С личното съдействие на Бойко Борисов

"Ти какво не си яла от нещата, които са на масата?", пита репортер на bTV момиченце, чиято майка има нещастието да работи в последната държавна оръжейница - ВМЗ-Сопот.

"Ами... почти нищо", отговаря детето. На масата има яйца, банани, шоколадови бонбони, сирене. Подарени са от хора, трогнати от мизерията на работниците в оръжейния завод, карали два месеца с 60 лева и малък аванс.

Тези хора не могат да участват в акцията на министъра на храненето ЕФтината Коледа (така сме я нарекли в Webcafe.bg). Просто Коледа няма.

А и в Сопот големи хранителни вериги не са представени, така че бездруго са изключени от министерските "примоции".

За община като Сопот с население от малко под 10 000 души (отцепена е от Карлово с указ на президента Първанов през 2003 г.), 3300-те безпарични работника от ВМЗ-Сопот са на практика тези, които я издържат. Умножете броя им по 3 - т.е. семействата им, и ще се убедите.

Но след стачка и писмо, адресирано до Горната земя и Човека, който я владее, работниците от оръжейницата получиха по заплата и половина. С ЛИЧНОТО СЪДЕЙСТВИЕ И РАЗПОРЕЖДАНЕ НА ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ от "Кинтекс", прочутатата при Бай Тошо външнотърговска фирма, държавно до днес, преведоха един милион.

Какво прави "Кинтекс" днес? Каквото и преди. Продава оръжие. Индия, Ирак, Алжир, Египет, Етиопия, не, не и в Сирия, кой шушука там...?

Кой произвежда оръжието - оръжейните ни заводи, сред които и ВМЗ-Сопот, последната държавна оръжейница - и най-голямата, обявена за приватизация за трети път от трето правителство. Първият опит беше по време на кабинета на Царя. Произвежда боеприпаси и разполага с техника за утилизацията им.

Само че "Кинтекс" е редовно на печалба (виж вдясно), а ВМЗ-Сопот е с дългове към контрагенти за над 90 млн. лева и публични задължения от други 50 млн. лева, въпреки спечелените две поръчки на НАТО и други от арабски страни. А забавянето на заплатите и изострянето на напрежението се случва по време на обявената процедура за приватизация, която ЛИЧНО ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ обеща да забърза.

Стачката при всички случаи ще смъкне от цената, от която 1/5 бездруго ще се плати в компенсаторки. Очевидно накрая всички трябва да сме убедени какъв бладодетел е бъдещият собственик и единствен кандидат-купувач фирма "Емко". В началото на месеца компанията поиска от Агенцията за приватизация (АП) удължаване на срока за подаване на оферта с един месец, т.е. до 27 януари.

Дано да им е на късмет на оръжейниците. Металурзите от ОЦК явно удариха на камък. (Да не се разбира, че камъкът е сърцето на премиера.) Купувачите, за които говореха Борисов и Делян Добрев, явно се разбягаха, а източеният от Валентин Захариев комбинат отива за скрап. При същите гробари, които дойдоха за "Кремиковци".

Колко ефективен е мениджмънтът на ВМЗ-Сопот, че е оставил без заплати работниците си и защо Инспекцията по труда е проспала ситуацията, както и НАП, защото щом няма заплати, няма и осигуровки?

Дано работниците не са въвлечени в нечия игра за лесна и евтина приватизация. Не е като да не се е случвало.

Дотогова гладът им - и на други като тях, ще се промъква в някой репортаж, за да разваля мили  коледни картинки, в които министър Лиляна Павлова се умилява как дядо й Георги Павлов, министър на металургията и химията при Бай Тошо, е садил блатни кокичета, а колегите й Тотю Младенов и Десислава Атанасова, воглаве с премиера Борисов рецитират красиви думички в зала с елха, дядо Коледа и родители с деца, спасени с пари от фонда за лечение в чужбина.

А министрите дебелеят (но само Симеон Дянков си призна публично, че е наддал 15 кг от 2009-а насам).

Жалко, че не ги претеглихме в началото на мандата.

#1 KingoftheROAD 18.12.2012 в 10:33:35

Ми той и тиквоча е лепнал поне 20-на кила, ако не и повече. Личи си му когато рита за бистришките тигЪри. Това, което не мога да разбера е, защо Тиквоча почти никога не задейства държавната машина да свърши някоя работа тихомълком, и почти инкогнито, а си прави риклями за щяло и нещяло, и ако го дават по-малко от десет пъти по тАлАвизора, ке му се пукне джигерЪт?

#4 Чинчифон 18.12.2012 в 13:32:06

Банда от алчни малоумници,чиито имена са известни на всички,предадоха своята Родина България.Заеха се да събарят почти готовият социализъм /с малко,но за винаги!/,за да реставрират агонизиращият капитализъм.Защото ако имаха поне начално образование,щяха да знаят,че демокрацията е новата мимикрия на капиталистическите империи,но колелото на историята никога не се върти в обратна посока.Страх ме е да си помисля какво ги очаква тези хора!

