Късно е, либе, за Отечествен фронт

Наистина се чувствам ужасно неудобно, че пак ще говоря за партии и коалиции. Знам, че повечето нормални хора се отегчават от това. Но ето какво прочетох наскоро:

„Пет десни партии, които не успяха да влязат в настоящия парламент, обсъждаха днес предприемане на общи действия срещу едноличния управленски модел в страната"...

Ако бяха написали просто „пет партии", щяхме да го подминем и да си говорим за нещо друго. Но когато се каже „пет десни партии", нещата стават различни.

Извинете, ама щом тези „десни" партии не са успели да влязат в парламента, то те са десни само в собствените си фантазии.

Дясното в едно общество се състои не само от десните политици, но и от десните избиратели.

Няма по света такова демократично общество, в което десница да представлява едва 1-2% от всички избиратели. Щом десните избиратели не гласуват за теб, то просто не те признават за свой представител и ти си някаква парадесница, изсмукана от пръстите на пристрастни политолози.

Как така „десните" останаха на улицата? На последните избори много хора, които през годините съвестно са гласували за СДС и ДСБ, го направиха за последен път или за първи път не го направиха. Преди изборите всички се надяваха, че „десните" политици ще съберат достатъчно разум, ще постигнат някакво обединение помежду си, ще се явят заедно и ще формират сериозно парламентарно представителство.

Дори аз си позволих още през февруари да ги приканя за това. Те обаче, въпреки предупреждението от страна на избирателите си и последния шанс, който им беше даден, продължиха да правят тънките си сметки, поради което дори не попаднаха в Народното събрание.

Сега, след този гръмотевичен провал, са тръгнали да правят фронтове и блокове, навлязоха във фазата, която фолклорът определя като „сетѝла се Мара да се побара".

Сега, когато няма предстоящи парламентарни избори, те се сетиха да сплотяват, да обединяват и да предотвратяват несъществуващи катастрофи. И утре ще искат от мен - класическия десен избирател - покрай тях да гласувам за зелените, розовите и лилавите. Не виждам как ще стане.

Инициаторите на това обединение много трудно могат да намерят нещо общо помежду си освен желанието на всяка цена да попаднат в парламента. Половината от тях са яростни либерали (сиреч, по-скоро яростни, отколкото либерали), а другата половина искат да минат за консерватори, защото така е актуално. Тоест, застават от двете страни на барикадата. На каква основа тогава се обединяват? Ще отблъскват извънземните? Никой не смее да издигне стряскащ, но и увличащ призив, а всички се придържат около облите клишета на мейнстрийма. Навсякъде греят „стари муцуни", но пък не се забелязват лидери.

Може би заради това новото обединение не може да опише платформата си другояче, освен като „общи действия срещу едноличния управленски модел в страната". От което ние, страничните наблюдатели, си правим извода, че когато те бяха министри и коалиционни партньори в този модел, той не е бил едноличен, не е бил катастрофален, не е бил нетърпим, а е станал такъв едва по-късно.

Този политически подход не е нов. Това е моделът на Отечествения фронт.

Нали си спомняте: след като се къса пактът „Рибентроп - Молотов" между Третия райх и Съветския съюз, българските комунисти започват да привличат де когото се сетят за простичката кауза да се излезе от Тристранния пакт и да се свали монархията.

Всеки, който е съгласен това да се случи - добре дошъл, пък какъвто ще да е иначе. Идеята на отечествените фронтове, с които е пълна нашата история, е да забравим „незначителните" различия помежду си и да се опълчим на тирана, защото положението е станало нетърпимо.

Забележете, това е първата задача на всеки „нов политически проект" - да докаже, че положението е станало нетърпимо.

Ако са преценили, че положението наистина е нетърпимо, че трябва да дойдат санкюлотите и да излезем с тоягите на улицата - окей, нека измислят нови политически проекти. Дето се вика, всички ние, които сега няма за кого да гласуваме, ще се зарадваме.

Но също така да си направят и сметката още веднъж. Всяка преданост си има граница, отвъд която започва омерзението или пък обикновения прагматизъм. Как някой може да си представи, че ще отида да гласувам за Зелените или ДЕОС, само за да осъществя заветния си блян да видя ген. Атанасов депутат? Това е несериозно.

Така, както са тръгнали, от космоса се вижда, че не ги интересува нищо друго, освен да влязат в парламента, където най-вероятно ще се разпаднат още на следващия ден и ще започнат да се лансират поединично и на малки групички.

