Здравейте,
Гръцката мусака отнема доста време за приготвяне, но това е добра новина предвид дъждовното време, когато няма кой знае какво за правене навън.
Има много варианти за това ястие, но най-характерното за него са патладжаните и канелата.
Начин на приготвяне
Нарежете картофите и патладжана на тънки колелца.
Картофите бланширайте за 5-6 минути в подсолена вода, а патладжана посолете, залейте с 5-6 с.л. зехтин и разбъркайте добре.
Изсипете в тава и печете 10-15 минути в загрята до 200 градуса фурна.
В тиган загрейте зехтин и запържете каймата, докато остане почти само на мазнина.
Прибавете ситно нарязаните лук и чесън и разбъркайте добре. Посолете, подправете с черен пипер и добавете канелата и захарта.
Добавете и доматите и оставете на котлона за още няколко минути.
Намаслете дъното на тавичката, вкоято ще печете мусаката и подредете плътен слой картофи. Отгоре сложете слой патладжан и 1/3 от сместа с каймата.
Отново подредете картофите, сложете доматената смес и тогава слой патладжан. Завършете с пласт от нарязаните на тънки колелца домати.
Посолете и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 40 минути.
Залейте със сос Бешамел и запечете само на горен реотан до готовност.
Поднесете поръсена с пресен магданоз.
Да ви е сладко.