мнозина изниква въпросът защо толкова хора работят там и с какво се занимават.

Дипломатите на Белия дом имат за цел да поддържат трудните и непостоянни взаимоотношения с Кремъл, тъй като двете държави си сътрудничат в редица области.

Русия и САЩ си партнират в борбата с организирания тероризъм, поддържането на така наречената "ядрена безопасност", като заедно се стремят да постигнат успокояване на обстановката в Сирия. Ежегодно Америка изнася стоки на стойност милиарди щастки долари към Русия.

Друга част от дипломатите работят по разнообразни проекти в областта на здравеопазването, селското стопанство и научната дейност. Има руско-американско сътрудничество в борбата с инфекциозните болести както и при защитата на различни видове застрашени животни.

В допълнение те изпращат към Белия дом информация за спазването на правата и свободите в Русия, за условията на труд в страната, както и други данни.

Някои от тях имат връзки с ЦРУ и условно са наричани служители на "правителствените агенции". Въпреки това повечето от работещите в посолството не са супершпиони като от холивудски филм.

Нещо повече, като изключим официалните посланици на САЩ в Москва една голяма част от работещите в американското консулство всъщност са руснаци. При проведена анкета през 2013-а година се оказва, че от 1 279 души 934 са руснаци. В момента има голяма опасност именно руските служители да останат без работа заради решението на Путин.

Персоналът от руска страна отговаря за функционирането на посолството - за кетъринга, секретариата, поддръжката на базата. Освен това една от основните задачи на служителите в посолството е да одобрява кандидатите и да издава визите за желаещите да пътуват в Америка.

По този начин ходът на Путин ще има повече негативни ефекти за Русия и за руснаците, работещи в консулството, отколкото за посланиците на САЩ в Москва. Не за първи път санкциите от страна на Кремъл вредят повече на Русия, отколкото на обекта на санкции.

Пример за това е забраната за внос на редица продукти, произведени в Европейския съюз, както и забраната за осиновяване на руски деца от страна на американци.

С намаляването на дипломатическия щат в посолството на САЩ в Москва процесът по издаване на американски визи ще отнема повече време. Към момента издаването на виза продължава от 2 до максимум 5 седмици, но този срок ще нарасне значително.

Към неудобствата, с които тепърва ще се сблъскат тези, на които е необходима виза за пътуване, можем да прибавим и факта, че животът на руснаците, работещи в американското посолство никога не е бил особено лесен.

Бивш служител споделя, че е докато е бил на работа в посолството, е преследван по улиците на Москва и посещаван в дома си от федералната полиция, която е искала повече информация за дейността му.

Властите му казват, че ако е истински патриот, то той трябва да бъде информатор на собствената си държава. Накрая служителят е принуден да напусне работата си.

Когато в неделя вечер президентът Путин потвърди съкращенията в дипломатическия корпус на САЩ в Москва, това всъщност означава, че Америка може да се освободи от част от големия персонал, който отговаря за поддръжката на консулството.

Това обаче няма да е особено комфортно за САЩ и дипломатите, командировани в Москва. Подобен род санкции на Кремъл срещу Вашингтон не се случват за първи път. През 1986-а година Вашингтон експулсира 55 руски дипломати, а в отговор на това Съветският съюз забранява на руснаци да работят към американското посолство.

Това означава, че в един кратък период от време американският посланик сам е шофирал колата си, жена му е отговаряла за кетъринга в консулството, а морски пехотинци от САЩ са работили в бара.

В момента пред САЩ има две опции. Едната от тях е американските дипломати да загърбят досегашните си удобства и да свикнат сами да вдигат телефоните в посолството и да подрязват живия плет около него.

По-вероятно е обаче условието за намаляването на броя дипломати да бъде предоговорено, тъй като то влиза в сила след един месец - на 1 септември. Русия иска да си върне обратно два дипломатически имота, взети от САЩ през декември миналата година.

Също така Кремъл се надява на акредитация за работа в Америка на допълнителен брой руски дипломати. Ако Белият дом се съгласи да осигури визи за повече руски дипломати, напълно възможно е мерките на Кремъл срещу посолството на САЩ в Москва да бъдат преосмислени или дори отменени.

#1 kaka 01.08.2017 в 17:41:04

Май не правите разлика между дипломати и технически служители. Когато гонят дипломати, няма как те да са руски граждани. Голяма каша е тая статийка.

#2 TheRock 01.08.2017 в 18:52:38

Късно, но ще схванете какво е имал наум ген. Патън когато е изразил съмнение че не са подкрепили точният мустакат диктатор през ВСВ!

#3 dedo adji 02.08.2017 в 09:23:46

Ауу, горките американски дипломати, горката Русия и горките руснаци. Тоя материал изглежда е писан специално за бай пешо танкиста. Друг не виждам да се хване. ОК, съжалихме американския посланик, който ще бъде принуден сам да си кара колата и жена му, която ще трябва сама да прави палачинки. Но да съжаляваме ли обслужващия персонал от руснаци. Някак не иде да се съжаляват руснаци. Момент, едно уточнение. Тия руснаци руски граждани ли са или американски? Как един руски гражданин може да стане персона нон грата в Русия? Между другото, в съобщението за изгонените руски дипломати се споменаваше и готвачът на консулството в Калифорния, който обаче е руски гражданин. За секретариата изобщо не си струва да говорим. Секретарките знаят повече от шефовете си. Кой идиот ще назначи даже машинописка чужд гражданин в дипломатическа служба. Друг страшен автогол за Путин е изгонването на дипломатите от здравеопазването, земеделието и научно-изследователската дейност. А ние, наивниците, си мислехме, че в здравеопазването работят лекари, в земеделието агрономи, а в науката учени. За коя от тия дейности се иска дипломатически статут и имунитет? Виж, за защита правата на човека наистина са нужни дипломати. Тук наистина следва да ожалим горките руснаци, които остават беззащитни, остават им само НПО-тата, финансирани от Америка. И да ревнем гороломно "Свобода за Анджела Дейвис!!!" Но все пак, материалът свършва успокоително. Путин дава отсрочка за преговори. Казано, като за прости хора - пазарлък.

#4 dedo adji 02.08.2017 в 09:30:55

Извинявам се, грешка. "Свобода за Анджела Дейвис" да се чете "Свобода за Борис Немцов"

#5 Skrita_Sila_M 02.08.2017 в 10:45:33

Kafeto, zashto ne pishete imeto na avtora, che da ne mu se smeiat i babite na selo na plitkata misal. Moje li takiva i faktologichno i idejno katastrofirali statiiki da publikuvate?

#6 1Sion1 02.08.2017 в 17:11:57

Хахаха, на пръв поглед броят изглеждал голям.И на втори, и на трети пак така изглежда.Има ли смисъл да се обяснява защо е така ?!А тия руснаци , дето ще си загубят работата са руснаци само на книга.Колкото прислугата на Америка за България са българи...

#7 sevtopol 09.08.2017 в 11:06:29

Дедо аджи пита: "Как един руски гражданин може да стане персона нон грата в Русия? Аз ще му отговоря като евреите – с въпрос: – Как ли, наистина?

Новините

Най-четените