Какъв фронт, каква революция, какви „общи действия" срещу модела! Помним как Реформаторският блок го реформира същия този модел - някак си изотвътре.

Съжалявам, но не са това хората и организациите, които ще „пометат статуквото". Поотделно може да са много симпатични, но събрани заедно излъчват една припряност на накърнени интереси и неосъществени амбиции.

Изпуснаха момента в началото на годината и сега е късно да правят ОФ-та. Да изчакат, да се огледат, да тръгне всеки от тях по собствения си път, пък един ден някой от тях може и да намери верния тон. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен, но хайде да не правим блокове за тази цел. Особено пък с финикийците.

#1 follow_the_cash_flow 25.10.2017 в 08:38:26

За съжаление, така е. Няма десни партии за десните избиратели. Но странно как, след приватизацията на иван костов, дясното изчезна. То се саморазруши, ако наистина някога е било легитимно, а не подставено от същите задкулисни играчи, които се преляха от бкп в бсп. "Десните" задоволиха амбициите си с няколко комисионни по съмнителни приватизационни сделки, купиха си едно ново навремето джипче, вече безнадеждно остаряло, и се оттеглиха в семейната къща, която 15 години по-късно вече е далеч от модерна. Както и леви партии няма. Лявото е безвъзвратно компрометирано, защото е псевдоляво съставено от ограбилите бг наследници на тоталитарната бкп. Така че, в крайна сметка, герб все още са безалтернативни. Малко дясно, малко ляво, народен бащица стил тодор живков - малко носталгично, малко нашенско делене на наши и ваши и така

#2 Златни думи 25.10.2017 в 09:42:37

Отново българското лицемерие се изказа с тази статия..."късно било и защо не намерили сили да се обединят по-рано"....абе май никой от вас не мисли и не осъзнава, че гласуването е не само задължение, а и отговорност. Тоя глупав народ като си каже "ооо аз няма да гласувам" автоматично предава властта на сигурните електорати..така като излезе например реформаторски блок или нещо такова и вие пак не гласувате за тях при все, че са най-доброто, което се предлага в момента показвате върховно лицемерие, като се оплаквате след това. Народа дава властта, това значи не да се оплаквате а като дойдат избори да гласувате за истинските демократи независимо колко са се отцепили от предателите или са заливани с компромати от комунистите...в противен случай се просто едни лицемери и нищо повече!

#3 Виктория Пенелопова 07 25.10.2017 в 09:49:13

Абсолютно правдиви думи. От личен опит - местните дерибеи на дсб са по-гадни и нагли и от партийните секретари от едно време! За едно Сула не е прав - целта им е не само да влязат в парламента, целта им е отново да се докопат до позагубените връзки, да си съживят умрелите бизнесчета, крепящи се на телефони и партийни връзки! Суджуци??Много моля, те са измислени от бутиковите десни партийки!

#5 deaf 25.10.2017 в 12:16:14

Благодаря ти Виктория,че сама си каза,че си привърженик на Тиквата! Винаги е много по-важно Кой казва,а не какво казва.

#6 maznislav 25.10.2017 в 12:43:44

Хм, а може би факта че "ДБГ" не е от тези 5-те има нещо общо с критичната статиийка ? Аман от хора дето се мислят за незаменими, визирам Кунева, Лукарски и прочие самопровъзгласили се за несменяеми лидери. Кънев поне имаше доблестта след тоя буламач който направи да си подаде оставката. Отделно на мен ми писна някой да ме определя дали съм либерал, десен, центрист или какъвто и да е. Хората които имат акъл в главата гласуват за политики, а не за посоки или някакви вестникарски самоопределения.

#7 Виктория Пенелопова 07 25.10.2017 в 14:49:51

ДИИФЧО, абсолютно не е твоя работа да ми правиш анализи. Гледай в собствената си "дясна" чиния и не поглеждай в купичката на другия. Най-малкото е признак на лошо възпитание, също като хорицата от дсб!

#8 Глава Шамандура 25.10.2017 в 15:43:40

Пенелопова - не знаеш английски а се напъваш да остроумничиш! Deaf означава глух и се произнася ДЕФ!

#9 deaf 25.10.2017 в 15:52:49

Виктория, аз не съм нито десен,нито никакъв по "цвят". За мен е важно единствено качествата на държавника и политика,който е на власт. Идеологическите и ценностните му възгледи изобщо не ме интересуват. Тодор Живков и Тито например,са комунисти,но разликите между двамата са огромни. Има една стара истина:"Кажи ми кои са ти приятелите,за да ти кажа какъв си ти." И тази истина просто я приложих към теб. Не съм ти правил анализ.