#5 pixie 18.12.2012 в 13:48:39

Че кой се е хванал да управлява? Бизнесът е на първо място, интересите също. Личните, обаче. И логиката е да изкараме 4 години някак и да свършим колкото може повече за лична облага, пък управлението, то си върви между другото. Да не би някой някога да е дирил сметка на политиците след мандата им какво са свършили? Че от тези всичките 240 депутата на колко можете да изброите имената даже и да гледате редовно парламентарен контрол? След като само хленчим по форумите и на масата пред телевизора, явно не сме чак толкова недоволни, ама политиците ни смятат за мега балъци и затова ще продължават нагло да ни лъжат и да си правят каквото искат. Това е положението. А всъщност не е лошо да използваме това колко податлив на внушения от страна на тълпата е ББ. И колко много се влияе от общественото мнение.

#6 KingoftheROAD 18.12.2012 в 14:00:23

Тиквоча е много лесен за управление. Командва му се какво да прави, и той го прави. Това е, просто народа требе да му набива в КАНЧЕТО, така че то да вдлъбне навътре и да се изкоруби. Та да му държи влага

#7 Зелен Бетон 18.12.2012 в 14:46:51

АП трябва да се чете не като Агенция за приватизация, а като Агонията на приватизацията.

#9 Гризли 18.12.2012 в 15:53:09

Хората не са взимали заплати от не знам колко месеца, но все пак продължават да ходят на работа!!! И защо?! В Сопот ще се намерят други работници ли?! Или ще ги докарат отнякъде?! Един колега съди бившия (вече) шеф на баща му за забавени заплати. Онзи казва - "Намалявам им заплатите - работят. Бавя им заплатите - пак работят. Никой не се пробва да ме съди, а дори да се пробва, няма да успее. Защо тогава да им плащам?! Те и без това не напускат, работят..." Жалко и гадно, но е самата истина! Ние сме си виновни за положението, в което постоянно ни поставят! Докато търпим, ще ни мачкат! А институциите така или иначе нищо не правят - обикновено пазят едрия бизнес... А и много често дори да искат, няма какво да направят, заради опитните и скъпи адвокати...

#10 Черен Петър 18.12.2012 в 18:10:43

Тризначките в политиката Бате Бойко,Цветанчо Цветанов и Симеончо Дюкянчо-сега откриват магистрали,но след края на мандата ще имат открити сметки във швейцарски банки.Защо не си подаде оставката Бате Бойко който бойко тръбеше,че подава оставка ако народа не оцени усилията му и се вдигне на стачки и митинги.Ходил бил със оставката си в джоба,но така и не се видя тази оставка къде е!Няма и да се види,защото усилията му дават резултат.Сметките му в банката растат главоломно от перачницата за пари "булгаристан".А народа нека живее в нищета на него не му пука хич даже!

#13 ku40pero 18.12.2012 в 22:43:17

Ами то май точно така са нещата! Какво да се умува и коментира.Имам познати там,винаги са го говорили това!

#14 KingoftheROAD 19.12.2012 в 10:30:02

Гризли Писах го и в друга тема. 2000 души са малка армия, добре организирани около общ интерес могат да направят много неща. Проблема е, че са разединени. И колективен иск могат да заведат, и да набият канчето на Тиквоча, вместо да му пишат писмо. Може и цялата работа да е постановка на ГРОБ заради изборите, та Тиквоча да си напрай рИклЯмЪтЪ, че видиш ли ТОЙ се намесил и ОПРАЙЛ нИщЯтЪ.

#16 CrossFire 30.12.2012 в 16:10:15

Не разбирам каква е тази омраза към приватизацията. Поразрових се в интернет и установих, че гореспоменатата Емко произвежда същата продукция, в почти същото количество както и ВМЗто само дето тя е на печалба и има 600 работника, докато ВМЗ Сопот има 3000. Как очаквате от държавно предприятие, да прави реформи, да има технологичен напредък когато хората, които трябва да го прявят нямат никакъв стимул. Те така или иначе си получават заплатите. Арсенал на времето беше стигнал до просешка тояга. В момента има 3 завода - в България, САЩ и Русия. Продава в САЩ повече Калашници от Ижмаш. Като го приватизираха имаше протести, скандали, масови съкращения. Накрая спасиха предприятието и то стана печелившо. Аз лично въобще не виждам смисъл от такова животно като държавно предприятие. Държавната администрация съществува за да осигурява ред и възможност за развитие на населението. Не да върти бизнес. За какъв преход към пазарна икономика може да се говори когато държавата преразпределя над 50% от доходите на хората и произвежда кисело мляко, кашкавал и още сума ти глупости? Наскоро слушах общински съветник на БСП, който твърдеше че Егида не може да издържи на конкуренцията. Значи да плащаме повече, за по-лоши блага за да има работа за държавните предприятия така ли? Убеден съм, че няма човек, който да може да даде доводи в подкрепа на съществуването на държавни предприятия.

Новините

Най-четените