Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Гръцка мусака

Гръцка мусака Снимка: Стоян Георгиев
Гръцка мусака Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Гръцката мусака отнема доста време за приготвяне, но това е добра новина предвид дъждовното време, когато няма кой знае какво за правене навън.

Има много варианти за това ястие, но най-характерното за него са патладжаните и канелата.

Начин на приготвяне

Нарежете картофите и патладжана на тънки колелца.

Картофите бланширайте за 5-6 минути в подсолена вода, а патладжана посолете, залейте с 5-6 с.л. зехтин и разбъркайте добре.

Изсипете в тава и печете 10-15 минути в загрята до 200 градуса фурна.

В тиган загрейте зехтин и запържете каймата, докато остане почти само на мазнина.

Прибавете ситно нарязаните лук и чесън и разбъркайте добре. Посолете, подправете с черен пипер и добавете канелата и захарта. 

Добавете и доматите и оставете на котлона за още няколко минути.

Намаслете дъното на тавичката, вкоято ще печете мусаката и подредете плътен слой картофи. Отгоре сложете слой патладжан и 1/3 от сместа с каймата.

Отново подредете картофите, сложете доматената смес и тогава слой патладжан. Завършете с пласт от нарязаните на тънки колелца домати.

Посолете и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 40 минути.

Залейте със сос Бешамел и запечете само на горен реотан до готовност.

Поднесете поръсена с пресен магданоз.

Да ви е сладко.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените