Ритай за наука

Заплашената от затваряне астрономическа обсерватория в Рожен създава футболен отбор "Роженските мечки", за да събира допълнително пари за научно-изследователската си дейност, съобщи Дарик.

Учените стават футболисти, за да оцелеят - звучи като виц, но е съвсем истинска новина. Стигнахме до положението астрономи да тичат по стадиона, за да работят в полза на науката. Добре, че са млади, а не като тези от БАН, че гоненето на топката силно ще им се опре. Пък и те отдавна си разменят дълги пасове с финансовия министър Симеон Дянков, така че може да помогнат с тактиката.

Остана астрономите да почнат да пеят по клубове или да разголват телеса по списания, нали футболистите вървят в комплект с мацки.

Още по-забавното е, че "Роженските мечки" канят за първи съперник небезизвестните "Бистришки тигри" - отборът, в който играе и премиерът Бойко Борисов.

Загадка е как отборът на "Витоша - Бистрица" ще стигне до Рожен, там летище няма и правителственият самолет "AirBus" трудно ще кацне. Но не това, а идеята е важна.

С парите от билетите и телевизионните права за мача на зверовете младите учени допълнително ще финансират астрономическа наука у нас, но и ще платят сметките си за ток и отопление. Политиката ни стана шоу, а сега и науката е на път да се поддаде на това изкушение. Не можем да ги обвиняваме, каузата им е благородна.

Съдейки по залога на начинанието, има сериозни изгледи учените от Рожен да успеят. Все пак, българинът разбира от футбол, а да ... и от политика. Те затова са на такива нива.

В сряда директорът на института доц. д-р Таню Бонев е поканен на среща с премиера Бойко Борисов, който е се е ангажирал, че проблемът с финансирането на НАО Рожен ще бъде решен. Значи ще се вкарват голове.

#2 buba-2 12.11.2012 в 19:15:03

драга ми цветана, НАО Рожен е част от БАН. вземи преработи статията в този дух: бойковите тигри ще смажат феодалните млади учени, затлъстели или залинели в застоелия въздух на комунистическия мастодонт и пр. и пр.

#5 koya sam? 13.11.2012 в 00:16:31

E, Миле, това ми хареса. Всички астрономи да почнат да правят хороскопи и така ще плащат тока на обсерваторията, че и себе си ще изхранват. А младите астрономки, по подобие на техните млади колеги, които ще стават футболисти, да поразголят малко свежа плът, че на някой бизнесмен да му се откъсне от сърцето някоя и друга банкнота дарение Докъде я докарахме науката в чалгийската държава...

#6 koya sam? 13.11.2012 в 00:20:41

вземи преработи статията в този дух: бойковите тигри ще смажат феодалните млади учени, затлъстели или залинели в застоелия въздух на комунистическия мастодонт и пр. и пр. Намига ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Най-вече недохранени със заплати от 360 лв., а сега и без тях...Направо да почват да се хранят с енергия от Слънцето Нали имаше едни такива йоги.

#7 buba-2 13.11.2012 в 01:54:06

Драга ми Гергана, четох статията. Хареса ми като идея. Фактът, че авторката не знае, че НАО е част от БАН ми съсипа цялото усещане и остави в мен точно същото усещане, каквото очевидно е оставил у теб моят предишен коментар. Да не говорим, че самото изречение хич не се връзва с останалата част от статията. Ти чете ли статията? Тема за размисъл: Как демонстрираното невежество на авторката я прави по-различна от тези, които осмива?

#8 янаки 13.11.2012 в 08:08:36

Тази Буба със сигурност е адвокатка на Дянков. Един дребен пропуск на авторката и претенциите на астрономите са несъстоятелни.

#9 Ицо 13.11.2012 в 09:40:31

На Рожен е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите ... ва най-бедната държава в региона и в Европа. Еее... нещо не се връзва. Има явно противоречие. Не може една бедна държава да харчи пари за най най ... Остава сега да искаме и космическа програма да имаме и спътници да изстрелваме .... На мен ми е чудно как досега все още съществува тази обсерватория ? Отдавна е трябвало да се затвори. и да се помисли как да се продаде оборудването. Това е реалността !!!