#10 Уточнител 25.10.2017 в 17:14:06

БРАВО НА СУЛА Право в целта, като истински римлянин. Това е истината - истински десните избиратели отсвириха лъжедесните политици, част от статуквото. Просто нямаха за кого да гласуват или "гласуваха с отвращение" за Боко....

#12 deowin 25.10.2017 в 18:15:31

>Няма десни партии за десните избиратели. Именно това е най-голямата измама, която сътвори Борисов, и в която убеди глупавите десни избиратели като автора на статията. А глупавите избиратели, естествено, са огромното мнозинство от десните избиратели както и от всяка друга фракция избиратели.

#14 Dox 25.10.2017 в 19:06:15

Начи, другари, Извинете, но ако може да питам нещо, че се обърках. Начи, дясното по принцип се свързва с консервативното и като такова е ЗА запазване на статуквото. Какво иска да мете тогава? Какво точно му е "дясното" на това дясно? Благодаря предварително!

#15 Виктория Пенелопова 07 25.10.2017 в 21:32:26

Шамандурата, подлагам на съмнение "експертното" ти мнение. Не можеш да знаеш как точно се е кръстил въпросният - дали глух или просто дееф. В английският език, за правопис и произношение на собствени имена няма правила!!Но, ако ти смяташ че е "глух", кажи му го на него! На мене ми е все тая!

#17 follow_the_cash_flow 25.10.2017 в 22:36:42

Реформаторския блок и другите подпбни не беше никаква алтернатива. Радан кънев, кунева, и всичките подобни , къде безлични, къде дразнещи, нагли, показаха колко струват. Безхарактерни, с претенции които не покриват, лъжливи, без харизма. Бб. Ще те излъже, ще си смени мнението, ще изръси глупост , но винаги е автентичен. А тезиса наиатина безхарактерни, без харизма, с непокрити претенции. Още са недостоверни, склонни към задкулисие и манипулации, като всички други. Но... просто нямат харизма да са лидери. Нито добри, нито лоши. Никакви.

#18 deowin 25.10.2017 в 22:56:19

Факт - Борисов е автентичен. Автентичен дебил. Предполагам е доста очаквано когато ти самият си автентичен дебил да предпочиташ да те представлява точно автентичен дебил. Все пак той самият го каза в прав текст - "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме". Интересно как когато търсиш лекар, инженер, автомеханик даже, предпочиташ да не е прост, но автентичен дебил, а търсиш основно да е компетентен за да свърши работа, но когато става въпрос за политик си сходен да игнорираш очевидната некомпетентност и корумпираност за едната проста автентичност. Дори да е само автентничност в простотата и малоумието. Лайно да е, щом е автентично смрадливо и гнусно, точно него ще пожелаеш и избереш да те представлява в политиката. Сходна, макар и неимоверено преувеличена, е ситуацията с Тръмп. Брутално некомпетентната му и тотално лишена от такт и дипломация политика минава пред многобройните американските автентични дебили пък за автентичност, прямост, "telling it like it is". А всъщност е просто брутално некомпетентна и тотално лишена от такт и дипломация политика. И докато е напълно нормално да ти личи, че си глупак, защото - точно защото си глупак - не знаеш дори как да го прикриеш, то не е особено рационално за другите глупаци да изберат точно теб дори за президент, против собствената си лична изгода, и то единствено за да се чувстват по-добре в глупашката си същност - зер, не може да е чак пък толкова зле да си глупак, щом дори президентът е такъв.

#19 Писна ми от псевдоинтелектуалци 26.10.2017 в 07:03:47

Аз пък не мога да разбера какво толкова плювате Борисов? Може да е мутра,може да е прост,но има предвидимо управление с относително добри резултати. Казвам относително,защото могат да бъдат по-добри,но брилиантни на фона на всички управлявали през последните 30 години. Заради смешници като тези от снимката ми е такъв никнейма! Хора словоохотливи,които могат да цитират Достоевски,хора с никакъв управленски потенциал,визия за развитие,НО С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРЕ РАЗВИТО ЧУВСТВО ЗА ПЛАСИРАНЕ И ГЪВКАВОСТ В ИДЕИТЕ СИ ПРИ НАЛИЧЕН СТИМУЛ!!! Десен съм,но тези не са моето дясно,за сега го разпознавам при Борисов,колкото и да съм наясно,че ще отнеса целия хейт на света!!!

Новините

Най-четените