#10 buba-2 13.11.2012 в 09:46:10

щото някои хора са тъпи ще цитирам точно "Добре, че са млади, а не като ТЕЗИ ОТ БАН, че гоненето на топката силно ще им се опре." ТОВА е адвокатстване на дянков за геноцида върху "ония от дъртаци" от БАН. т.е. според статията закриването на БАН е правилно, пък на Рожен, (щото не е част БАН) - не. и аз просто предположих какво би написала авторката АКО ЗНАЕШЕ, че НАО Рожен е част от БАН. По просто не мога да го обясня. Айде със здраве.

#11 Оня Дето Го Трият 13.11.2012 в 09:50:42

Стига бе, Ице, същата бедна страна иска и най-скъпата атомна (ядрена) централа на Балканите да прави, ти една обсерватория ще правиш на въпрос. Пари има, не го слушайте Дянков, просто правете футболни отбори Футболен отбор на пенсионери за по високи пенсии Футболен отбор на бременни майки за по високи добавки Футболен отбор на сакати....за еди кво си

#12 buba-2 13.11.2012 в 09:50:54

ами досега имаше други по-важни неща за закриване - най-големия металургичен комбинат, най-развитата железница, най голямото КЦМ... като се справиха успешно с тия напълно неподходящи за имиджа "най-бедна страна" неща, дойде ред и на дреболиите.

#14 Meteora 13.11.2012 в 10:25:53

Някой от коментиращите стъпвал ли е въобще в обсерваторията!? Продаващият техниката знае ли, че главния телескоп е произведен в ГДР!?

#15 delight 13.11.2012 в 10:49:28

Ако не беше толкова отчайваща, новината можеше да е и смешна. Роженските мечки, Бистришките тигри, билети и телевизионни права. Егати държавата, егати науката щом един неплатен ток е проблема.

#16 lele male 13.11.2012 в 11:09:22

Доста тъжно... Просто си ги представям... точно като във вица: "Роженските мечки" строени пред "народният" треньор на връх Рожен... Типично в негов стил, всевишния Той , обикаля и обяснява: - Онзи връх вляво от мен виждате ли го? - Да. - Там ще ни е спалното помещение. А онзи вдясно? - Да. - Там ще ни е консерваторията. А тази сграда зад мен? - Да. - Там ще ни е обсерваторията. Някакви въпроси? Помощник треньорът доц. д-р Таню Бонев: - Разрешете да запитам г-н Премиер. - Казвай, Бонев! - Спалното помещение е ясно - там ще спим, консерваторията е ясна - там ще си държим консервите, но за какво ни е обсерваторията въобще? - Идиоти, вие да не искате целият връх Рожен да осерете!

#17 Чинчифон 13.11.2012 в 11:26:50

Останки на пещерни хора,живели преди 200 хиляди години са изучавани по южното и източното крайбрежие на Африка.Те са показали изненадващи факти. Занимавали са се с практическа астрономия,която им е помагала да предвиждат приливите и отливите.А те пък са им позволявали да си набавят достатъчно по количество и по качество морска храна.И тъй като парите са се появили чак преди 4-5 хиляди години,то на първобитните хора всеки обяд с миди и скариди им е бил безплатен.Дали ще можем някога да стигнем първобитните хора или е по-добре направо да си закрием обсерваторията

#18 Оня Дето Го Трият 13.11.2012 в 11:34:11

Бойко да построи магистрала до горе А Цеко Минев да разчисти там малко гората и да им направи едно тренировъчно игрище. Телескопите разбира се - за старо желязо....

#19 koya sam? 13.11.2012 в 11:39:45

Ток и заплати, както беше казано на друго място. А телескопа е производство на известна немска оптична фирма, по стечение на обстоятелствата случила се в ГДР след разделението на Германия.

Новините

Най-четените